Petrol fiyatları, ABD’nin Venezuela petrol alıcılarına yönelik tarife tehditleri ve daha önce İran petrol alıcılarına yönelik yaptırımlar sonrasında küresel arzın sıkılaşması endişeleriyle perşembe günü yükseldi.

Tüccarlar ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerinin etkisini tartarken, piyasalar Trump’ın otomobil tarifelerinin etkisi konusunda karışık seyretti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 7 sent veya %0,1 artarak varil başına 73,86 dolara çıktı. WTI ham petrol vadeli işlemleri 0406 GMT’de 10 sent veya %0,1 artarak varil başına 69,75 dolara çıktı.

Hükümet verilerine göre, ABD ham petrolü ve yakıt stokları geçen hafta düştü ve Venezuela ham petrolü satın alan ülkelere yönelik ABD tarife tehditleri vardı.

Trump’ın İran ve Venezuela politikaları petrol fiyatları için en büyük yukarı yönlü riski oluşturuyor ve şu anda kısmen gerçekleşiyor.

Dünyanın en büyük rafineri kompleksinin işletmecisi olan Hindistan’ın Reliance Industries şirketi, Çarşamba günü tarife duyurusunun ardından Venezuela petrolünün ithalatını durduracağını söyledi.

Ancak, ABD’deki politika belirsizliği ve tarife savaşlarından kaynaklanan talep endişeleri muhtemelen bir noktada piyasayı tekrar etkileyecektir. Fiyatların 2025 başlarında görülen yüksek seviyelere geri dönmesi pek olası değil.

Daha fazla armatör 2050'ye doğru LNG yolunda Daha fazla armatör 2050'ye doğru LNG yolunda

Yatırımcılar ayrıca ABD Başkanı Trump’ın önümüzdeki hafta ithal otomobillere ve hafif kamyonlara %25 tarife uygulayacağı yönündeki son duyurusunun petrol talebi üzerindeki etkisini de değerlendiriyor. Beklenti, bunun otomobil fiyatlarını artırarak petrol talebini etkilemesi ancak aynı zamanda daha yeşil otomobillere geçişi yavaşlatması.

Trump’ın otomobillere uyguladığı tarifelerle ilgili haberler ham petrol için olumlu olabilir çünkü tarifelerden kaynaklanan yeni otomobil fiyatlarındaki artış, daha yeni ve yakıt açısından daha verimli modellere geçişi yavaşlatacaktır.

Dallas Fed anketine göre, ABD’deki petrol ve doğalgaz faaliyetleri ilk çeyrekte hafif bir artış gösterdi; ancak enerji yöneticileri, çelik ve alüminyuma uygulanan tarifelerin sondaj ve boru hattı inşaat maliyetlerini artırabileceği gerekçesiyle sektörün görünümü konusunda karamsar.

Kaynak: bunkerist.com