Alphaliner'ın denizcilik piyasasına ilişkin son haftalık raporuna göre, atıl filo 22 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine inerek sadece 84 gemiden oluşuyor. Bu gemilerden biri 12.500 teu'dan büyük ve hiçbiri 18.000 teu'dan büyük değil.

Tamirhanelerde bulunan gemilerin sayısı da son iki hafta içinde önemli ölçüde düşerek 12 Şubat'ta 99'a geriledi ve toplam 236.266 teu'luk gemilerin ortalama büyüklüğü 2.400 teu'nun altında kaldı. Gemi başına ortalama 12.300 teu olmak üzere 73.769 teu'dan oluşan altı gemilik bir azalma söz konusudur.

Alphaliner raporuna göre, geçen yıla kıyasla bu önemli bir düşüş. Atıl ve 'tersanedeki gemiler' kapasitesinin toplamı, bir yıl önce konteyner filosunun %6,2'sini temsil ederken, bugün %1,5'ini temsil ediyor.

Alphaliner analisti Stefan Verberckmoes, "Kızıldeniz krizinin sektörün dinamiklerini değiştirdiğini kesinlikle söyleyebiliriz. Çok fazla ekstra tonaja ihtiyaç var ve tüm yeni inşalar (ve şu anda çok fazla var) hemen Doğu Batı döngülerine dâhil ediliyor" dedi.

Şu anda teslim edilen tüm yeni tonajlar doğrudan Asya'dan Avrupa'ya yapılan ticarete yönlendirilerek, taşıyıcıların Asya'dan Avrupa'ya yapılan ticaretteki hizmetlerini sürdürmelerine yardımcı oluyor. Alphaliner'a göre Ümit Burnu çevresindeki haftalık ticareti sürdürmek için en az iki ve bazı durumlarda üç gemi gerekiyor.

Süveyş'ten yönlendirilen ilk gemiler şu anda Asya'ya geri dönerken Alphaliner "yönlendirilen ilk gemi grubunun dönüşünün, denizcilik hatlarının bir dizi seferi boş bırakma eğiliminde olduğu Çin Yeni Yılı'ndan sonraki geleneksel olarak 'yavaş' döneme denk gelmesinin 'şanslı' bir tesadüf olduğuna" işaret ediyor.

Analiste göre Ocean Alliance, özellikle Akdeniz'deki hizmetlerini karşılamak için yeterli tonaj bulmakta zorlanıyor. Bununla birlikte, 2M boş seferleri minimumda tutmayı başardı.

Hizmetleri sürdürmek amacıyla bazı taşıyıcılar, programdaki bir boşluğu doldurmak için daha küçük tonaj kullanarak geçici seferler teklif ettiler. Maersk, CMA CGM, Hapag-Lloyd, HMM, Evergreen ve Cosco bu amaçla 1.800 ila 6.000 teu arasında gemiler ve bir adet 11.000 ve bir adet 20.000 teu'luk gemiler konuşlandırdı.

2M, ittifakın Asya'dan Avrupa'ya yönelik hizmetlerinde kullanılan bir dizi yeni inşa gemi ile hizmetlerini sürdürmede en başarılı ittifak oldu.

Broker "Dragon'un sefer süresini on yedi haftaya çıkarmasına rağmen MSC, tersaneden yeni çıkan büyük neo-panamax yeni inşalar MSC Azra, MSC Rose ve MSC Anita'yı kullanabildiği için ocak ve şubat aylarında tek bir sefer bile yapmak zorunda kalmadı" şeklinde rapor etti.

Navlun yeniden düşüşte Navlun yeniden düşüşte

Buna ek olarak THE Alliance, kasım ayında Güney Asya'dan Avrupa'ya ve Asya'dan USEC'e olan seferlerini askıya aldığı için Kızıldeniz krizine hızlı bir şekilde yanıt verebilmiş ve Akdeniz'e olanlar da dahil olmak üzere geri kalan seferler için 22 gemiyi serbest bırakabilmişti.

Ortalama olarak 2M ittifakı Kuzey Avrupa'ya 7,4 ve Akdeniz'e 7,3, THEA Kuzey Avrupa'ya 7,0 ve Akdeniz'e 7,4 haftalık sefer düzenlerken, az sayıda yeni inşası olan ve tonaj boşaltmak için iptal edilen seferleri bulunmayan Ocean Alliance bu yılın yedi haftasında sırasıyla ortalama 6,3 ve 5,0 sefer düzenledi.

Tonaj kiralama da kiralayanların seçebilecekleri az sayıda gemi olması nedeniyle zorlayıcı oldu ve Alphaliner'ın bildirdiğine göre, büyük bir faaliyet dışı armatör (NOO) olan Danaos, "Kızıldeniz'deki durum nedeniyle 'çok sağlıklı seviyelerde' ek gemi kiralamaları sağladı çünkü ekstra ton milleri ek gemi talebi yaratıyor. NOO'nun filosu için 2024 yılı için %95,8 ve 2025 yılı için %62,0 oranında kontrat teminatı bulunuyor."

Danaos 2022'de 563,8 milyon dolar olan gelirini 2023 için 567,6 milyon dolar olarak bildirdi.

Her ne kadar tonaj şu anda sıkışık olsa da, Cape çevresindeki tonaj sapmasının ilk aşamalarında Alphaliner, gelecek çok daha fazla kapasite ile mevcut durumun akışkan kalacağını kabul ediyor.

Verberckmoes, "Bununla birlikte, 2024 ve 2025'te teslim edilmek üzere inşa edilmekte olan kapasite, Cape sapmaları için gerekenden daha fazladır. Hâlâ piyasanın bir kapasite fazlası senaryosuna doğru gittiğini düşünüyoruz, ancak Kızıldeniz krizi bunu sadece geciktiriyor. Süveyş rotası tekrar güvenli hale gelir gelmez, birçok gemi gereksiz hale gelecektir. Önemli ölçüde artması beklenen gemi hurdaya çıkarma işlemlerinin de Kızıldeniz krizi devam ettiği sürece düşük bir seviyede kaldığını görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: seatrade-maritime.com