TRX Marine’in kuruluşundan ve faaliyetlerinden söz eden TRX Marine Finans Müdürü Akay Doğusel, 2022 yılında gemi inşa faaliyetine başlayan TRX’in kuruluş amacının katma değeri yüksek teknolojik ve çevreye duyarlı gemiler üreterek projede yer alan tüm paydaşların kazanacağı bir ekosistem oluşturarak ülkemizin ihracatına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Sürdürülebilirlik ve teknoloji
Doğusel, “Sürdürülebilirlik ve teknoloji, TRX Marine'in işinin temel taşlarıdır." şeklinde daha doğal bir şekilde ifade edilebilir. Denizcilik sektöründe çevresel etkileri en aza indirebilmek adına, elektrikli ve hibrit teknolojiye dayalı çözümler üretiyoruz. Yüksek teknolojiye sahip, çevreci gemilerimizle sektördeki dönüşümün öncülerinden olmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, gemilerimizin tasarımından üretimine kadar olan süreçte en son teknolojiyi kullanarak, enerji verimliliği ve çevre dostu özellikleri ön planda tutuyoruz. Türkiye'nin denizcilik sektöründe sürdürülebilirliği desteklemesine katkıda bulunarak, çevre dostu projelerle ihracat potansiyelini artırmayı amaçlıyoruz. Şu an TRX Marine olarak mevcut tesislerimizde ağırlıklı olarak 40m altında elektrikli ve hibrit teknolojiye sahip çevreye duyarlı özel gemiler üretiyoruz. Elektrikli gemi denildiğinde akla gelen firmalardan olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de üretip dünyaya ihraç ediyoruz
Firmanın adı olan TRX’in açılımından söz eden Doğusel, “TRX’in açılımı merak edilen bir konu. Birçok kişiden bununla ilgili soru alıyoruz. Farklı sektörlerde olan bir kelime fakat denizcilik alanında tescili bize ait. TR Türkiye’yi X ise ihracatı simgeliyor. Türkiye’de üretip dünyaya ihraç ediyoruz diye düşünebiliriz” dedi.
Kaliteli ve deneyimli mühendis kadrosu
TRX Marine genç yaşına rağmen sektördeki güçlü varlığını, kaliteli ve deneyimli bir mühendis kadrosuna dayandırıyor diyen Doğusel, “Şirketimizin mühendisleri, denizcilik sektöründe uzun yıllara dayanan birikim ve tecrübeye sahip olan sektörün önde gelen profesyonellerinden oluşuyor. Bu mühendisler, gemi inşası konusundaki derin bilgi ve uzmanlık alanlarında yüksek kalite standartlarına sahiptir. TRX Marine'in mühendisleri, mevcut üretim teknolojilerine hâkim olmakla kalmayıp, aynı zamanda geleceğin denizcilik trendlerini de yakından takip edip ekmektedir. Bu, şirketin çevreci ve teknolojik gemilerdeki öncü rolünü sürdürmesini sağlar. Mühendis kadromuzun kalitesi, TRX Marine'in sektördeki yerini güçlendiren temel unsurlardan biridir” ifadelerini kullandı.
Çevreci ve sürdürülebilirlik odaklı
TRX Marine olarak çevreci ve sürdürülebilirlik odaklı gemi inşa projeleriyle ön planda olduklarının altını çizen Doğusel, “Mevcut projelerimiz, sektöre yenilikçi bir yaklaşım getirerek çevresel etkileri en aza indirme ve enerji verimliliğini artırma hedeflerine odaklanmaktadır. Örneğin, NB101 projesi Norveç'in önde gelen armatörlerinden AQS firması için üretilmiştir. Gemi, 18,5 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğindedir ve tamamen elektrikli veya hibrit sistemlere sahip gemiler arasında öncü bir konumdadır. Bu proje, çevreci yaklaşımı ve yüksek enerji verimliliği ile dikkat çekerken, geminin elektrikli motoru sayesinde operasyon sırasında çevreye zarar vermeden çalışma imkânı sunmaktadır. Aynı zamanda elektrik motorunun neredeyse sessiz oluşu sebebiyle çalışma sahasındaki Somon balıklarını strese sokmayıp, balık çiftliklerindeki et kalitesinin en üst düzeyde olmasını sağlıyor.
