Armador Denizcilik, brokerlik ve armatörlüğün yanı sıra son yatırımı olan Dentaş Tersanesiyle birlikte bu alanda da faaliyet göstermeye başladı. Armador Gemi İşletmeciliği Genel Müdürü Ebru Paylan Şenkaya ile firmalarının geçmişten bugüne olan gelişimini, sektördeki ilerleyişlerini ve geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk. İş hayatına 1992’de başlayan Armador Gemi İşletmeciliği Genel Müdürü Ebru Paylan Şenkaya, bu sene sektördeki 26. yılını kutluyor.

 

İşimi çok sevdiğini dile getiren Paylan Şenkaya, “İşini severek yapan herkes mutlaka başarıya ulaşır. Zorlukla da karşılaşsam her zaman başım dik devam etmişimdir. Rahmetli babam kaptandı. O yüzden daha çocuk yaşta sektöre girmenin çok artılarını gördüm” diyor.  “Az çalışayım, az kazanayım devri bitti” Denizcilik sektörünün değişimlere çok açık olduğunu vurgulayan Ebru Paylan Şenkaya, şunları dile getiriyor: “Geçmişe baktığımda ne kadar ciddi bir savaş verdiğimi ve halen veriyor olduğumu görüyorum. Tüm bu gayretlerimin sonucu başarıyı beraberinde taşıdı ama kavgalar ve direnmeler bitmedi, bitmez. Bizim sektörümüz değişikliklere çok açık ve devamlı öğrenmek zorundasınız.

 

Çok hızlı değişen ve gelişen bir dünyadayız. Yerinde sayan, kendini geliştirmeyen, tempoya ayak uydurmayan ve frekansı yakalayamayanlar için sonuç kaçınılmaz. Az çalışayım, az kazanayım devri bitti. Zaten kriz döneminde çok çalışıp az kazanıyoruz dolayısıyla az çalışana, savaşını vermeyene ekmek yok artık. Devamlı değişmek, büyümek ve yenilenmek zorundayız.” “Gemi fiyatları çok yükseldi” Paylan Şenkaya,  şu anda gemi fiyatlarının çok yükseldiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Piyasalar gemi fiyatları noktasında koşmaya başladığı için gemi yatırımlarımızı durdurduk. Ancak bu süreç bizi tersane yatırımı yapmaya itti ve Dentaş Tersanesini aldık. Dentaş, orta boyutlu, tamir bakım-onarım ve yeni inşa yapılan bir tersane. Tersanenin hem havuzu var hem de 16 bin dtw’e kadar tamir bakım-onarım yapabiliyor. Havuza 144 metreye kadar gemi alabiliyoruz. 21,5 metre eninde, 148 metre boyunda Yaklaşık 5 bin Light Ship’e kadar gemileri alabileceğiz. Havuzun bordosunda iskele gibi imkânlar da olacak.” “Krizde ciddi büyüdük” “Armador Denizcilik kriz ortamında büyüyen bir firma.

 

Krizler genelde küçük yatırımcının yolunu açıyor. Benim görüşüm ise; akıllıca davranırsanız krizlerde büyürsünüz! Çünkü kriz ortamı geçtiğinde zaten herkes her şeyi yapmaya başlıyor. Biz krizde ciddi büyüdük. Kriz öncesi dedveytimiz 40 bin dwt civarıyken şu anda 300 bin dwt tona yaklaştı” diyen ebru Paylan Şenkaya, şöyle devam ediyor, “Büyük gemilerimizle dünyanın her noktasına gitmeye çalışıyoruz. Supramax  tarafında daha çok yeniyiz. Biraz daha dikkatli olup bildiğimiz rotalarda seyretmeye gayret ediyoruz. Genelde Avrupa bazlı, en fazla ise Arap Körfezi ve çevresinde gemilerimizi çalıştırıyoruz.

 

Borçsuz ilerlemeye çalışan bir şirketiz. Filomuzdaki gemiler yaşlı değil  İyi bir seviyede devam ettiğimizi düşünüyorum.”  “Yeni yatırımlarımız olacak” Armador Denizcilik, brokerlik ve armatörlüğün yanı sıra son yatırımıyla tersane ayağında da faaliyet göstermeye başladı. Bu noktada Ebru Paylan Şenkaya, şu yorumu dile getirdi:  “Ben her zaman iş hayatında borçsuz büyümekten yanayım. O yüzden bu süreç geçtikten sonra yeni yatırımlarımız da olacak. Ancak tersane yatırımımızdan sonraki yatırımımız muhtemelen gemi almak olacaktır. Amacım daha genç gemileri filoya katmak.

 

O yüzden ‘Savaştıkça kazanırsınız’ sözü felsefem olmuştur.” “Yeni yönetim yeni bir kan olacak sektöre” Denizcilik sektöründe yaşanan değişimlere ilişkin görüşlerini dile getiren Paylan Şenkaya, “DTO’da eski yönetim de sektörümüze destek vermek için çabalıyordu. Şu anda yeni yönetim de aynı çabayı sarf ediyor. Bu noktada anlayışlar bence değişmedi. Ama hep yeni bir kan lazım derler ya işte yeni yönetim de yeni bir kan olacak sektöre. Oda çok rutindeydi. Yeni yönetim bir şeyler yapmaya başladıkça her şey daha aktif bir pozisyona geldi. İnşallah daha da iyi olacak” diyor.

Okto Marine sektörde küresel bir marka olma yolunda Okto Marine sektörde küresel bir marka olma yolunda

 

7DENİZ DERGİSİ MAYIS-HAZİRAN 2018 SAYISI // RÖPORTAJ