Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) filosuna Mayıs ayında katılan yerli imkanlarla üretilen Kurtarma-13 römorkörü, Çanakkale Boğazı'nda gemilerin güvenli seyri için göreve başladı. Kaza ya da yangın gibi durumlara da anında müdahale ediyor.

 

İstanbul Beylerbeyi'nde düzenlenen tören sonrası geçen ay Çanakkale'ye uğurlanarak görevine başlayan son teknolojiyle donatılmış römorkörün bir günlük boğaz seyri görüntülendi.

 

Günlük planlama kapsamında Çanakkale iskelesinden halat çözen, 32 metre uzunluğunda, 498 groston ağırlığında ve 82,44 ton çeki gücüne ve Fİ-Fi 1 (saatte 2 bin 400 ton su basabilme) yangın söndürme kapasitesine sahip römorkör, boğazın kuzey yönündeki refakat çalışmasına katıldı.

 

Boğaza Marmara Denizi'nin yer aldığı kuzey yönden giriş yapan 300 metre uzunluğundaki tanker ile telsiz teması kuran Kurtarma-13 römorkörü, geçiş hazırlığındaki gemiye arka yönden yaklaşıp refakate başladı.

 

Özel sistemi sayesinde sağlanan manevra kabiliyetiyle kendi ekseni etrafında dönebilme, 70 saniyede 70 metreye kadar aynı anda tam yol hızdan makina stop etme ve durabilme özelliklerine sahip römorkör, güvenli seyir için gemiye Çanakkale Boğazı'nın güney çıkışına kadar eşlik ederek seyrin sorunsuz tamamlanmasını sağladı.

 

Gemilerin boğazdan herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan geçmesini sağlamak dışında muhtemel gemi kazası ve yangın gibi olaylara da müdahale edebilen 8 personelin görev yaptığı römorkör, 7 gün 24 saat hizmet veriyor..

.

Pandemi ile tekne talebi arttı: "Siparişlere yetişemiyoruz" Pandemi ile tekne talebi arttı: "Siparişlere yetişemiyoruz"

7DENİZ