Gemi İnşa

Mersin Büyükşehir’den tersaneye onay

Türkiye’nin 40 yıldır Doğu Akdeniz’de tersane kurma projesi için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden bakanlığın istediği olumlu görüş çetin görüşmelerin ardından Cumhur İttifakı’nın Meclisteki sandalye üstünlüğünün devreye girmesi ile alındı.

Abone Ol

Yıllardır tersane projesinin bölgedeki doğal yaşamı yok edeceğini savunan çevrecilerin hukuksal mücadelesi sürerken yönetimin CHP’li, meclis çoğunluğunun ise Cumhur İttifakı’nda olduğu Büyükşehir Belediyesi, kararını verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısının ilk oturumunda tersaneye ilişkin, Cumhur İttifakı’nın Meclisteki sandalye üstünlüğünün devreye girmesi ile olumlu karar alındı.

 

40 YILLIK HAYAL

 

Mersin’in Silifke ilçesinde 1983’te yapımına başlanan ve 1985’te faaliyete geçen Silifke Taşucu Limanı’nda yapılması planlanan tersane projesi için hazırlanan Çevresel Etik Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılı Mayıs ayında onaylandı. Bakanlığın onayı le birlikte Doğu Akdeniz’in ilk tersanesi için çalışmalar hızlandı. 2003 yılında 49 yıllığına işletme ihalesini alan Mersin Ortak Girişim Grubu olan Akdeniz Taşucu Gem Sanayi AŞ (AKTER AŞ) de imar planı çalışmalarının tamamlanması için harekete geçti.

 

TERSANE İÇİR KARAR ÇAĞRISI MHP’DEN GELMİŞTİ

 

Konuyla ilgili yıllardır Mersin Büyükşehir Belediye Meclis’inden çıkacak imar kararını bekleyen şirketin projeye hız vermesi ile Büyükşehir Meclis’inde konu ilk olarak ocak ayında MHP’li Mahmut Tat’ın çağrısı le gündeme geldi. Ancak ocak ayında meclis üyelerinin konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı yönündeki tartışmalar üzerine konu tekrar meclise iade edildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısında konu yenden gündeme geldi.

 

KOMİSYONDA Kİ ÇATLAK MECLİSE TAŞINMADI

 

3 CHP, 4 de Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerinin oluşturduğu İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık le Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonlarında hararetli tartışmalar yaşandı. Tersane yatırımının; çevresel sorunlar yaratacağı ve doğal yaşam alanlarına zarar vereceği, turizm potansiyelin olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle komisyonlarda oy çokluğuyla reddedildi. Ancak Cumhur İttifakı’nda çatlağa yol açan karar meclise yansımadı. Komisyonda görev alan bazı Cumhur İttifakı üyeler olumsuz görüş bildirmek istese de partilerin grup kararı alması le karar mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve HDP ret kararına destek verirken, mecliste sandalye üstünlüğüne sahip AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın olumlu oy vermesi ile 41 ret, 30 kabul ve 2 çekimser oy sonucu komisyonun ret kararı kabul edilmedi ve Büyükşehir’den tersane projesine onay çıkmış oldu.

 

2 CHP’Lİ ÇEKİMSER KALDI

 

Teklifle ilgili CHP’li Muhittin Ertaş söz alarak, “Mersin için Silifke için çok önemli bir konuyu oyladık. Kimlerin ret, kimlerin olumlu oy verdiğinin tutanaklara geçmesin istiyorum” dedi. Başkan Seçer, isimlerin kayıt ve tutanak altına alındığını belirtti. Öte yandan oylamada CHP’li Mehmet S. Nane le S. Serhat Dövenci’nin çekimser oy kullandığı öğrenildi.