Arı Tersanesi İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Cihangir Güzelce, Mezun olduktan sonra çalışma hayatında birçok tersanede çalıştıktan sonra Arı Tersanesi’nde İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü olarak devam ediyor.
Gündem Denizcilik ile aynı çatıda yeni bir oluşuma gidilerek Arı Tersanesi ismiyle, Yeni İnşa ve Tamir Bakım - Dönüştürme faaliyetlerini yürüttüklerini söyleyen Güzelce; “Yeni kurulan ve gelişmekte olan bir tersaneyiz. Altyapı, üstyapı ve yönetici kadrolarımızı günden güne güçlendiriyoruz. Tecrübeli ve işinin uzmanı bir ekip oluşturduk.” dedi.
Tersanenin kapasitesi
Arı Tersanesi’nde 2 adet kızak ve 180 mt iskele olduğunu söyleyen Güzelce, “%1.0 derece eğimli ve 250 mt uzunluğundaki kızağımızda lightship i 3000t ve eni 26mt ye kadar olan gemileri karaya çekebiliyoruz. Diğer kızağımızla da gemi karaya çekip, tamir ve bakım işlemlerini yapıyoruz. 2000 m2 stok alanımız, 800 m2 blok imalat alanımız, 1000 m2 kapalı sahamız var. Ayrıca, tersane bünyesinde her iki tarafta ortalama 7 mt su derinliği olan 180 mt’ lik iskelemiz ve bu iskele üzerinde gemilere hizmet veren 12,5t x 60 mt’lik tower Crane mevcuttur. 2025 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanacak şekilde Handysize marjında yüzer havuz/ floating dock yatırımı için çalışmalarımıza devam ediyoruz ayrıca 2500 m²’lik özel bir alanda ambar kapaklarını elleçleme ve bakım onarım işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Özel müşterilerimiz olmadıkça dışarıya hizmet vermiyoruz; ancak acil ve önemli durumlarda destek sağlama imkânımız var. Bizim hedefimiz yerinde ve kaliteli hizmet sunmak şeklinde de ifade edebilirim.’’ diye konuştu.
Tamir bakıma önem veriyoruz
Yeni inşa tarafında geleneksel gemi inşasından ziyade daha spesifik projelerin gündemlerinde olduğunu belirten Güzelce, “Bu alanda da iyi performans gösteren belli başlı tersaneler var. Fakat Avrupa ve diğer ülkeler ülkemiz koşullarını öğrendikleri için bu işler ülkemizde çok kazançlı olmaktan yavaş yavaş çıkmaktadır. Çoğu tersanelerimiz özellikle sürümden kar etmeye çalışılıyor ama zor gemiler var ve yoğun emek harcanıyor. Belirli tersanelerin portföyü dışındaki işleri de küçük tersaneler yapıyor. Bu projelerin inşası sırasındaki nakit akışlarını kontrol etmek için tersanelerimiz yanı sıra tamir bakım faaliyetlerine yönelmektedir.
Tamir bakımda da eskiden daha az faaliyet gösteren bölgeler ve ülkeler artık yavaş yavaş bu alana ağırlık vermeye başladı. Avrupa’da; Rusya, Romanya, Bulgaristan, İspanya, Yunanistan, İtalya, Norveç gibi birçok ülke tersanelerini tekrar aktif hale getirmeye başladı. Dolar kurunda gerçekleşen ekonomik durgunluk nedeniyle rekabet etme gücümüz çok azaldı. Armatörler, özellikle Romanya-Bulgaristan bölgelerinin daha uygun olduğunu düşünerek bu tersaneleri seçmeye başladılar, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı tahıl koridoru kapalı olduğu için özellikle kuru yük gemilerinin navlun kazançları işletme giderlerini çıkaramamaktadırlar. Bunun yanı sıra, bir de Çin tersaneleri pandemiden sonra yeniden faaliyete girdiler. Çin tersanelerinin fiyatları yaklaşık olarak Türkiye tersanelerinin fiyatlarının yarısı civarlarında olduğunu biliyoruz. Bu sebeple gemi sahipleri doğu bölge ülkerini özellikle de Çin’ i tercih etmeye başladılar. Ayrıca Son 4-5 yıldır agresif tamir bakım faaliyetleri neticesinde gemi inşa sektöründe sürdürülebilir ilişkiler kurulamadığından ötürü yabancı armatörü bir nebze küstürmüş bulunmaktayız, özellikle güvene dayalı olarak bu ilişkileri yeniden telafi etmemiz gerekmektedir.
2025-2026 ülkemiz açısından biraz zayıf geçecek olduğunu düşünsek de sonrasında sektörümüzün yeniden ivme kazanacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Kalifiye eleman sıkıntısı
Güzelce, “Yeni nesil bu işi yapmak istemiyor. Özellikle çok fazla üniversite mezunu var bir yandan da kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bundan dolayı işçilik fiyatları çok yüksek ki, bu fiyatları verseniz bile kalifiye ara eleman bulamıyorsunuz. Biz, yeni kurulmamıza rağmen kadromuzu yavaş yavaş kalifiye personellerle kurmaya özen gösteriyoruz. Açıkçası, ince eleyip sık dokuyoruz. Çalıştığımız ekibimiz işini seven, daha önce çalıştığımız, bildiğimiz, tecrübeli arkadaşlardan oluşuyor. Güvenilir bir ortamda liyakati oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu konuda taviz vermeden kendi içimizde birbirimize destek veriyoruz. Bütün çalışanlarımız uyum ve yardımlaşma içerisinde deneyimlerini paylaşarak birbirlerine destek olarak çalışıyorlar.” dedi.
