“Origin Lojistik olarak Fevzi Gandur gibi köklü bir grubun içinde özellikle deniz yolu konteyner taşımalarına ağırlık veriyoruz. Bu konuda uzmanlaşıp kısa sürede ülkemizin önemli markalarından biri haline geldik. Grup bünyesinde lojistiğin farklı alanlarında uzmanlaşan kadrolarımız ile kurulan sinerji sayesinde her türlü talebe hızlı, güvenilir ve etkin çözümler getirdiğimize inanıyorum. Ben grup firmalarımızla birlikte yakın gelecekte daha büyük başarılara imza atacağımızdan eminim” diyen Origin Lojistik Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yüksel Kahraman, proje taşımacılığıyla ilgili şu noktaların altını çizdi:
Tüm ayrıntılar, yük yola çıkmadan hesaplanmalı
Proje taşımacılığı, uygulamada yapılan yükün miktar ve ağırlığına göre, alınacağı noktadan gideceği noktaya kadar yüke özel ve güzergâha göre en güvenli ve doğru yöntemin seçilmesidir. Bu yöntem üzerinde mühendislik çalışmalarının yapılması ve maliyetlerin hesaplanması ile hizmet sunumuna başlanır. Operasyon işin en hassas noktası, bu hassasiyetleri tek tek planlamak için tüm süreci tek tek ele almak gerekir. Yüklerin paketlemesinden, kaldırma noktalarına, yükleri kaldıracak vincin özelliklerine, vincin yapacağı hareketin açısına ve taşıma aracının üzerinde sabitleneceği noktaya kadar ayrı ayrı düşünülür. Sadece bunlarla kalmaz güzergâh incelemesi yapılır. Güzergâh incelemesinde istiap haddine, köprü ve otoyolların genişliklerine yüksekliklerine, sapaklardaki tabelaların konumlarına, ara yollardaki elektrik direklerine ve aklımızda canlandıramayacağımız tüm süreçlere bakılır. Aslında yük yola çıkmadan önce hayali bir simülasyonunu çizmeniz gerekir.
Fabrikayı tamamen söker, paketler ve tekrar kurabiliriz
Ağırlıklı olarak inşaat ve taahhüt firmalarının işlerini yaptıklarını söyleyen Kahraman, endüstriyel fabrika tesislerinin parçaları, makinalar, jeneratörler ve türevleri gibi ürünlerinde taşımacılığını üstlendiklerini belirtiyor. “Daha geniş kapsamlı yaptığımız işler içerisinde bir fabrikanın tamamen sökülerek, parçalara ayrılması, paketlenmesi ve taşınacağı yerde tekrar kurulumuna kadar yapıldığını düşünebilirsiniz” diyen Kahraman, müşterilerine yükün özelliğine ve nihai varış noktasına kadar yol gösterdiklerini, hangi hususlarda sorunlar çıkabileceğini ve çıkmaması için neler yapılması gerektiğini konularında da destek olduklarını vurguluyor. Sözlerine, “Bu hizmetleri bizden fiyat teklifi isteyen her firmaya yapıyoruz. Taşıma metodunun belirlenmesi ile birlikte yükler fabrikadan alınmadan önce yüklerin kontrolü kendi uzman arkadaşlarımız tarafından yapılarak eksiklikleri var ise yük yola çıkmadan önce bildiriliyor. Yük yola çıktıktan sonra anlık fotoğraflarla süreçle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Tüm ekstra indirme bindirme operasyonlarında mümkün mertebe sörvey kullanarak işi resmi evraklara dökmeyi tercih ediyoruz. Nihai varış noktasına ulaştığında yine yükü karşılayan alıcılardan da aynı sürecin işletilmesini öneriyoruz” diyerek devam eden Kahraman ile TOBB tarafından en hızlı büyüyen ilk 100 şirket arasında gösterilmeleriyle ilgili de konuştuk.
Hedefimiz “büyük şirket” değil, “iyi şirket” olmak
“Kurulduğumuz günden beri öncelikli hedefimiz ‘büyük şirket’ olmak değil, ‘iyi şirket’ olmaktı. İyi şirketlerin ülkemizin gelişmesinde, zenginleşmesinde çok önemli bir rolü olduğuna inanıyorum. Bizim için de ülkemize ve insanımıza hizmet etmek çok önemli bir motivasyon. Origin Lojistik olarak bu sıralamada ikinci kez yer aldık, bizim için gurur verici. Lojistik/denizcilik sektörü içinde olan kurumlar bu listede nadiren yer alıyor. IMEAK DTO üyesi olarak bu ödülü almak bizi ayrıca gururlandırıyor” sözleriyle TOBB’un en hızlı büyüyen ilk 100 şirket içinde 61. olmaları konusundaki düşüncelerini paylaşan Kahraman, 2021 hedeflerini şu cümlelerle açıkladı:
2020’de 25 büyüdü
2020 yılı maalesef tüm dünyada etkisini gösteren salgın sebebiyle yorucu bir o kadar da üzücü bir yıl oldu. Lojistik sektörünün dinamiği ve gerekliliği sebebiyle bu süreçten en az etkilenen sektör olduğunu söyleyebilirim. 2013’ten beri ciddi bir büyüme gerçekleştirmemizin yanı sıra pandemiye rağmen 2020’yi de yine yaklaşık 25’lik bir büyüme ile kapattık. 2021 yılında ise yine sanayi açısından gelişmiş ve üretimin yoğun olduğu bölgelere yakın olmaya devam edip, dinamik ekibimizle bir önceki yılın üzerine koyarak başarılı bir kapanış yapmak istiyoruz.
Origin Lojistik, Freight forwarder olarak hizmet vermekte olup ana iş kolu deniz yolu konteyner taşımacılığı ve proje taşımacılığıdır. İstanbul, İzmir, Mersin, Ankara, Konya, Bursa ve Gaziantep olmak üzere ülkemizin liman ve sanayi şehirlerinde toplam 7 ofisi bulunmakta. Deniz yolunun yanı sıra kara, hava, multimodal gibi farklı taşıma modlarında da aktif hizmet veriyor.
Sunduğumuz hizmetler:
* Konteyner Taşımacılığı
* Break Bulk (Parça Yük) Taşımacılığı
* Proje Yük Taşımacılığı
* Parsiyel (LCL) Konsolidasyon
* Isı Kontrollü Soğutuculu (Reefer) Yük Taşımacılığı
Yetki belgelerimiz:
* TİO (Taşıma İşleri Organizatörlüğü)
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe sokulmuştur. TİO Yetki Belgesi sahipleri; dört farklı taşımacılık modunda (kara yolu, deniz yolu, demir yolu, hava yolu) ve bu modların entegrasyonuna dayanan kombine taşımacılık hizmetlerinde organizatörlük faaliyetlerinde bulunabileceklerdir. Geçerlilik süresi dolan R1 ve R2 yetki belgelerine sahip firmalar TİO yetki belgesi ile değiştirerek yetkilerini yenileyeceklerdir.
* FIATA (Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu)
* IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) Grup şirketimizde mevcut.
* YYS (Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası) alım sürecindeyiz.
KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