Geçtiğimiz hafta Londra'daki IMO Genel Merkezi'nde düzenlenen MEPC'nin 82. oturumu, kısmen “IMO net-sıfır çerçevesi” kullanılarak MARPOL Ek VI değişiklikleri için bir çalışma taslağı geliştirmeye odaklandı.

Komite, başlangıçta 5000GT'lik gemiler için geçerli olacak ve gelecekte 400GT ve üzeri gemileri de kapsayacak bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardı. Birincil hedefin sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ilişkin 2023 IMO Stratejisi ile uyumlu olarak “uluslararası denizcilikten kaynaklanan sera gazı emisyonlarının mümkün olan en kısa sürede azaltılması olduğu belirtildi. Bu ilerleme Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) tarafından olumlu karşılandı.

Albayrak'tan liman anlaşması sonrası Gambiya ziyareti Albayrak'tan liman anlaşması sonrası Gambiya ziyareti

ICS tarafından yapılan açıklamada, “Uluslararası Deniz Ticaret Odası, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün uluslararası deniz taşımacılığının 2050 yılına kadar veya yakın bir tarihte net sıfır sera gazı emisyonu sağlama hedefine ulaşmasına yardımcı olmak üzere MARPOL Sözleşmesi'nde yapılacak değişiklikler için bir temel metin geliştirilmesinde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılamaktadır” denildi.

Ancak ICS, 'Net-Sıfır Çerçevesi'nin Nisan 2025'teki MEPC toplantısında onaylanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Örgüt, evrensel bir sera gazı katkı sistemini savunuyor ve bunun denizcilik sektörünün IMO'nun net sıfır sera gazı emisyonu hedefini 2050'ye kadar ya da 2050 civarında tutturmak için sahip olduğu en iyi şans olduğuna inanıyor.

Denizcilik sektöründe sera gazı emisyonlarının azaltılması için önerilen IMO net sıfır çerçevesinin temel unsurları dört ana bileşenden oluşuyor. İlk olarak, gemiler tarafından salınan karbondioksit miktarına dayalı evrensel bir sera gazı katkı sistemi bulunuyor. İkinci olarak, çerçeve, geleneksel denizcilik akaryakıtı ile daha çevre dostu sıfır veya sıfıra yakın sera gazı yakıtları arasındaki maliyet farkını daraltacak tedbirlerin uygulanmasını amaçlıyor. Üçüncü olarak, bu yeni teknolojileri erken benimseyenler için bir ödül sistemi öneriyor. Son olarak, çerçeve gelişmekte olan ülkelerde adil ve eşitlikçi bir geçişi desteklemek için bir IMO Fonu kurulmasını içeriyor.

ICS, IMO üyesi devletler ve sektör paydaşları arasında bu hususlarda geniş bir mutabakat olduğunu kaydetti. Organizasyon ayrıca AB, Japonya, Bahamalar, Liberya ve Karayip ve Pasifik Ada Devletleri dahil olmak üzere çeşitli sera gazı katkı önlemleri savunucuları arasında devam eden işbirliğinin altını çizdi.

Denizcilik sektörü daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlerken, MEPC 82'nin sonuçları iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalarda çok önemli bir adımı temsil ediyor. Bir sonraki kritik dönüm noktasının, düzenleyici metnin onaylanmasının beklendiği Nisan 2025'teki MEPC 83 toplantısı olacağı belirtiliyor.