Röportaj

“Türkiye bir aktarma merkezi olmalı”

Abone Ol

Türkiye'nin coğrafi konumu açısından çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Burkont Lojistik Bölüm Müdürü Turgay Saltan, Türkiye'nin bunu kullanması ve limanlarda kuracağı sistemle bir aktarma merkezi haline gelerek bölgesinde önemli bir ekonomik güç olma yolunda büyük bir adım atmış olur dedi. Ülke olarak jeopolitik açıdan çok güzel bir konumda olduğumuzu ifade eden Burkont Lojistik Bölüm Müdürü Turgay Saltan, sektörümüzün; Dubai'yi, Singapur'u, İspanya'yı örnek alması gerektiğini anlattı.

Saltan, 'Mesela Singapur bütün Asya'nın gemilerini küçük bir ülke olmasına rağmen aktarıyor. Aynı şekilde İspanya da öyle... Dubai'nin gelirlerinin petrolden sonraki en büyük payı aktarmadan geliyor. Orta Doğu'nun neredeyse bütün gemileri Dubai limanlarına uğruyor. Bu aktarmalarda her konteynerden Dubai para kazanıyor. Ekonomisi çöken Yunanistan senelerce Pire Limanı'nda aktarma yaptı. Yunanistan'ın küçük limanları da aktarma yapıyor. Malta dahi bunu kullanıyor. Biz Türkiye olarak, ne Mersin, ne İzmir ne Antalya'da ya da başka bir yerde aktarma hizmeti veren bir liman yaratamadık. Nasıl ki İstanbul'da yapılacak yeni havalimanı aktarma merkezi olacak, denizde de bundan kat kat fazla gelir elde edebiliriz' dedi. Bizim devletimiz maalesef uluslar arası armatörleri kontrol edemiyor veya tam olarak onlar hakkında bilgisi yok diyen Saltan, 'Forwarderlerin nasıl bir katkı sağladığı devletimiz tarafından anlaşılmıyor. Devletin bütçesine bu firmalar tarafından daha ne kadar ek gelir geleceği düşünülmüyor. Limanların üzerinden ne kadar gelir alacağı bilinmiyor.

Küçücük bir ülke olan İsrail bile iki limanından aktarma yaparak önemli bir gelir elde ediyor. Biz bunu yapamıyoruz. Transit olarak bizim gümrük prosedürlerimiz hala uygun değil. Biz bunu 2012'den beri firma olarak yapıyoruz. Türkiye'de bunu yapan tek firmayız. Dubai'den, Mısır'dan, İsrail'den,Tunus'tan gelen ve farklı destinasyonlara giden konteynerleri tahliye ediyoruz. Ama maliyeti çok fazla. Singapur bunu 5 dolara yaparken, biz 250 dolar harcamak zorunda kalıyoruz. Buna rağmen bize talep var. Bizim gümrüklerimiz transit mallara uygun hale getirilirse sadece komple konteynere değil parsiyele de önem verilirse Türkiye çok önemli bir aktarım merkezi haline gelir. Artık uyanmamız gerekiyor. Bunu bire bir devlet yapmaz zaten. Devletin firmaların önünü açması gerekiyor. Biz kazandığımızın vergisini ödedikçe devlet de kazanacak ve çok önemli bir gelir elde etmiş olacak' ifadesini kullandı. Firma yapısından da bahseden Turgay Saltan, 'Firmamızda yaklaşık 50 kişi çalışıyor. Personelimizin içerisinde yabancı çalışanlar da var. Bölgesel bazlı çalışıyorlar. Yönetim merkezimiz İstanbul ama finans merkezimiz Bursa'da. Burkont Lojistik 2004 yılında firma olarak faaliyetine başladı ancak o tarihten öncesi de var. 1977'den bu yana gelen bir taşımacılık sektörü tecrübemiz var. Zaten 2004 yılından önce firma ortakları sektörün büyük firmalarında önemli görevlerde çalışıyorlardı. Oradan ayrılıp edindikleri tecrübelerle Burkont Lojistik'i kurdular. İlk olarak Bursa'da 4 kişiyle başladık. 2006 yılında Mersin şubemizi açtık.

2010 yılında İstanbul, 2013 yılında Konya ve 2014 yılında da Tunus şubemiz açıldı. Türkiye'de 4, yurtdışında da bir noktada hizmet vermekteyiz' şeklinde konuştu. Yüzde yüz Türk firması olduklarının altını çizen Saltan, 'Her ne kadar tecrübemiz komple konteyner olsa da Bursa'da önceleri parsiyel taşımacılık olarak iş yapmaya başladık.Çünkü Gemlik'te parsiyel taşımacılık yoktu. Ne ihracat vardı, ne de ithalat vardı.Gemlik'te 2011 yılına kadar parsiyelde tek firmaydık. O tarihten sonra bir firma daha bu işi yapmaya başladı. Biz Gemlik'te Türkiye'de ilk defa İstanbul'da dahi açılmayan parsiyel servisleri açtık. Bizim firma politikamız direk parsiyel servisi açmaktır. İstanbul şubemiz açılınca tabi bizim yelpazemiz daha da genişledi. Buradan da hizmet vermeye başladık. Kimsenin parsiyel hizmeti açmadığı; Meksika'ya, Brezilya'ya, Hindistan'ın çeşitli limanlarına, Bangladeş'e direk İstanbul'dan hatlar işletiyoruz. Tabiki sektörde bu işi yapan firmaların hizmet verdiği diğer taşımaları da yapıyoruz.

Ortadoğu'ya, Singapur'a, Barselona'ya, Akdeniz'in bazı bölgeleri, Batı Afrika gibi bölgelere gidiyoruz. Ama Doğu Afrika, Arap Körfezi, Singapur, Uzak Doğu, Avustralya, Yeni Zelanda bölgelerine de gidiyoruz. Aynı zamanda daha çok uluslararası lojistik firmalarını vermiş olduğu ve Antwerp veya Hamburg aktarmalı olarak getirdiği bölgelerden biz direkt olarak servis veriyoruz. Şu anda da o bölgelerde rakibimiz yok' ifadelerini kullandı. Burkont Lojistik'in tehlikeli yük olarak parsiyel servis veren tek firma konumunda olduğunu söyleyen Tarlan, 'Tehlikeli yükü sadece biz taşıyoruz. IMCO 2.1'den 9'a kadar çıkabiliyor. Her hafta bizim direk servislerimizin yanında aktarmalı olarak da taşıyoruz. Mersin'deki firmamız daha çok komple konteyner ağırlıklı. Orada hiç parsiyel yapmıyoruz. Orası aynı zamanda bizim İran, Irak ve Türki Cumhuriyetlere konteyner aktarması yaptığımız şube. Amerika'dan gelen konteynerler var. Bunlar Mersinde boşaltılıyor. Tenteli araçlara yükleyip, gümrük işlemlerini yaptıktan sonra bu ülkelere sevk ediyoruz. Genelde kapı teslim yapıyoruz. İlaç ithalat servisi verebilen Türkiye'deki 3-4 firmadan biriyiz' dedi. Anlattığı hizmetlerin aslında standart hizmetler olmadığını ifade eden Turgay Saltan, 'Bu hizmetler sadece bizim müşterilerimize sunduğumuz özel çalışmalardır. İthalat ve ihracat lisansı olmayan firmaların mallarını onlar için kendi üzerimizden getirebiliyoruz. Bizim bütün müşterilerimiz web sitelerimizden konteynerlerinin ve mallarının takibini yapabiliyorlar. Müşterilerimize biz bunu 2006 yılında sunduk. Yüklerinin çıktığını, aktarıldığını, hangi ülkeye ne zaman varacağı bilgilerine ulaşmaları standart bir uygulamadır. Web sitemizin üzerinden rezervasyon geçebiliyorlar. Yazılımımıza bağlanıp evraklarını depolayabiliyorlar, gerektiği zaman oradan alabiliyorlar. Web sitemiz ile ilgili bir geliştirme çalışmamız var. O hayata geçtiğinde müşterilerimiz navlun alma, hesaplatma, sistem üzerinden bize rezervasyon geçme, fiyatları karşılaştırma gibi işlemleri yapabilecekler.

Hatta site üzerinden ödeme yapabilecekler.Biz teknoloji kullanımında zamanın önünde gitmek için çaba sarfediyoruz. Ocak ayında yeni sistemimiz devreye girecek ve müşterilerimize daha hızlı ve daha etkili hizmet etmenin mutluluğunu yaşayacağız' ifadesini kullandı. Sektör hakkında görüşlerini belirten Saltan, 'Biz 2 ay önce krizi hmeye başladık. Zaten şu günlerde de Çin'deki kriz patladı. Her nekadar biz toparlanmaya başladık deseler de Avrupa zaten krizi hala yaşıyor. Krizin başlangıcı Amerika'daydı ve krizden en önce çıkan da yine Amerika oldu. 2015 bizim için güzel geçiyor. 2016 yılında Çin krizinin biraz daha derinleşmesiyle Avrupa'nın biraz daha kötü duruma düşeceğini biliyoruz. Arap Körfezi'ne de yansıyacak bu durum. Çünkü Çin en çok petrol ithal eden ülke konumunda. Üretim düştüğünde petrol ihtiyacı da düşecek. Zaten petrol fiyatları da düştü. Bu onları biraz daha zorladı. Çin'deki kriz derinleştikçe Arap Körfezi daha da hissedecek bu krizi. Biz bunu tam olarak kestiremiyoruz. Çünkü yaz dönemindeyiz. Yaz döneminde Arap ülkeleri ve Afrika biraz daha gevşek çalışırlar. Bunu biz Eylül ayının sonuna doğru tamamen görülebilir olacak verilere ulaşacağız. Biz de yeni sezona o zaman hazırlanıyoruz zaten. Yeni bölgelerimiz planlanacak. O durumlara göre hareket ediyoruz bizde' şeklinde konuştu.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