Yüzer havuz
2025 yılının ikinci çeyreğinde bir yüzer havuzu bünyelerine katacaklarını belirten Güzelce, “Yüzer havuz bir tersanenin dar boğazıdır, lokomotifidir. Orada yapılan bakım faaliyetleri sizi sektörde belli bir noktaya getirir. Yüzer havuzda; düşük maliyet, yüksek hız, makul kalite ve müşteri memnuniyeti vardır. Bunları sağladığınız zaman zaten piyasada belli bir yere evriliyor, diğer tersanelerle daha rekabetçi hale gelebiliyorsunuz. Tersanemizin yapısı gereği bizim müşteri portföyümüz de belli. Biz daha çok handysize ve handysize’ın altındaki gemilerde tercih edilen bir tersane olmayı planlıyoruz. “
Yeni inşa projeleri
Bir tersane sadece tamir ya da yeni inşa yapmamalı diyen Güzelce, “Her ikisini de yapmalı. Ancak yeni inşa tarafında finans koşullarından dolayı sürekli desteklenebilir vaziyette olması gerekiyor. Onu da tamirle çok rahat destekleyebiliyorsunuz. Bu noktada her iki faaliyet de birbirinin açığını kapatmış oluyor. Bunun yanında yeni inşada başka dinamikler de mevcut. Bir gemiyi sıfırdan yapmak tamir etmekten daha çok motivasyon gerektiriyor ;ancak işletmenin para akışına da ihtiyacı var. Sıcak para akışı tamir bakımda daha fazla oluyor doğal olarak. Yeni gemi inşanın süreçleri daha uzun sürüyor. Sonuçta ikisini de yapmak güzel bizim için. Yeni inşa için görüştüğümüz ve belli bir noktaya geldiğimiz projeler var. Tuzla bölgesinde tersane olarak çok fazla yer kalmadı. Yalova bölgesi de yaklaşık 20 yıl öncesinden tersane bölgesi olarak faaliyete geçince burası gemi inşa ve tamir bakım konusunda cazibe merkezi haline geldi. Konum olarak da çok iyi bir noktada zaten” dedi. Tersanemizde hali hazırda iki adet yeni inşa projesi devam etme olup 15 gün ara ile suya indirilmiştir. NB01 projesi 65 metre boyunda özel kreyn dubası olup üzerinde 200 tonluk vinç ve 20 m3 lük tarama kepçesi ile çok amaçlı işlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. NB02 projesi ise 52 metre boyunda yüzer havuz olup 1500 ton kaldırma kapasitesine haizdir.
Sektörde yeni değiliz
Sektöre yeni giriş yaptıklarını ancak kadro ve tersane sahiplerinin yıllardır bu alanda deneyime sahip olduğunu belirten Güzelce, 'Bu nedenle sektörün ihtiyaçlarını ve piyasa koşullarını iyi bilen bir ekibimiz var. Hedeflerimizi net bir şekilde belirleyip, bu hedefler doğrultusunda ilerleyeceğiz. Tersane sahiplerimiz hâlihazırda bir armatör; bu, bir tersanenin gelişimi açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Nitekim bir armatörün tersaneden beklentilerini ne olduğunu çok iyi biliyor, onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Bu parametreler bir araya geldiğinde mükemmel bir uyum oluşturuyor. Tersane olarak uzun vade de bir yol haritası çizdik ve bunu adım adım yaklaşmakta ve uygulamaktayız. Amacımız, kendi kapasitemizdeki tersaneler arasında en iyi olmak ve müşteri memnuniyeti dâhil her alanda sektörümüzde tercih edilen bir tersane konumuna ulaşmaktır.” şeklinde ifade etti.
Gençlere tavsiyeler
"Sektöre girmek isteyen gençlere tavsiyelerde bulunan Güzelce, 'Tersanecilik zorlu bir alan, ancak denizcilik sadece tersanecilikten ibaret değil. Brokerlik, yat satış, hukuk ve dizayn gibi birçok farklı alan bulunuyor. Sadece tersane odaklı düşünmemek gerekiyor. Tersanecilik tarafında, bu mesleği seviyorsanız bu işi rahatlıkla yapabilirsiniz; eğer bu işten zevk alıyorsanız, zorlukları da kolayca aşarsınız. Lise yıllarımda bir hocamız bana, 'Biyolog olamazsın, ama gemi inşa mühendisi olabilirsin' dedi. O gün araştırmaya başladım ve bu mesleği tercih ettim. Gemide olmayı, kıyıda olmayı seviyorum. Fırsat buldukça denizcilik okullarına giderek gençlerle buluşuyoruz. Gençleri sektöre dâhil etmek ve onları teşvik etmek önemli.' şeklinde konuştu."