Panama Kanalı kilitleri çalışabilmek için Gatun Gölü'nden gelen tatlı suya ihtiyaç duyuyor ve daha büyük olan yeni kilitler gemi geçişi başına yaklaşık 50 milyon galon su kullanıyor. Yağışın az olduğu dönemlerde gölün seviyesi düşüyor ve Panama suyu deniz ticareti için kullanmakla yerel paydaşların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmak arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Panama Kanal İdaresi, 2023'ün sonlarında bu zorluk nedeniyle günlük kanal geçişlerinin sayısını azaltmak zorunda kaldı ve Atlantik ve Pasifik havzaları arasındaki kilit bağlantıda tıkanıklık yarattı. 

Panama Denizcilik İdaresi'ne (AMP) göre çözüm, Indio Nehri üzerine yeni bir rezervuar eklemek. Kanal idaresi, ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nin yardımıyla Indio Nehri'ne baraj kurmanın ve suyun bir kısmını Gatun Gölü'ne yönlendirmenin bir yolunu planladı. En az 2001 yılından beri üzerinde çalışılan bu yeni proje, dev bir beton baraj ve kanalın ana rezervuarına ulaşmak için yamaçtan geçecek beş millik bir tünel öngörüyor. Maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar olan bu proje, kanaldaki trafik hacmini günde 15 gemiye kadar artırabilir - bu da kuraklık sezonu boyunca 36 gemilik sabit bir tempoyu korumaya yetecek. 

Danimarka'dan Rusya bağlantılı 27 gemiye liman yasağı Danimarka'dan Rusya bağlantılı 27 gemiye liman yasağı

Panama yüksek mahkemesinin yakın zamanda aldığı bir karar, kanalın tanımlanmış su havzasının sınırlarını gevşeterek rezervuar kapasitesinin genişletilmesi olasılığının önünü açtı. Kanal yöneticisi Ricaurte Vasquez, rezervuar bölgesinden taşınmak zorunda kalacak yerel sakinlerle görüşmelerin ilerlemesine bağlı olarak projenin tamamlanmasının yaklaşık 6 yıl süreceğini ve 1.2-1.6 milyar doları bulacağını söyledi. Vasquez, proje tamamlandığında gemi operatörleri için uzun zamandır aranan kesinlik ve güvenilirliğin sağlanacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi