Reba Denizcilik Hizmetleri olarak gemi acenteliği ve gemi kiralama hizmetleri verdiklerini belirten Kocaeli Gemi Acenteleri Derneği (KOGAD) Başkanı ve Reba Denizcilik Kurucusu Semra Demir Çavdar, “Gemi Acenteliği alanında ana operasyon ofisimiz İzmit olmakla birlikte gemi kiralama departmanından arkadaşlarımızda Kocaeli ofisimizde bizlerle birlikte çalışmaktadır. Bölgemizde özellikle gabari dışı yüklerin elleçlenmesi hususunda hem liman operasyonu hem acentelik hem de yük sabitleme ve ekipman tedariki konusunda tüm hizmetleri büyük bir itina ile iş ortaklarımıza sunmaktayız” şeklinde konuştu.
Acentelik alanında önceliğimiz İzmit limanları
Taşıdıkları yük çeşitleri ve çalıştıkları bölgeler hakkında da bilgiler veren Çavdar, “Acentelik alanında önceliğimiz İzmit körfez limanları olmak ile birlikte tüm Türk limanları ve boğazlarında acentelik faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz ayrıca kiralama alanında ise mevcut piyasa koşullarına bağlı olarak ağırlıklı olarak Uzakdoğu’dan ithalat; Afrika, Kuzey Avrupa, Ortadoğu limanlarına ihracat, şirketimizin kiralama alanında en yoğun olduğu bölgelerdir” dedi.
Mesleğimizi teslim edeceğimiz gençler önceliğimiz
2021 Kasım ayında Kocaeli Gemi Acenteleri Derneği Başkanlığı’na seçilen Çavdar, başkanlığı döneminde hayata geçirdiği ve geçirmeyi düşündüğünüz projeler hakkında bilgi vererek, “Kısa adı KOGAD olan Kocaeli Gemi Acenteleri’nin 10. dönem başkanlığını dört dönem yönetimde görev aldıktan sonra üstlenmiş durumdayım. Derneğimizin ilk icraatı daha önceki dönemlerde bireysel üyelik çerçevesinde şekillenen dernek yapısını kurumsal bir yapıya taşımak olmuştur. Böylelikle derneğimize bireysel üyelikleri sonlandırıp şirketlerin üyeliklerini kayıt altına almak ilk çalışmamız olmuştur. Önceki dönemlerde de bu mevcut dönemimizde de olmazsa olmazımız Kocaeli Üniversitesi bünyesinde mevcut denizcilik işletmeleri yönetimi ve deniz liman işletme bölümlerinde eğitim gören, mesleğimizi teslim edeceğimiz kardeşlerimize destek olmak en büyük önceliklerimizdendir. Bunun için geçtiğimiz 6 aylık süre zarfında öğrenci arkadaşlarımız ile birlikte Hem Ocak hem de Nisan aylarında ortaklaşa düzenlediğimiz öğrenci kariyer günlerinde kendilerine destek olduğumuzu gösterip, ayrıca yaklaşık 25 kardeşimize derneğimiz üyesi firmalar aracılığı ile yaz dönemi staj imkanı sağladık” şeklinde konuştu.
Çavdar, “Tabii son yıllarda malumunuz olduğu üzere tüm dünya için hem ekonomik hem de sosyal açıdan sıkıntılı bir süreç olan pandemi döneminde bir hayli uzak kaldığımız sosyalleşme konusunda daha önceki dönemlerde yaptığımız birlik beraberlik buluşmalarına devam etmemiz gerekliliğinin ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha anlamış bulunmaktayız. Bunun için çok yakın bir zamanda tüm gemi acentesi çalışanlarını davet edeceğimiz bir kahvaltı organizasyonu ile uzak kaldığımız arkadaşlarımız ve aileleri ile görüşme fırsatı yakalayacak olmanın heyecanını şimdiden çok yüksek oranda hissediyoruz” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin en çok gemi uğrayan bölgesindeyiz
Sanayinin yoğun faaliyet gösterdiği Kocaeli’nde arz talep dengesini de değerlendiren Çavdar, “Sanayinin bir hayli yoğun olduğu bölge olmasının avantajını uğrak yapan gemi sayıları ile eş değerde gördüklerini belirten Çavdar, “2021 yılının en çok gemi trafiği olan bölgesi olması ile birlikte 2022 yılının ilk dört ayında ortalama 2950 gemi sayısı ile yine Türkiye’nin en çok gemi uğrayan bölgesinin Kocaeli olduğunu görebiliyoruz. Bölgenin sanayi hacminin yüksekliğine karşı olarak her türlü yüke (tanker, proje, açık yük, konteyner, RoRo) hizmet verebilen liman sayısının fazlalığı sektörde Kocaeli limanlarına ve paralelinde mesleğimize hareket kazandırmaktadır. Dünya siyasi ve ekonomik yapısındaki değişkenlikler, özellikle Rusya ve Ukrayna savaşı tüm dünya ekonomisinde olduğu gibi sektörümüzdeki dengeleri de bir hayli değiştirmektedir. Yoğun oranda ithalat ve ihracat hacmi yaşadığımız bir bölgenin durma noktasına gelmesi ve diğer dünya ülkelerinin uzun zaman öncesinde planlamış olduğu projeler çerçevesinde anlaşmış, yüklemiş olduğu yüklerde bölge olarak aktarma limanı olarak hizmeti vermek sektörümüze bir akış sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki kısa ve orta vadede bölgenin deniz ticaretindeki rolünü de değerlendiren Çavdar, “Geçmişte de olduğu gibi bölgemiz ekonomik anlamda ülkenin büyük pasta payına sahip şehir olmakla birlikte buna paralel olarak ithalat ve ihracat hacminin çok yüksek olduğu bir şehirdir. Halen dünya ticaretinin yüzde 80’nin deniz yolu ile yapılıyor olması, bir liman kenti olmamız ve ekonomiye yön veren fabrikaların bölgemizde konumlanmış olması uzun yıllar bölgemizde deniz trafiğinin devam edeceğini gözler önüne sermektedir” dedi.
Aynı zamanda Kocaeli Ticaret Odası Denizcilik Komitesi (KOTO) Başkanlığı’nı da yürüten Çavdar, oradaki çalışmaları hakkında da bilgiler vererek KOTO’da denizciliğin diğer sektörler arasındaki yeri ve önemi hakkında görüşlerini açıkladı. Çavdar, “Kocaeli Ticaret Odası 17. Meslek Komitesi’nde (Nakliye ve seyahat acenteliği) komite başkanlığı görevini 3 yıldır yürütmekteyim. Tüm sektörlerin nakliye ayağı en önemlisi ve olmazsa olmazıdır. Bunun bilinci ile Kandıra’dan Karamürsel’e ve Körfez’e kadar uzanan büyük bir konumda, mevcut liman, depolama tesisleri ve gemi acenteliği konusunda hizmet veren tüm firmaların ticaret odası temsiliyetini biz denizciler adına komite başkanlığı yaparak taçlandırmaktan büyük onur duymaktayım. Odamız vasıtası ile tüm sektörel çalışmalara katılım göstermek, destek vermek, istek ve talepleri odamız bünyesinde değerlendirmek üzere çalışmalarımıza devam etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