Yurtta birçok il soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde kar yağışı başlarken, Türkiye'nin dört bir yanını fırtına da vurdu. Kocaeli'de kuvvetli fırtına sebebiyle balıkçı tekneleri kıyıya vururken ağaçlar da devrildi. Hereke Vapur İskelesi'ndeki yüzer iskele ise yaklaşık 50 metre açığa sürüklendi.
Zonguldak'ta yük gemisi karaya oturdu
Zonguldak’ta etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, araçların üzerine beton parçaları ve kiremitler düştü. Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle sürüklenen yük gemisi ise karaya oturdu.
Ereğli Limanı'nda demirleyen Kamerun bayraklı Pallada isimli kuru yük gemisi, bölgede etkili olan fırtına nedeniyle ikiye bölündü. Kıyıya sürüklenen geminin parçası, limanın beton duvarlarına çarptı ve kıyıdaki amfi tiyatroya zarar verdi. İhbar üzerine bölgeye Sahil Güvenlik botu ile itfaiye ekipleri sevk edildi.
Gemide bulunan yabancı uyruklu 13 personel, ekiplerce tahliye edilerek Ereğli Öğretmenevi'ne yerleştirildi. Çevrede güvenlik önlemleri alan ekiplerin çalışmaları sürüyor.
İstanbul’da ağaç devrildi, evleri su bastı
İstanbul Arnavutköy’de etkili olan yağışlı hava şartları ve fırtına nedeniyle İmrahor Mahallesi’nde bir ağaç devrilerek yolu kapattı. Devrilen ağacı kaldırmak için itfaiye ekipleri müdahale etti. Anadolu Mahallesi'nde ise bir bahçe duvarı yıkıldı. Bölgede yön levhaları ve elektrik direkleri şiddetli rüzgara dayanamayarak yan yattı.
Karaburun Mahallesi’nde ise fırtına nedeniyle bazı tekneler yan dönerken, bazıları batma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Teknelerin kurtarılması için itfaiye ekiplerinin limanda çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
Sarıyer'de restoranlarda hasar
Sarıyer Garipçe köyünde de dev dalgalar nedeniyle sahildeki balık restoranları hasar gördü. Restoranların masa ve sandalyelerinin bulunduğu ahşap kısımlar yıkılırken, sahil şeridinde de çökmeler yaşandı. Belediye ekipleri, bölgede çalışma başlattı. Dev dalgalar Rumeli Feneri'nde de etkili oldu. Limanda bulunan kayalıkları aşan dev dalgalar, zaman zaman içerideki teknelere kadar ulaştı.
İstanbul Valisi Gül: Su basan ev ve iş yeri sayısı 210 civarında
İstanbul Valisi Davut Gül de fırtına ve yağışların İstanbul'a verdiği hasara ilişkin açıklama yaptı.
Vali Gül'ün açıklaması şöyle:
“İrili ufaklı zararlar var. 5 küçük teknemiz maalesef zarar gördü ve dükkânlarımız zarar gördü. Derelerin denize akamamasından dolayı derelerin taşmasıyla birlikte su basan işyerlerimiz ve evlerimiz var. Çok şükür herhangi bir can kaybımız, yaralımız yok. Beklentimiz ilerleyen saatlerde rüzgârın, fırtınanın etkisini kaybetmesi, yağışın azalması. Ama hemşehrilerimizden istirhamımız bu gece duyarlı olmaları. Bizler de AFAD koordinesinde zarar gören yerlerde hem zarar tespitlerini hem hasar tespitlerini inşallah ivedi bir şekilde çıkartacağız. Vatandaşlarımıza bu açıdan vereceğimiz destekleri vermeye çalışacağız. Hepimize büyük geçmiş olsun. Akşam 21.00-22.00’ye kadar şiddetli şekilde devam edeceğini meteorolojik tahminler söylüyor. Bundan sonra da devam edecek sabaha kadar ama etkisini azaltarak devam edecek. İhbar sayıları mükerrer olmakla birlikte, İstanbul’un genelinde su basan toplam ev ve iş yeri sayısı 210 civarında. Bu zaman içerisinde değişiklik gösterebilir ama son rakam da bu."
Şile'de eğitime bir gün ara
İstanbul Valiliği olumsuz hava koşullarından dolayı Şile'de eğitime bir gün süreyle ara verildiğini duyurdu.
Valilik açıklamasında "İstanbul’da etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle Şile İlçesi’nde 20 Kasım Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir. Bu karara paralel olarak, Şile İlçesi’ndeki kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunan personel de 20 Kasım tarihinde idari izinli sayılacaktır" denildi.
Bartın’da balıkçı teknesi battı
Amasra Limanı'nda bugün öğle saatlerinde şiddetini arttıran ve saatte 90 kilometre hıza ulaşan fırtına nedeniyle iskeleye bağlı bir balıkçı teknesi battı. Limanda bağlı bulunan bir restoran gemi de fırtına nedeniyle batma tehlikesi geçirdi. Geminin halatlarının kopması üzerine sahil güvenlik ekipleri harekete geçti. Büyük panik yaşanırken, geminin yanında bağlı bulunan tekneler ise faciaya karşı boşaltıldı. Yanında bağlı bulunan teknelerin üzerine doğru sürüklenmeye başlayan gemi, sahil güvenlik ekiplerinin yardımıyla ters tarafa çekildi. Limandaki su seviyesi de yükselirken, limandaki restoran geminin bağlı tutan son halatın da kopararak, geminin karaya oturma riski devam ediyor.
