Türk donanmasından daha önce yapılan açıklamada “Türk Deniz Kuvvetlerinin bugüne kadar sahip olduğu en büyük gemi olacak LHD Sınıfının ilk gemisi olan ANADOLU’nun inşa faaliyetlerine Sedef Tersanesi’nde 30 Nisan 2016 tarihinde başlanmıştır. ANADOLU’nun 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete girmesi planlıdır. İkinci LHD TRAKYA’nın da inşa faaliyetine yakın gelecekte başlanacaktır.” ifadelerine yer verilerek TCG Anadolu'dan sonra geminin ikincisi olacak olan TCG Trakya'nın inşa edileceği kaydedilmişti.
Henüz resmen ABDden talep edilmese de Kuvvet uçak tedarikinde LHD başına 16 uçak planlıyor. Bu çerçevede Sedef tersanesinde inşaatı devam eden her LHD sınıfı gemi için 16 toplam 32 adet uçak tedariki hedefleniyor. Bütün çalışmalar planlandığı gibi sonuçlanırsa Türkiye, hava kuvvetleri için 100 adet F-35A ve 32 adet F-35B tedarik etmiş olacak.
Sedef Tersanesinde yapımı süren TCG Anadolu ile yakında inşasına başlanacak olan TCG Trakya için İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia'nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı, (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp, yerine F-35B tedarik etmeyi planlıyor.
TCG TRAKYA SON DURUM
TCG Anadolu gemisinin inşası devam ederken TCG Trakya için çalışmalar sürüyor. Ancak TCG Trakya için henüz saç kesme veya kaynak töreni düzenlenmedi. Yani, TCG Trakya için fiziki çalışmalar henüz başlamış değil.
TCG TRAKYA ÖZELLİKLERİ
TCG Anadolu ile hemen hemen aynı özellikleri taşıması beklenen TCG Trakya'nın inşası henüz başlamadı. TCG Anadolu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesinin ardından inşasına başlanması beklenen TCG Trakya tam yükle deplasman ağırlığı yaklaşık olarak 28 bin ton ağırlığa sahip olacak. Uzunluğu 232 metre olması beklenen geminin genişliği 38, yüksekliği ise 58 metre olacaktır. Geminin güverte alanı ise 5 bin 440 metrekare olacak. TCG Anadolu ile benzer özellikleri taşımasıu beklenen gemide bazı değişiklikler yapılabilir.
Denizde yaklaşık 20 knot hıza ulaşması beklenen TCG Trakya'nın pist alanında dikey iniş kalkışa olanak sağlayan 6 adet pist alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda kısa kalkışlar içinde TCG Anadolu'da olduğu gibi bir uçuş rampası eklenmesi beklenmektedir. TCG Anadolu'da uçakların kalkışını kolaylaştırmak için 12 oranında eğimli olarak inşa edilmiş olan pistin aynısından TCG Trakya'da da inşa edilebilir.
1400 KİŞİYİ TAŞIYABİLECEK
Aynı anda 1400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip olan TCG Anadolu'nun ikiz kardeşi olması beklenen TCG Trakya'da 350 civarında mürettebat görev yapacak. Gemide aynı zamanda bir tam teşekküllü hastane bulunacak.
TCG TRAKYA TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Uzunluğu: 232 m
Uçuş güvertesi uzunluğu: 5 bin 440 metrekare
Genişliği: 38 m
Yüksekliği: 58 m
Azami Surat: ~ 20 knot (tam yuk ile)
Sürekli Ekonomik Surat: 16 knot
Menzil: 9.000 nm
Seyir Süresi: 30 gün (lojistik destek almadan)
Hizmet Süresi: 40 yıl
Denizcilik Özelliği
Deniz Durumu 5’te, uçar birlik operasyonları
Deniz Durumu 4’te, yükleme ve boşaltma operasyonları
Uçuş Güvertesi: 5.440 m2 (6 adet iniş noktası, maksimum 35 tona kadar ağırlıktaki platformların inişine uygun)
Hangar Alanı: 900 m2 (F-35B, S-70B, AW-149, CH-47, vb)
Dok Alanı: 1.165 m2 (4 x LCM veya 2 x LCVP)
Ağır Yük Garajı: 1.410 m2 (Tank, AAV, TEU Konteyner, vb)
Hafif Kargo Garajı: 1.880 m2 (AAV, ZPT, Konteyner, vb)
12 derece eğimli kalkış rampası