Açık denizler için yaptığı başarılı dizayn projeleri ile adından söz ettiren Ayden Marine Genel Müdürü Ayçın Özsakabaşı, firmasının son yıllarda gemi ve yat üretimi konusuna ağırlık verdiğini söyledi. Özsakabaşı, “Kurulduğumuz günden beri dizayn ve yazılım alanındaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Son 3 yılda üretim alanında da faaliyetlerimize başladık. Özellikle yolcu gemileri üzerinde oldukça deneyim sahibi olduğumuz için bu tip gemiler üretip sektöre kazandırdık. Üretime başlamadan önce ciddi bir hazırlık aşaması gerçekleştirdik. Bu esnada, sektör ihtiyaçları, enerji verimliliği, çevre kirliliğini önleme, yakıt tasarrufu, yolcu ergonomisi gibi konular üzerinde araştırmalar ve çalışmalar yaptık. Ortaya çıkan gemiler bu yönlerden eski gemilere göre daha güçlü olmuş oldu. Ayden Marine olarak üretim projelerimiz devam etmekte olup teknoloji ve gemi birleşimi üzerine çalışmalarımız yoğunlaşmış durumdadır” şeklinde konuştu. Ayden Marine (18)

Yapılmayanı yapmaktan duyduğumuz heyecan çok fazla

Teknik dizayn alanında birçok ödüle sahip Ayden Marine’in özellikle çok ses getiren ve yarı denizaltı özelliği taşıyan Semisubmarine ve benzer projeleri hakkında da bilgiler veren Özsakabaşı, “Semisubmarine projesi bizim için çok önemli bir projeydi. Ekip olarak yapılmayanı yapmaktan duyduğumuz heyecan çok fazla. Bu projenin ciddi riskleri vardı çünkü dünyada bu boyutta bu şekilde başka tekne yoktu. Ekip olarak uzun süren çalışmalar sonucu bu projeyi başarı ile tamamladık. 2 yıl sonra Semisubmarine Hindistan’a satıldı. Orada şu an çok önemli turizm faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra daha gelişmiş versiyonunu dizayn ettik ve inşası tamamlandı. Şu an Marmaris’te turizm faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.Ayden Marine (17)

Dünyanın her yerinde tehlikeye giren gemilere online destek veriyoruz

Çin tersanelerinde yeni inşa siparişleri ilk çeyrekte yüzde 43 arttı Çin tersanelerinde yeni inşa siparişleri ilk çeyrekte yüzde 43 arttı

Ayden Marine’nin inhouse olarak yaptığı operasyonları da değerlendiren Özsakabaşı, “Pandemi süreci içerisinde ekip olarak teknoloji ağırlıklı çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Gemi yükleme program, gemi stabilite programlarımıza yapay zeka eklentileri geliştirdik. Emergency Response Service (ERS) üzerine dünyada 100’den fazla gemiye 7/24 hizmet vermekteyiz. Deneyimli ekibimiz ile dünyanın herhangi bir yerinde stabilite açısından tehlikeye giren gemilere online bir şekilde destek sağlıyoruz. Enerji verimliliği üzerine yeni algoritmalar geliştirdik” şeklinde konuştu.Ayden Marine (16)

AydenLoad yazılımımız Llyod Register’dan onay aldı

AydenLoad yazılımı ile dünya üzerinde 300’ü aşkın gemiye hizmet verdiklerini vurgulayan Özsakabaşı,  “Ayrıca bu yazılıma Lloyd Register’dan tip onay belgesi de aldık. Bu yazılımın için geliştirdiğimiz yapay zeka algoritmaları ile insan gücünü daha da azalttık. Gemi stabilite yazılımımızın yeni versiyonunu çıkarttık çeşitli üniversiteler ile görüşmelerimiz sonucu öğrencilerin ücretsiz kullanabilmeleri için versiyon oluşturmaktayız. Askeri gemiler ile Yaltes firması ile iş birliğimiz sürüyor. Askeri gemiler ile ilgili yapay zeka ağırlıklı tavsiye modülleri geliştirdik. Savaş anında gemi personeli harp ile ilgili konulara yöneleceği için, herhangi bir yaralanma durumunda gemiyi su üstünde tutabilmek için yazılım ne yapılacağına karar verip personele tavsiyeler veriyor. Bu yazılımın 2. aşaması, bu tavsiyelerin uygulanmasını geminin insansız olarak yapabilmesi olacaktır” dedi.Ayden Marine (11)

Geleceğin insansız denizaltı ve gemilerine yatırımlarımız devam ediyor

Ayden Marine’nin yatırım, iş birlikleri ve gelecekle ilgili hedeflerini de aktaran Özsakabaşı,“Gelecek yatırımlarımız, insansız denizaltı , insansız gemi projelerinin gerçekleştirebilecek yazılımlar üzerine inşa ettik. Gemi üretimi konusunda, sektörel ihtiyaçlar ve regülasyonlar doğrultusunda optimum gemiyi üretmek için yatırımlar yapmaktayız. Teknolojinin gemi üretim alanında daha fazla kullanılması ile ilgili çalışmaktayız” dedi.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi