Röportaj

Sektörün desteğe ihtiyacı var

Abone Ol

Yaklaşık 38 yıldır sektörde sayısız tekne üretimi gerçekleştiren Huzur Yat, Ayvansaray'da başladığı faaliyetlerini bugün Tuzla Nuh Sanayi Sitesi'nde sürdürüyor. Sektörde birçok sorunla mücadele ettiklerini belirten firma sahibi Halil Çelik, tüm yat üreticileri için yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Huzur Yat'ın sahibi Halil Çelik, 'Türkiye yat ve tekne endüstrisi, önündeki engellere rağmen büyüyor.

Ancak Avrupa yat ve tekne pazarında öne çıkmak için sektörün desteğe ihtiyacı var. Avrupa'daki tekne üreticisi firmaların depolarındaki ikinci el tekneleri satmak için Türkiye pazarına yönelmelerinin Türkiye'deki tekne ve yat üreticilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Avrupa'daki firmaların depolarında stoklanan eski ve çoğu kullanım ömrünü tamamlamış tekneleri eritebilmek için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pazarlara yöneldiğinin duyumlarını alıyoruz. Çeşitli yollarla Yunanistan ve İtalya üzerinde Türkiye'ye sokulan bu yabancı bayraklı teknelerin yüzde 80'ni hurda, 10 yaşını aşmış ve malzeme yorulmasına uğramış nitelikte. Bu teknelerin sigorta ücretleri ve maliyetleri de çok yüksek.

Maalesef bizim vatandaşlarımız da fiyatından dolayı bu tekneleri tercih ediyor. Ancak uzun vadede yüksek maliyet çıkaran bu teknelerin, ülke ekonomisine zarar vereceğini düşünüyorum' şeklinde konuştu. Biz ve bizim gibi yat ve tekne imalatçısı kardeşlerimiz haksız rekabetin kurbanı oluyorlar diyen Halil Çelik, 'Son üç senedir sektörde büyük bir sıkıntı var. Dükkanlarını kapatanlar, işçi çıkaranlar var. Derhal bu konuya el atıp bu haksız rekabetin önüne geçilmeli. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordineli olarak bu sorunu çözmesi gerekiyor' dedi.

Türkiye'nin yat üretimi konusunda dünyada çok iyi bir konuma geldiğini ve bunun korunması gerektiğini anlatan Çelik, 'Biz artık gemilerimizi, uçaklarımızı, tanklarımızı kendimiz yapan bir ülke haline geldik. Yat sanayimiz çok iyi durumdayken dünyada en uzun ve en büyük boyda tekneleri Türkiye yapıyordu. Biz Avrupa'nın ve ABD'nin tercih ettiği bir ülkeyiz. Bu sektörü zarar vermemek, gelişiminin desteklemesi için devlet desteği gerekiyor' ifadesinde bulundu.

İbrahim Kocamış - 7DENİZ