Samsun’da ağaç devrildi
Samsun'da şiddetli rüzgârda dibinden kırılan ağaç, park halindeki 2 aracın üzerine devrilerek maddi hasara neden oldu.
Samsun'da etkisini sürdüren şiddetli rüzgardan dolayı İlkadım ilçesi Liman Mahallesi'nde dibinden kırılan ağaç park halindeki iki aracın üzerine devrildi. Olayda araçlarda maddi hasar meydana geldi.
Bursa’da tekneler karaya oturdu
Bursa’da dün sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren sağanak yağış ve şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Gemlik ilçesinde denizdeki dalgalar yükseldi. Sahile demirli balıkçı tekneleri yükselen dalgalar nedeniyle karaya vurdu. 8 balıkçı teknesi maddi hasar alırken, zararın boyutu gün aydınlanınca ortaya çıktı.
Her yıl yaşanan fırtınalara karşı önlem alınması gerektiğini ifade eden balıkçı Cemil Kazan, “Karayel fırtınası ve olumsuz hava koşullarından dolayı teknelerimiz alabora oldu. Limanın kafasında da alabora olan tekneler var. Biz yetkililerden her sene olan bu fırtınalara önlem almalarını istiyoruz. Batan çok sayıda teknemiz var. Arkadaşlarımız çıkarmak için çaba sarf ediyor” şeklinde konuştu.
Sakarya'da otobüs durağı devrildi
Sakarya’da etkili olan şiddetli fırtına ve yağış Karasu ilçesinin sahil kesimini adeta yıktı geçti. Yağış sebebiyle bazı ev ve işletmeler sular altında kalırken, deniz yaklaşık 50 metre kıyıya yanaştı. Fırtına sebebiyle 5 katlı iki yapının çatısı koparak caddeye ve sahile uçarken, bölgede bulunan otobüs durağı devrildi.
Yalova’da balıkçı barınağı yerle bir oldu
Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy beldesindeki balıkçı barınağı çıkan fırtına sonucu yerle bir oldu. Dalgalar dalgakıranları aşarak balıkçı barınağının içinde yer alan konteynerler ve balıkçılık malzemelerinin bulunduğu alana ulaştı. Ortalığı yerle bir eden fırtınada balıkçılar ise teknelerinin de zarar görmemesi için çabaladı. Bölgede birçok kurumun incelemelerde bulunduğu öğrenildi.
Yalova Su Ürünleri Birliği Başkan Vekili Yusuf Baykan, bölgenin Marmara’nın en büyük balık çıkış noktalarından birisi olduğunu dile getirerek, “Buraya balıkçı giremediği zaman, gırgır çıkaramadığı zaman büyük sorunlar yaşanacak. Bu limanın acil bir şekilde temizlenmesi ve bu limanın mendirekleri yapılması lazım. Bu bakımdan bir sürü sorunlarımız var. Çınarcık limanımız da çok kötü durumda. Allah balıkçımızın yardımcısı olsun. Şu an büyük bir felaket yaşıyoruz Esenköy Limanı’nda. Balıkçımız mağdur durumda, yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.
Esenköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı İbrahim Dilli ise, büyük zarar gördüklerini belirterek, “Gece saat 1'de başlayan bu hava bütün konteynerlerimizi, limanı patlattı. Artı teknelerimize zarar verecek diye sabaha kadar bekledik. Hiç beklemediğimiz bir fırtına. Böylesi hiç görülmemiş bir şey. Seviniyoruz ki can kaybı olmadığına. Bu kadar da mal kaybı çok oldu. Herkesin binlerce liralık ağları, eşyaları, bütün her şeyi paramparça oldu. Allah beterinden saklasın. Buna da şükürler olsun. İnşallah devletimiz de bize bir el atar. Bu durumu da görürler. Bütün arkadaşlar matem içinde çok acı bir olay halen de devam ediyor” dedi.
Antalya’da tekne battı
Antalya genelinde saatteki hızı 110 kilometreye kadar çıkması beklenen ve turuncu uyarı verilen fırtına, sağanak yağmur gece saatlerinde Manavgat ilçesinde kendini gösterdi. Akşam saatlerinde D 400 karayolunda ağaçların devrilmesine sebep olan fırtına gece saatlerinde Side Mahallesinde limanda etkili oldu. Limanda bağlı halde bulunan bir balıkçı teknesi ile fiber bot yürüyüş yolunu geçen dalgalar sebebiyle battı. Durumu haber alan diğer teknelerin sahipleri de teknelerini korumak için limana geldi. Fırtınanın gece boyu devam etmesi bekleniyor.
Petrol araması yapan 2 gemi Amasra Limanı’na sığındı
Meteorolojinin fırtına ve dalga uyarısının ardından Karadeniz'de doğal gaz araması yapan teknelerin ardından petrol araması yapan Türkiye Petrol Arama Ortaklığı'na (TPAO) ait 2 gemi de dün gece Amasra Limanı'na sığındı. Gece saatlerinde Amasra Limanı'na gelen gemilerden biri özel izinli Gümrüklü Saha'ya diğeri ise askeri bölgeye demirledi. Gemiler, beklenen fırtına öncesinde kalın halatlarla limandaki iskeleye bağlandı. Fırtına ile birlikte adeta Karadeniz'de köpürmeye başladı. Karadeniz'deki dalga boyu 2-3 metrelere ulaşırken, fırtınanın en şiddetli anlarında ise dalga boyunun 7 metreye ulaşması bekleniyor.