Gemi İnşa

6 Adımda Tersane Endüstrisi İçin CV Hazırlayın

Eğer iş dünyasına yeni başlayan bir mezun değilseniz halihazırda hazırlamış olduğunuz bir CV’niz zaten vardır. Ancak hazırladığınız bu CV’den memnun değilseniz veya yeni bir gemi mühendisiyseniz aşağıda sıralanan 6 adımla kendinizi ve yeteneklerinizi en iyi ifade edecek bir CV hazırlayabilir ve böylece işe alım şansınız artırabilirsiniz.

Abone Ol

Tersane endüstrisi için hazırladığınız CV’i sizi tatmin etmiyor veya yeni mezun olduğunuz için mevcut bir CV’niz mi yok? İnternette pek çok CV hazırlama sayfalarına girdiniz ancak hâlâ sektörünüze uygun bir CV hazırlamakta zorlanıyorsanız eğer aşağıdaki 6 adımı takip ederek sizi diğer adaylardan farklı kılacak CV’yi hazırlayabilirsiniz. 

 

CV ’niz Sade ve Anlaşılır Olmalı

 

Her ne sektörde çalışırsanız çalışın CV’niz sade ve anlaşılır olduğu müddetçe okunmaya değer olur. Hiçbir insan kaynakları uzmanı anlaşılması için extra çaba gerektiren bir CV’yi incelemez. Bu nedenle CV’nizi hazırlarken sütunlardan yararlanmalı, deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi ortaya çıkaracak CV şablonlarını tercih etmelisiniz.

 

CV ’nize CV Özeti Ekleyin

 

Yeni bir mezun veya 15 yıllık bir gemi mühendisi de olsanız CV’ nize başarılarınızı ve hedeflerinizi 3-4 cümle ile anlatan bir özet paragrafı eklemelisiniz. Çünkü yüzlerce CV incelemek durumunda olan işveren sizin sadece CV özetinizi okuyarak işe uygun olup olmadığınıza karar verebilir. Yani CV özeti hazırlamak hem işverene zaman kazandırır hem de sizin CV’nizin onca CV yığını arasından öne çıkmasını sağlar.

 

Role Uygun Olan Özelliklerinizi Ön Plana Çıkarmalısınız

 

20 yıllık bir iş deneyimine sahip olabilirsiniz veya onlarca kursa ve konferansa katılarak kendinizi geliştirmiş de olabilirsiniz. Ancak tüm bunlar sizin başvurduğunuz role uygun olduğu müddetçe iş veren için önemlidir. Bu nedenle CV’nizin dolu gözükmesi için aranan rol ile ilgisi olmayan hiçbir deneyiminizi ve kazanımınızı CV’nize eklememelisiniz. Bunun yerine role uygun olan yeteneklerinizi ve başarılarınızı daha açık ve anlaşılır vermeye çalışmalısınız. Bunu yapmak sizi rakiplerinizin arasında bir adım öne çıkarır.

 

Başarılarınızı ve Deneyimlerinizi Görünür Kılmalısınız

 

İyi bir gemi mühendisi, tersane yöneticisi veya denetçisi olduğunuzu düşünüp buna göre CV’nizi şekillendirmek isteyebilirsiniz. Bunun için “Müşteri ve çalışanların memnuniyeti artırıldı.” veya “Birçok gemi projesi bitirildi.” gibi muallak ve genel cümlelerden kaçınmalısınız. Bunun yerine “Çalıştığım dönemde müşteri memnuniyeti 40’tan 60’ a çıkarıldı.”  veya “10 tane gemi inşası projesi başarıyla yürütüldü.” gibi sayısal verilerden yararlanarak başarılarınızı somutlaştırabilirsiniz.

 

Ters Kronoloji Kullanabilirsiniz

 

Mezun olalı 10-15 sene geçmiş bir gemi mühendisiyseniz eğer deneyimlerinizi yazarken kronolojik bir sıralama yerine en yakın tarihten başlayarak başarılarınızı ve deneyimlerinizi verebilirsiniz. Çünkü çoğu işveren sizin 15 yıl önce nerede çalıştığınızla ilgilenmek yerine en son nerede çalıştığınız ve hangi deneyimleri kazandığınızı görmek ister. Örneğin 10 yıl önce bir makine mühendisi olarak işe başlayıp daha sonra gemi mühendisliğine ilgi duyarak kendinizi bu yönde geliştirdiyseniz eğer bu alandaki deneyimlerinize öncelik vermelisiniz.

 

CV ’nizin İçeriği Kadar Biçimine de Önem Vermelisiniz 

 

Bir CV’de deneyimleri ve başarıları vermek kadar bunların nasıl verildiği de çok önemlidir. Çünkü CV tasarımınız sizin hakkınızda pek çok bilgiyi barındırır. Özellikle başvurduğunuz pozisyon mühendislikse eğer CV tasarımınız işinizde nasıl olduğunuz hakkında pek çok bilgiyi işverene verebilir. Bu nedenle CV’nin tasarımında da bir mühendis gibi davranıp özenli ve düzenli görünen bir CV hazırlamalısınız. Bu sayede işe uygunluğunuzun ve deneyimlerinizin hemen fark edilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Sonuç

 

Sonuç olarak, hangi sektörde çalışırsanız çalışın CV sizin işe alınmanız için en önemli göstergelerden biridir. Bu nedenle tersane endüstrisinde olan bir işe başvuracaksanız eğer insan kaynakları pozisyonuna başvurulacak bir CV ile bu sektöre giremezsiniz. Bunun yerine yukarıda anlatıldığı gibi sektör için öne çıkan özellikleri ve deneyimleri vurgulayan bir CV hazırlayarak bu sektörde çalışabilirsiniz.