GİSBİR Başkanı Murat Kıran yerli imkanlarla üretilen elektrikli römorkörü değerlendirdi. Filika Haber’e konuşan Kıran, “Bu römorkör özellikle iç limanlarda hizmet vermek üzere tasarlandı ve iç limanlarda hizmet veren firmaları heyecanlandırdı. Tanıtımı yapıldıktan sonra dünyanın dört bir tarafından insanlar bunu merak ettiler ve almak istediler" dedi.
Başkan Kıran, elektrikli römorkörün 32 ton çekme gücüne sahip olduğunu söyleyerek şu bilgileri de paylaştı: Römorkörün uzunluğu 18.7 metre genişliği ise 6.7 metre. Römorkör aynı zamanda 11 knot hıza ulaşabiliyor. Şarj ünitesinde yaptığımız iyileştirme çalışmaları sonrasına 55 dakika gibi kısa bir sürede bataryalar tam doluluk oranına ulaşıyor. Römorkör dizel tahrikli benzerlerine göre yakıt ve yağ gibi işletme maliyetlerinden de ciddi oranda tasarrufu mümkün hale getiriyor. Özellikle Avrupa limanları şehirlere çok yakın olduğu için römorkör sesleri sorunlara neden olabiliyor. Elektrikli römorkörümüz tamamen sessiz olduğu için Avrupa limanlarında özel bir ilgi de söz konusu.
'Gelecek nesillere güzel bir ülke bırakmalıyız'
Dünyanın ve çocukların geleceği için de sıfır emisyonun önemli bir adım olduğunu söyleyen Kıran, “Ne yazık ki dünyamızda yolunda gitmeyen şeyler var. Biz bunları düzeltmeli en azından düzeltmek için çalışmalıyız. Bunun yanında gelecek nesillere bunları düzeltmeyi de öğretmemiz gerek. Böyle yapmazsak çocuklara güzel bir ülke güzel bir dünya bırakamayız. Biz şimdiye kadar elimizden geleni yaptık yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
'Burada geleceğe bakıyoruz'
Römorköru yerinde inceleme ve görme firsati yakalayan Esenyel Partners Hukuk Bürosu kurucu ortağı Selçuk Esenyel, projenin dünyada ilk defa Türk tersanelerinde yapılmasının ülkemiz için büyük prestij kaynağı olduğunu söyleyerek, “Burada sadece sektör için büyük bir adıma bakmakla kalmıyoruz burada geleceğe bakıyoruz. Yaşanabilir bir dünya için yenilenebilir enerji şart. Bu projede emeği geçen tüm arkadaşlara bu vesileyle teşekkür etmek gerekir. Umarız ki bu başarı ülkemiz için ileride yapılacak nice başarıların önünü açacak, ülkemizi ve bizleri ileriye taşıyacaktır.” Esenyel & Partners ekibi de römorkörü yerinde görme ve inceleme firsatı yakaladı.
'AB enerji regülasyonları için müthiş bir iyileştirme'
Gemi İnşa ve Makineleri Mühendisi Muammer Uzun da dünyada ilk defa geliştirilen römorkörün kullanıcı tarafında bulunuyor. Uzun, Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ)’de kullandıkları römorkör hakkında tecrübelerini Filika Haberle paylaştı. Uzun, projenin ‘yeşil liman’ adı altında yapılacak limanlar için önemli bir adım olacağını ve AB enerji regülasyonları içinse müthiş bir iyileştirme olacağını söyledi. Projede ilk adımın yerli firmalar tarafından atılmasının önemine değinen Uzun, “Burada elde edilen Know-How çok değerli, ileride yapılacak projeler için önemli bir yapı taşı olarak kullanılacaktır” dedi.
'Elektrikli römorkör bir çok açıdan avantajlı'
Elektrikli römorkörün maliyet ve bir çok yan alanda fayda sağladığını söyleyen Uzun şu ifadeleri kullandı: Öncelikle sıfır emisyon sektör için bir çok yenilik sunacaktır. Maliyet olarak bakacak olursak petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin elektrikte aynı oranda olmadığını görüyoruz. Bu römorkör, maliyetleri ciddi anlamda düşürdü. Sadece yakıtta değil bakım ve onarım maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf edilebiliyor. Şu an diğer römorkörlerde çalışan personel sayısı ve elektrikli römorkörde çalışan personel sayısı yönetmelik gereği aynı olsa da ileride bu personel sayısının düşürülmesi de olası.
Enerji olarak bakılacak olursa elektrikli römorkörün bir çok anlamda diğer römorkörlere oranla iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu römorkörde her şey ölçülebilir durumda. Ne kadar enerji harcadığımızı biliyor ve sürekli olarak takip edebiliyoruz. Örnek olarak söylemek gerekirse dizel römorkörler limana yanaştığı anda şebeke elektiriğine bağlanır ve burada kullandığı enerjiyi hesaba katmadığımızı söylemek mümkün.”
Römorkörün sessizliğini yorumlayan Uzun, “Sessizlik öncelikle büyük bir konfor. Dizel römorkörlerde iletişim ve haberleşmede sıkıntı yaşandığını söyleyemeyiz fakat elektrikli römorkörde iletişim ve haberleşme çok daha kolay. Aynı zamanda mekanik arızaların ön tespiti için de oldukça önemli olabiliyor” dedi.
'Verilen her görevi yerine getiriyor'
Römorkörün kullanıcısı olarak bir çok firma tarafından gelen soruları yanıtladığını belirten Uzun kendi deneyimlerinin çok iyi olduğunu her fırsatta aktardığını belirtti.
Uzun, “Bir kullanıcı olarak yorumlarımızla bu projeyi teşvik ettiğimizi düşünüyoruz. Bize sorulan sorular genelde ‘Nasıl çalışıyor?, Halat üstündeyken şarjı bitiyor mu?, Yeterince güçlü mü?’ şeklinde oluyor. Biz bunlara, ‘Büyük manevralarda efektif bir şekilde kullanıyoruz. Verilen tüm görevleri yerine getiriyor. Halat üstünde hiç şarjı bitmedi ve bizi yarı yolda bırakmadı.’ diyerek cevap veriyoruz” dedi.
Uzun, sözlerini şöyle tamamladı: Römorköre çok ciddi bir merak var bu kadar merak varken yeni ve daha iyi şeylerin yapılacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Navtek ve diğer üreticiler mutlaka daha iyi projeler geliştireceklerdir. Elde edilen Argenin sadece bu sektörde değil bir çok başka sektörde de kullanılabileceğini düşünüyorum.”
7DENİZ