2020 Sülfür Limiti Regülasyonu sonrasında yaşananlara kim ne dedi?

 

IMO 2020 Sülfür Limiti Regülasyonu sonrasında sektörde tabiri caizse hararet yükseldi. Kafalar bir hayli karışık. Scrubber taktıran mı doğru yolda yoksa gerekli hazırlıklarını yapıp düşük sülfürlü yakıt kullanan mı tam anlamıyla belli değil. Tabii bir de artan yakıt fiyatları ve yakıt bulma konusundaki endişe ve de yakıtın kalitesi apayrı mevzu. Soru işaretleri bu kadarla da kalmıyor: yeni yakıtın ana ve yardımcı makinelerde sorun yaratıp yaratmayacağı, fiyatların nereye kadar artacağı ya da bir başka tabirle ne zaman dengeye oturacağı, sülfür kontrollerinin nasıl yapılacağı ve cezaların ne seviyeye kadar çıkabileceği gibi pek çok cevapsız mevzu denizcilerin gündeminde. Sektörün gündemi bu olunca istedik ki tüm paydaşlara hem yaşadıkları sıkıntıları soralım hem de çözüm yollarıyla birlikte hataları ve doğruları masaya yatıralım.

 

Dosyamız içerisinde sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçladık. Bu yüzden sektörün gündeminde olan soruları, armatörlere, yakıtçılara, scrubber firmalarına ve sörveylere yönelttik. Önce yakıt fiyatlarından ve yakıt bulamamaktan hayli dertli olan armatörlerimizle başlıyoruz:

 

  • IMO 2020 Sülfür Limiti Regülasyonu sonrasında yakıt fiyatlarının aşırı yükselmesi beraberinde endişe ve kafa karışıklığı yarattı. Bu durum sizin tarafınızda nasıl?
  • Mevcut sıkıntıları geçici mi yoksa kalıcı mı görüyorsunuz. Şayet sıkıntılar kalıcı hale gelirse bu beraberinde hangi sorunları taşıyacaktır. Bu bağlamda gemi sahipleri tarafından atılması gereken hamleler neler olmalı?
  • Sizce ortada "durumu fırsata çevirme" olasılığı söz konusu mu, yoksa bu sıkıntının nedeni hazırlıksız yakalanmak mı?
  • Son olarak sormak isteriz, sizce bu sıkıntı çerçevesinde armatörlerin birlik olması sorunun çözümünde etkili olur mu? Hatta IMO'ya tepki olarak Türk gemi işletmecileri, Yunan armatörlere iş birliği çağrısında bulundu ve aynı çağrıyı Almanya Armatörler Birliği de yaptı. Siz bu çağrıyı nasıl değerlendirirsiniz?

Türk Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç, “Tüm armatörlere çağrı yapıyorum. İster protesto isterseniz de başka bir şey deyin ama gelin gemilerimizin hızını düşürelim, daha yavaş seyir yapalım. Türk armatörleri olarak yeterince hazırlandığımızı düşünüyorum. Oysa diğer paydaşların yeterince hazır olduklarını göremedim” dedi.

1. Türk Armatörler Birliği olarak 2020 yakıt kükürt değişikliği ile ilgili birçok hazırlık yaptık ve tedbirler aldık. 2019 yılı içinde 3 eğitim seminerleri düzenledik. Uzmanlarla birlikte ne gibi tedbirler almamız gerektiği ile ilgili çalışmalar yapıp, sektörümüzü aydınlatmaya çalıştık. Şirket olarak ise şöyle özetleyebilirim.

 

  • Önce uyarı ve tedbirlerle ilgili, klas kuruluşları, bayrak devlet uyarıları, IMO, ICS vb. uyarıları inceleyip & derleyip, neler yapmamız gerektiğinin çalışmalarını yaptık ve yol haritası belirledik.

 

  • 2019 başından itibaren gemilerimizdeki yakıt tanklarında yakıt temizleyici ve ıslah edici kimyasallar kullanmaya başladık. Böylece yakıt tanklarımızı temizledik ve de temiz tutmaya devam ettik.

 

  • Şirket prosedürlerinde uygulamayla ilgili gerekli değişiklikler yaptık ve gemilere gönderip, gerekli koordinasyon ve eğitimler verildi. Bunlar üç aşamada konu ile ilgili gemilere 14-15 mail gönderildi, içerik olarak 300 sayfaya yakın bilgi, uyarı ve uygulamalardı.

