Birleşmiş Milletler (BM) Yemen'in Kızıldeniz açıklarında 2015'ten beri demirli bulunan ve "büyük bir çevre felaketine yol açabileceği" uyarıları yapılan "Safer FSO" tankerindeki petrolün güvenli şekilde geçici bir gemiye nakledilmesi sürecinin başladığını duyurdu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı açıklamada, “BM dünyanın en büyük saatli bombası olabilecek tankeri etkisiz hale getirmek için operasyon başlattı” dedi.
Açıklamada, “Yemen kıyılarında, çürüyen FSO Safer tankerindeki bir milyon varil petrolü yeni bir gemiye nakletmek için karmaşık bir deniz kurtarma çalışması sürüyor” denildi.
47 yaşındaki tankerde bulunan petrolün başka bir gemiye naklinin yaklaşık üç hafta sürmesi bekleniyor.
Operasyon sonunda tankerdeki 1,1 milyon varil civarında olduğu tahmin edilen petrol, geçici bir gemiye nakledilmesi süreci tamamlanmış olacak.
20 milyar dolara mal olacağını tahmin edilen çevre felaketinin önüne geçilecek
Daha önce yaptığı açıklamada kurtarma çalışmaları için 143 milyon dolar harcanacağını duyuran BM, bu operasyonun, temizlemesi 20 milyar dolara mal olacağını tahmin ettiği bir çevre felaketi riskini ortadan kaldıracağına dikkat çekmişti.
'SAFER FSO' petrol tankeri
BM, Yemen'in Kızıldeniz kıyısında 2015'ten bu yana terk edilen tankerdeki petrolü taşımak için çok büyük bir ham petrol gemisi satın alma konusunda anlaşma sağlamıştı.
Operasyon, 2015'ten bu yana Yemen kıyısı açıklarında terk edilmiş durumdaki "Safer FSO" isimli tankerdeki 1,1 milyon varil civarında olduğu tahmin edilen petrolü taşımayı hedefliyor.
Yemen'in Ras Isa Limanı yakınlarına demirleyen ve bakımsız halde bırakılan petrol yüklü tankerin çürümeye devam ettiği belirtiliyor.
Petrolün, Kızıldeniz'e sızma tehlikesi bulunmakla beraber geçen yıllara ve su akımlarına bağlı olarak "tankerden muhtemel bir sızıntının, Babu'l Mendeb Boğazı'ndan Süveyş Kanalı'na kadar ulaşabileceği" uyarısı yapılıyordu.
7DENİZ