Diğer bir projemiz olan NB102, Fransa'nın Lyon şehrinin ilk elektrikli nehir tipi Cargo gemisidir. Bu gemi, 27 metre uzunluğunda ve 7,7 metre genişliğindedir ve elektrikli tahrik sistemi sayesinde nehirlerde tamamen elektrikli olarak operasyon yapabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca, güneş panelleri ile enerji üretebilme yeteneği, geminin sürdürülebilirlik odaklı bir proje olduğunu göstermektedir.
Üçüncü projemiz olan NB103, Kanada'nın küçük römorkör sınıfındaki ilk elektrikli gemisidir. Bu proje, 270 kWh kapasiteli yeni nesil pil teknolojisini kullanarak çevre dostu bir yaklaşımı benimser. Elektrikli tahrik sistemi ve hibrit güç sistemi kullanımıyla emisyonların azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir. Bu projeler, TRX Marine'in çevreci ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılığını yansıtmaktadır” dedi.
“Kısa sürede önemli bir gelişme gösterdik”
Firmanın ürünlerini hangi ülkelere ihraç ettiğini, kapasitesini ve 3 yıllık sürede gösterdiği gelişmeyi aktaran Doğusel, “TRX Marine olarak kısa sürede önemli bir gelişme gösterdik. İlk yıllarımızda ağırlıklı olarak mühendislik hizmetleri sunarak sektöre giriş yaptık. 2022 yılında ise gemi inşa faaliyetlerimize başlayarak hızla büyüdük. İlk projemiz olan NB101'i Norveç'e başarıyla ihraç ettik ve bu proje, sektöre olan katkımızı gösteren önemli bir adım oldu. Ardından, ikinci projemiz NB102'yi Fransa'ya, üçüncü projemiz NB103'ü ise Kanada'ya ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu ihracatlar, ürünlerimizin uluslararası pazarda talep gördüğünü ve TRX Marine'in global bir aktör olma yolunda hızla ilerlediğini göstermektedir.
Bildiğiniz gibi Gemi ve Yat inşa sanayi 2023 yılında 2022 yılına göre ihracatını %77 oranında artırdı ve 2 milyar dolar seviyesine yaklaştı. TRX Marine’in üretim yaptığı Yalova ilimiz ise bu ihracatın %38’ini gerçekleştirdi ve 733 milyon dolarlık ihracat tutarını yakaladı. Bizim de TRX olarak bu rakama katkımız oldu. Yeni projelerle bu ihracat yarışında önümüzdeki yıllarda daha çok yer almak ve ülkemizin ihracatına daha çok katkı yapmak istiyoruz.
Kapasite olarak, TRX Marine olarak sürdürülebilir ve çevreci gemilerimizi üretme kapasitemizi sürekli artırmaya odaklanıyoruz. 3 yıllık zaman zarfındaki gelişimimiz, sektördeki güçlü varlığımızı ve uluslararası alanda tanınmamızı yansıtmaktadır. Gelecekte de yeni projeler ve büyüme hedefleri doğrultusunda kapasitemizi daha da genişletmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gelecek planları
Geleceğe yönelik projeleriniz ve hedefleri hakkında da bilgi veren Doğusel, “TRX Marine olarak önümüzdeki dönemde de teknolojik, çevreci ve katma değeri yüksek projelere odaklanmaya devam edeceğiz. Elektrikli veya hibrit teknolojik gemi üretimi konusundaki uzmanlığımızı daha da ileriye taşıyarak, sürdürülebilir denizcilik çözümleri sunmayı sürdüreceğiz. Buna ek olarak yine ihracat odaklı farklı deniz araçları üretimi de gerçekleştirebiliriz. 2024 yılında şu anda inşası süren iki projeyi tamamlayarak teslim etmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda, önümüzdeki dönem için en az iki yeni projenin imzalarını atarak, çevreci ve teknolojik deniz araçları üretimindeki yerimizi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu projelerle birlikte, sektördeki varlığımızı artırarak Türkiye'nin denizcilik sektöründeki ihracatına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