Denizcilik Genel Müdürlüğü (DGM) tarafından ilgili kurumlara gönderilen yazıya göre, 1 Ocak itibarı ile yürürlüğe giren “kılavuzluk ve römorkörcülük ile palamar hizmetleri ve bu hizmetlere dair ücretlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen ilgi yönerge”de yer alan bazı hükümlere dair işlemlerde tereddüt oluştuğu belirtildi.
Yazıda “hizmetlerin ücretlendirilmesine ilişkin uygulamada birlikteliği sağlamak ve yaşanan tereddütleri gidermek” için Genel Müdürlüğün resmî web sitesinde bulunan "Bilgi Merkezi" sekmesindeki "Sıkça Sorulan Sorular" kısmına "Kılavuzluk ve Römorkörcülük ile Palamar Hizmetlerinin Ücretleri Hakkında Yönerge" ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular" eklendiği kaydedildi.
Konuya ilişkin sıkça sorulan sorular ve yanıtlar şöyle:
S1: Palamar ücretlerine yönelik ücretlendirme nasıl yapılır?
C1: Palamar ücretleri, kılavuzluk ve römorkörcülük ücretlerinde olduğu gibi Palamar Ücret Tablosundaki yanaşma ve ayrılma manevraları için ayrı ayrı hesaplanıp faturalandırılır. Ancak aynı tesis içinde ordino ile yapılan yer değiştirme hizmetlerinde ayrılma ve yanaşma tek manevra kabul edilerek ücretlendirme yapılır, ordinosuz yapılan yer değiştirme hizmetlerinde ise ücret tahsil edilmez.
S2: Stand-by römorkörü olarak kullanılan sürekli çekme gücü 30.0 ton olan bir römorkör için beher saat ve kesri için uygulanacak ücret nedir? Örneğin bu hizmetin 2 saat 45 dakika verilmesinde alınacak ücret nedir? Liman Yönetimi Bilgi Sistemi’ne (LYBS) bu hizmetin veri girişi nasıl yapılır?
C2: Yönerge’nin 6. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendine göre uygulanacak beher saat ve kesri için ücret 600 dolardır. Bu römorkör hizmeti için tahakkuk eden ücret 2,75 x 600 =1650 USD’dir. Hizmetin tatil gününe rastlaması halinde %50 artırımlı (2,75 x 900= 2475 USD) olarak uygulanır. Sefersiz İşlemler üzerinden LYBS’ye kaydı yapılabilir. Stand-by römorkör hizmet kalemi için ilave bir tehlikeli yük artırımı söz konusu değildir. Türk bayraklı gemilere verilen stand-by römorkör hizmetinde %20 indirim uygulanır.
S3: Yönerge’nin 6. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde “Tamir amacıyla tersanelere giren gemilere verilen hizmet ücretleri %40 indirimli uygulanır.” hükmü amir olup tamir sonrası gemi tersanede iken deneme seyrinde kılavuz kaptan kullanılması durumunda kılavuzluk ücreti %40 indirimli uygulanır mı?
C3: Hayır. %40 indirim uygulanması hususu tersane yanaşma ve kalkış için geçerli olup kılavuz kaptanlı deneme seyirlerini kapsamamaktadır. Deneme seyri kılavuzluk hizmeti için beher saat ve kesri için ücret 150 USD olup Türk bayraklı gemilere %20 indirim uygulanır.
S4: İzmit Körfezi’nde kabotaj seferi yapan bir geminin iki nokta arası kılavuzlu seyirde ve demir atmada/almada tahakkuk eden kılavuzluk ücreti nedir?
C4: Demir atma veya demirden kaldırmada kılavuzluk ücreti, geminin grostonuna karşılık gelen etap ücreti sütunundan %20’si alınarak hesaplanır. İki nokta arası seyir ise etap seyrinin bir parçası olduğu için geminin grostonuna karşılık gelen etap ücretinin yarısı üzerinden %35’i alınarak hesaplanır.
7DENİZ