Karadeniz Bölgesi’nin Dünya Ticaretindeki Ağırlığı Artıyor

Öncelikle sektörümüzde yaşanan güzel bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.  Açıkta kalan Kıyı Emniyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşaviri Yaşar Duran Aytaş atandı. Biz bu atanmanın bilgisini aylar öncesinde aldığımızda da Sayın Aytaş’a hayırlı olsun dileklerimizi iletmiştik ve tekrardan 7Deniz çalışanları olarak kendisine yeni görevinde başarılar dileriz.

Denizcilikte Karadeniz Bölgesi…

 

Başta Asya-Pasifik ülkeleri olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde meydana gelen ekonomik gelişmeler, kıtalar arası ticaretin büyümesini ve ticari bağlantıların gelişimini hızlandırdı. Bu eğilim, okyanuslarda nispeten yeni taşımacılık yöntemlerinin ortaya çıkması dahil, deniz taşımacılığının son derece dinamik bir şekilde gelişmesine yol açtı. Bu süreçler sonucunda, Karadeniz Bölgesi’nin dünya ticaretindeki ağırlığı arttı ve bölgede deniz taşımacılığı sisteminde ciddi değişiklikler yaşandı. Karadeniz bölgesi, bölge ülkelerini diğer kıtalardaki gelişmiş ülkelerle bağlayarak, uzak mesafe okyanus taşımacılığında başlangıç ve bitiş noktası olarak işlev gördü. Günümüz küreselleşmiş dünyasında, Karadeniz Bölgesi’ndeki limanların rolü, bölge ülkelerini birleştiren rotalar için taşımacılık kapısı olmakla sınırlı değil. Karadeniz bölgesindeki limanlar Asya-Pasifik bölgesi ile Avrupa arasındaki ticaret hacmine de hizmet ediyor. Bunun sonucunda, ticari akış hacmindeki artışın arka planında olan kargo dolaşımı ve sevkiyatı bölgedeki bütün ülkeler için öncelik haline geldi. Denizcilik altyapısı, filoların yenilenmesi, deniz limanlarındaki hizmetlerin kalitesi, liman hizmetlerine piyasaların erişimi, uluslararası çevre standartlarına uyum ve limanlara ilişkin mevzuat ve yönetmeliklerin iyileştirilmesi gibi çeşitli konu ve gereksinimler ön plana çıktı. Son yirmi yılda, Karadeniz Bölgesi limanları, artan kargo trafiğiyle başa çıkabilmenin yanı sıra tesislerini ciddi anlamda geliştirdiler.

 

Yeni tesisler inşa edildi, mevcut tesisler yeniden yapılandırıldı ve belli ölçüye kadar teknolojilerini yükseltip, kargo işlemlerinde kullanılan tekniklerini iyileştirdiler. Son olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki limanlarımız, karasal taşımacılığı deniz hatlarıyla birleştirmede kilit rol oynuyor. Dolayısıyla bu bölgenin Türkiye ihracatına ve hedeflerine büyük katkılar sunduğu ortadadır. Uluslararası 3. Karadeniz Limanları ve Denizcilik Konferansı Karadeniz Bölgesi’nin dünya ticaretindeki ağırlığını arttırdığı ve bölgede deniz taşımacılığında ciddi büyümelerin yaşandığı günümüzde, Karadeniz’in ticari gelişimine ve denizcilik sektörüne katkı sağlayanlar, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen  konferans ile bir araya geldi.

 

2014 küresel ulaşım ve lojistik sektörünün katılımıyla düzenlenen Uluslararası 3. Karadeniz Limanları ve Denizcilik konferansı, dünyanın sayılı liman yöneticileri, liman mühendisleri, karar vericileri,  kargo sahipleri, nakliye hatları, lojistik şirketleri, terminal işletmecileri, demiryolu yöneticileri ve liman-demiryolu ekipmanları hizmet tedarikçilerini bir araya getirdi. Basın sponsoru olduğumuz Uluslararası 3. Karadeniz Limanları ve Denizcilik konferansı, Türkiye ve Karadeniz Bölgesi’ndeki projeler, liman işletmeciliği ile ilgili ileri teknoloji ve hizmetlerini konu aldı. Yoğun ilgi ve katılımla Transport Events organizatörlüğünde gerçekleşen konferans, 3 - 4 Eylülʹde Marriott Hotel Asia İstanbul’da düzenlendi. Gelecek sayıda sektöre dair farklı konularla buluşmak dileğiyle…

 

İbrahim Kocamış [email protected]