Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias Yunan Hava Kuvvetleri ve NATO'nun Yunanistan'daki karargâhına ev sahipliği yapan Larissa'daki askeri üssün AB deniz misyonu için operasyonel karargâh olarak kullanılabileceğini ifade etti.
Küresel ticaret üzerindeki daha geniş etkinin ötesinde, Yunanistan'ın ticaret filosunun büyüklüğü ve Çin'den Avrupa'ya giren mallar için nakliye merkezi rolü nedeniyle Orta Doğu bölgesindeki deniz yollarının düzgün işletilmesinden pek çok çıkarı var.
AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, birliğin dışişleri bakanlarının 19 Şubat'ta bir araya geldiklerinde misyonu onaylamalarını bekliyor. Gemi ya da uçak sağlamaya hazır yedi AB ülkesi arasında Yunanistan bir fırkateyn sağlamayı taahhüt etti.
Fransa, Yunanistan ve İtalya, deniz kuvvetlerine liderlik etme rolü için yarışıyor. Dendias, tekliflerinin memnuniyetle karşılandığını söyledi. Dendias sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Yunanistan'ın operasyon için Larissa karargâhını karargâh olarak teklif ettiğini ve operasyona liderlik etmeye hazır olduğunu mevkidaşlarıma bildirdim. Teklifimiz olumlu karşılandı” diye yazdı.
Yemen'in çoğunu kontrol eden ve İsrail ile Hamas Gazze'de savaş sürdürürken Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söyleyen Husilerin saldırıları sonrasında pek çok ticari nakliyeci gemilerinin yönünü değiştirdi.
Yunan hükümet yetkilileri, AB'nin teklifini gayri resmi olarak kabul ettiğini ve ilgili ülkelerin silahlı kuvvetleri arasındaki iletişimin operasyonel düzeyde başladığını belirtti. Operasyonlarda lider rol dönüşümlü olarak da üstlenilebilir.
Borrell, Yunanca'da "kalkan" anlamına gelen Aspides adı verilen AB misyonunun herhangi bir askeri saldırıda yer almayacağı ve yalnızca denizde faaliyet göstereceği konusunda ısrar etti.
Borrell, “Amaç gemilerin korunması. Gemilere yönelik saldırıların durdurulması. Husilere karşı hiçbir eyleme katılmamak. Sadece Husilerin saldırılarını engelliyoruz” dedi.