 

  • Gemi zabitleri karada ve denizde eğitim ve gerekli koordinasyon sürekli yapıldı ve yapılmaktadır.

 

  • Yakıt alımları, 2019 sonu yakıt kalmayacak şekilde planlandı ve eş zamanlı yeni uygun 0.5 yakıtlar alındı.

 

  • Ana makina üreticileri ile istişare yapılarak gerekli teknik tedbirler alındı. Seperatör, yakıt sistemi, 10 mikron filitre, silindir yağlama yağı vb. tedbirler aldık. Biz şirket olarak silindir yağlama yağını 50 BN olarak kullanmaya karar verdik. Bu süreç üzün ve detaylı bir süreç ve çalışma gerektirdi. Hala sıkı takibatla işimizi ve süreci düzgün yürütmeye çalışıyoruz. Deniz hata kabul etmez. İyi hazırlanarak, sorunsuz ilerlemek ana hedefimiz.

2. Denizcilikte sorunlar, sıkıntılar bitmez. Sürekli değişen kurallar beraberinde birtakım sorunları da getirmekte. Sürekli kendimizi hazır tutmalı ve konuların önünde olmaya gayret etmeliyiz. Bu sorunu sektör olarak ciddiye aldık. Hatta abarttık, iyide yaptık. Bu sorunlar geçici görüyorum. Çok iyi takıp, koordinasyon ve de iletişimle kısa sürede sorunsuz aşacağımızı düşünüyorum. Yakıt alırken güvendiğiniz yerlerden, iyi ön hazırlık ve şartlarla yani ne aldığınızı bilerek kaliteli yakıt almak çok önemli. Sorunları baştan bertaraf etmeliyiz. Alınan yakıt mutlaka ayrı tanka alınmalı ve mutlaka analizi yapıldıktan sonra kullanılmalı. Artık yakıt fiyatı ve uygulama konusunda yapacak bir şey yok, tek şey kurallara uymak. Daha yavaş seyir yapmak bu süreçte önemli. Gemilerimizi 12 mil yerine 11 mil hızla gitmeye karar verdik. Herkese, teknik imkanları müsaade ettiğince aynı şekilde düşük hızla gitmelerini öneriyorum. Nihayetinde daha az yakıt yakacağız. Hem yakıt arz talebi hem de gemi arz talebi düzelecek. Böylece yakıt fiyatları normal seyrine gelecek ve piyasalar düzelecektir. Tüm armatörlere çağrı yapıyorum. İster protesto isterseniz de başka bir şey deyin ama gelin gemilerimizin hızını düşürelim, daha yavaş seyir yapalım.

 

3. Her yeni kural, armatörlere hem finansal maliyet ham de operasyonel zorlukları beraberinde getirir. Alıştık diyorum artık. Bunlara zamanında uymak, uygulamak, dünya armatörü olmak ve rekabet edebilmek hiç kolay değil. Bence biz hazırlıksız yakalanmadık. Armatörler olarak yeterince ciddiye almadık. Türk armatörleri olarak yeterince hazırlandığımızı düşünüyorum. Oysa diğer paydaşların yeterince hazır olduklarını göremedim: Makina üreticileri, yakıt rafineriler, lub oil şirketleri, vb. yeterince hazır olmadıklarını düşünüyoruz. Tecrübeyi ve süreci hep birlikte yaşayarak geçireceğiz.

Klasik yatların verdiği eşsiz duygu Klasik yatların verdiği eşsiz duygu

 

4. Kuralın değişmesi artık söz konusu değil. Bu konuda yaşanan sorunları, tecrübeleri en hızlı şekilde paylaşmalıyız. Armatör birlikleri olarak yapılan çağrılar son derece yerinde, ancak IMO nezdinde bir çözüm yaratacağını düşünmüyorum. Bu kötü piyasada teknik olarak mümkün olan en düşük hızla seferlerimize devam etmek, yakıt ve gemi piyasalarının düzelmesi için yapılacak tek şeydir. Şayet yavaş hızda seyir yaparsak hem yakıt fiyatları hem de navlun piyasalarının 3-4 ay sonra normalleşip düzeleceğine inanıyorum.

Kaynak: 7deniz Dergisi Ocak-Şubat Sayısı