Kıran’la tam yol ileri
İMEAK DTO’nun 2022-2026 yıllarını kapsayacak 10’uncu dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran oldu. Bu vesileyle İMEAK DTO Oda Başkanlığı’na tekrar seçilen Kıran ve ekibini tebrik ediyorum. Dilerim başarılı bir dönemin kapılarını aralamışlardır.
Elbet bu konuda var söylemek istediklerim…
Tamer Kıran, Salih Zeki Çakır arasında yapılan bu seçim oldukça sakin bir atmosfere sahipti. Bir Başkanlık yarışından ziyade sadece 6 komitede Meclis Üyeliği yarışı gerçekleşti. Keza bir Başkanlık yarışı da olabilirdi ki, netice itibarıyla demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerdir. Adaylık kapısı da her üyeye açık. Rekabet de tanımı açısından daha iyiye ulaşma yarışmasıysa bence kendine güvenen, yapacaklarından şüphe duymayan her üye “Bende varım” diyebilmeli… Ayrıca bu seçimi bir önceki seçimle (Metin Kalkavan-Tamer Kıran) kıyasladığımda atmosferin çok daha centilmence olduğu da bir gerçek.
Diğer taraftan katılımın hayli az olduğu bir seçimdi. 2018’de 7.605 seçmen üyenin 4.148’i oy kullanırken bu seçimde oy kullanan seçmen üye sayısı 1.945 oldu. Yine 2018 seçiminde 48 meslek komitesinin 32’sini Kıran, 16’sını Kalkavan kazanmıştı. Bu seçimde ise Kıran, 48 komitenin 47’sini kazanma başarısı gösterdi.
Bu tabloda muhakkak ki Tamer Kıran’ın 4,5 yıl yürüttüğü DTO Başkanlığı sürecinin etkileri var. Alışılmışın dışında bir başkanlık Tamer Kıran’ınki. Sadece ben söylemiyorum, bilakis üyelerden birçok kez şahit olduğum yorumdur bu. Bu nedenle Kıran’ın karşısına kim çıkarsa kaybederdi diye düşünüyorum.
Kıran’ın ilk Başkanlık döneminde; DTO Üyeleri, kendi dertleriyle ilgilenmeye çalışan, çözüm için elini taşın altına her daim koymaya hazır bir Başkan’la tanıştılar. Bu zaten Kıran’ın 2018 vaadiydi. Bir diğer vaadi de DTO’yu herkesin odası haline getirmekti ki, görünen o ki her ikisini de başarmış. Kıran’a bir önceki seçime kıyasla çok büyük bir başarıya imza attıran en önemli unsurların “ulaşılabilir ve eşitlik” kavramları olduğu aşikar…
Tamer Kıran’ın göreve ilk geldiği tarih olan 2018’den bu yana kısaca neler yaptığına göz atarsak:
- DTO, TOBB, Piri Reis Üniversitesi ve Türk Deniz Eğitim Vakfı ile ilgili toplantılar, paneller, ziyaretler, çalıştaylar ve konferanslar dahil olmak üzere 2170 faaliyete katılması.
- 2018 yılında 97 milyon TL olan DTO bütçesinin bu yıl sonu itibarıyla eriştiği rakam 360 milyon TL.
- Banka ve kredi borçlarının tamamıyla kapatılması.
- TOBB’a olan aidat borçlarının temizlenmesi.
- Piri Reis Üniversitesinin 60 milyon dolar olan borcunun 17 milyon dolara indirilmesi.
- 2019’da Bodrum, 2020’de Aliağa, 2021’de Kocaeli ve Fethiye hizmet binalarının satın alınması.
- Odanın bağış, yardım ve sponsorluk bütçesi 4 yılda 100’ün üzerinde kurum ve kuruluşa 43,5 milyon TL.
Bu başarı kuşkusuz Başkan Kıran’ın nezdinde yönetimde olan her bir üyenin başarısıdır. Bu sebeple emeği geçen herkese Türk denizciliği adına teşekkürü borç biliriz. Yeni yönetime yolunuz açık, başarılarınız daim olsun diyoruz.
Kalın sağlıcakla...