Avrupa Birliği'nin (AB) Çin yapımı elektrikli araçlar (EV) için ithalat tarifelerini %45,3'e varan oranlarda artırdığını açıklamasının ardından haziran ayında araç taşıyıcı piyasasında düşüş eğilimi baş gösterdi. Kasım ayında 5 yıllık bir süre için yürürlüğe giren ve Çin'in yerli otomobil üreticilerine verdiği devlet sübvansiyonlarına ilişkin bir soruşturmanın ardından artırılan AB tarifeleri, güven üzerinde baskı oluşturdu ve bu durum araç taşıyıcı operatörleri için önemli rüzgarlar yarattı.

Önde gelen araç sahibi operatör Wallenius Wilhelmsen'in hisse senedi fiyatı, 3. çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından ekim ayı sonunda darbe aldı ve hisse senedi analistlerinin ileriye dönük daha zayıf küresel otomobil satış tahminlerini vurgulamasının ardından kısmen toparlanmadan önce iki hafta içinde %20'nin biraz altında düştü. Wallenius Wilhelmsen'in açıkladığı güncellenmiş beklentiler, 2025'te yıllık %7-12'lik düzeltilmiş FAVÖK büyümesine dayalı sağlam bir yıla işaret ederken, daha yumuşak bir inişe işaret ediyor. 

Irmak suyu taştı, tekne karada kaldı Irmak suyu taştı, tekne karada kaldı

Veson Nautical'dan Denizcilik Analisti Andrea De Luca , Çin'den derin deniz taşımacılığına (RORO) yönelik yeterli talep olduğunu ve bu sektörde kısa ve orta vadede fiyatların ve varlık değerlerinin düşmeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

VesselsValue ayrıca, 2025/26 yıllarında Çin'den ro-ro yöntemlerine geri dönmesi muhtemel yaklaşık 1 milyon 'konteyner içinde araba' tespit etti ve bu da araba taşıyıcılarına olan talep için beklenmedik bir artış sağladı.

Bununla birlikte, Çin'in ihracat hacminin daha yavaş büyümesi ve yeni inşa edilen büyük gemilerin daha fazla sayıda teslim edilmesi nedeniyle Çin'den Avrupa'ya hafif araç navlun oranları yumuşamaya başladı.

Bunlar arasında ağustos ayında China Merchant Heavy Industries tarafından Norveçli Höegh Autoliners'e teslim edilen 9.100 araca eşdeğer birimlik (CEU) saf otomobil ve kamyon taşıyıcı (PCTC) Hoegh Aurora ve China COSCO Shipping Corporation'ın (COSCO) 2026 yılına kadar teslim edilmesi beklenen 30 PCTC'den oluşan donanması yer alıyor.

Analisti Andrea De Luca, "Her ne kadar ekonomik dalgalanmalar olumlu rüzgarlardan daha sert gibi görünse de, Çin'in başını çektiği Asya'dan gelen istikrarlı talep görünümüne dayanarak kiralama oranlarının uzun vadeli ortalamalara düşmesini beklemiyoruz" dedi.

Çin'in Avrupa'ya ABD'den daha fazla ihtiyacı var

Çin'in otomobil pazarı, yılda yaklaşık 26 milyon otomobil satışıyla Japonya ve Güney Kore'yi geride bırakıyor. Bu da dünya genelinde satılan her üç otomobilden birinin Çin'de olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla Çin'in ihracata devam etme potansiyeli çok büyük.

Andrea De Luca'nın analizinde şu ifadelere yer verildi: "Bununla birlikte, AB tarafından belirlenen ve Çin'i hedef alan elektrikli araç tarifesi artışlarının, Çin'in küresel talepteki yaklaşık %10'luk payını ortadan kaldırabileceğini ve bunun da başka bir yerde kolayca ikame edilemeyeceğini tahmin ediyoruz. AB'nin 2030 yılına kadar %55 daha düşük CO2 emisyonuna ve 2035 yılına kadar sıfır CO2 emisyonuna ulaşması için Çin ile birlikte çalışması gerekmektedir ve bu nedenle çok yakında bir çözüme ihtiyaç duyulacaktır. Aynı şey, elektrikli araç tarifelerinin halihazırda %100 olduğu ve Başkan Trump'ın yönetimi altında daha da yükselebileceği ABD için söylenemez."

Tüm bunlar, araba taşıyıcı piyasası için değişken bir 2025 anlamına geliyor. Sipariş defterinin canlı filoya oranının %39'a ulaşması, 2025 yılında %11'lik net arz artışını beraberinde getirecek ve bu da derin bir etki yaratacak.

Buna ek olarak, Kızıldeniz krizinin beklenenden daha erken çözülmesi, ilk dönemdeki sıkışıklığın ardından Süveyş'e dönen daha kısa ve daha sık transitlere bağlı olarak bu rakamın %6 daha artarak %17'ye çıkmasına neden olabilir.

Bu senaryonun gerçekleşme ihtimali düşük olsa da, araç taşıyıcı piyasasını rahatlıkla arz fazlası bölgesine çekerek, fiyatlar ve varlık değerleri için bir fırtına yaratacak ve bir sonraki büyük hurdaya çıkarma turunu cazip hale getirecek.

7DENİZ