Dünyada yat üretimi ve yenilemesinde güçlü bir konuma gelen Türkiye yat turizminde de bir cazibe merkezi... Yatçılıkta marka ülkeler arasına giren Türkiye, bu alanda ihracat liginde de ilk 10 ülke arasında iken, sipariş sayısı ve üretilen yatların uzunluğu açısından hızla tırmanıyor.

Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan’ın haberine göre 2022 yılında toplam 1 milyar 453 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen gemi, yat ve hizmetleri sektöründe 2023 yılında haziran ayı ortası itibarıyla 550 milyon dolar seviyesinde ihracat kaydı sağlandı. Bu alandaki ihracat, yıl içinde tamamlanan yat ve gemi inşasının gelirinden hesaplanıyor.

'Türkiye, yat tamir bakım merkezi olma yolunda'

Mega yat inşası ve ihracatında da önemli bir konuma gelen Türkiye, ayrıca kıyı bölgelerinin tekne tatilinde öne çıkmasıyla bu alandaki turist gruplarının da büyük ilgisini görüyor. Özellikle Bodrum - Göcek koyları 5 - 6 metrelik küçük teknelerden 25 - 50 metrelik motor yatlara, uzunluğu 100 metreye ulaşan ve geçen mega yatlara kadar geniş bir yelpazeyi ağırlıyor. Aynı zamanda tüm bu yat gruplarının üretimi, dizaynı, yenilenmesi de Türkiye de yapılıyor.

Üretim aşamasında da azımsanamayacak adette mega yat projesi bulunduğu bilgisini paylaşan üreticiler, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda teslimi gerçekleşecek projelerin inşasının devam ettiğini belirtiyor.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, yat üretiminin yanı sıra yenilemesi pazarında da Türkiye’nin bir merkez olma yolunda ilerlediğini anlatırken, “Bazı yat sahipleri yeni yat siparişi vermek yerine mevcut yatlarında tadilat yolu ile değişiklik yapmak istiyor. Bu talepler de yeni inşa yanında farklı bir imalatı da gündeme getirerek ülkemiz için döviz kazandırıcı hizmet statüsü sağlıyor. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin özellikle Ege tarafında önemli bir tamir bakım merkezi olma ihtimali yüksek” dedi.

Yıllık yat alım satım 450 milyon euro

Özellikle ‘custom-made’ mega yat sınıfında Türk üreticilerinin başarısının dünya genelinde bilindiğini belirten Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, “Özellikle süper yat imalatı konusunda uzmanlaşırken, işçilik maliyeti ve imalat kalitesindeki avantajlar Avrupa yat ve tekne pazarlarında Türkiye’nin adını sıklıkla duyuruyor. Türkiye’de sektörün büyüklüğü, yıllık yat alım satımında 450 milyon euro. Yan sanayi ile birlikte ekonomik büyüklük 5 - 5.5 milyar doları aşıyor. Pazarda yıllık büyüme ortalama yüzde 20” dedi.

Uzmar ve Svitzer dünyanın ilk metanollü batarya ile çalışan römorkörünün inşası için anlaştı Uzmar ve Svitzer dünyanın ilk metanollü batarya ile çalışan römorkörünün inşası için anlaştı

Dünyanın dört bir tarafından yatların Bodrum başta olmak üzere Türkiye’yi ziyaret etmesi denizciliği iddialı ülkesi Yunanistan’da da dikkat çekti. Yunanistan merkezli ünlü yat hizmet şirketi BFG Provisions, Türkiye’de ilk ofisini Bodrum’da açma kararı aldı. Özellikle mega yatlara tedarikte bulunan şirket Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan şefleri bünyesinde bulundurmasıyla da ünlü.

BFG Provisions CEO’su Jean Pierre Neal, Bodrum hamlesiyle ilgili açıklamasında, “Bodrum’a açılmamız, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılama kararlılığımızın göstergesi” dedi.

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi