“AVS olarak gelişime büyük önem veriyoruz ve dünya çapında tanınan bir tedarik firması olmak için yenilikçi stratejiler oluşturuyoruz” diyen AVS Yönetim Kurulu Başkanı Abdülvahit Şimşek, son dönemde birçok önemli yatırıma imza attıklarını ve uluslararası standartlardaki modern hizmet anlayışıyla hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini belirtiyor.  Bu hedeflere ulaşabilmek için dünyanın dört bir yanında kurduğumuz hizmet ağını geliştirip, bu bölgelerdeki tedarikçilerle stratejik ortaklıklar yaparak, küresel bir firma olma noktasındaki yürüyüşlerini somut adımlarla göstermiş olacaklarını vurgulayan Abdülvahit Şimşek ile Türkiye’de bir ilk olan offshore ve onshore catering alanlarında verdikleri hizmetleri konuştuk.

Abdülvahit Şimşek, Ekim 2018’de TPAO filosunda yer alan Fatih sondaj gemisine “offshore catering” adı altında yemek ve temizlik hizmeti verme şansı yakaladıklarını ve süreç içinde bu hizmete filodaki diğer gemi ve platformlarla devam etiklerini belirtiyor. Şimşek, “Offshore catering hizmetimize 2018 yılında Fatih sondaj gemisiyle başladık. Şu anda Kanunu ve Mukavemet gemilerinde çalışan yaklaşık 200 kişiye onları evlerinde hissettirecek bir hizmet veriyoruz. Bu bizim için çok değerli bir adım. TPAO’nun vizyoner yaklaşımı ve kurduğumuz güçlü altyapı sayesinde bu girişimi nitelikli bir hizmete dönüştürdük. Bu gelişim sürecini hızlandıran en önemli adımlardan biri de Ekol Denizcilik Eğitim Merkezi’ni bünyemize katmak oldu. Buradaki hedefimiz hem kendi personellerimizi yetiştirmek hem de sektörümüze kalifiye iş gücü kazandırmak.

TPAO'ya Karadeniz'de 4 saha için petrol arama ruhsatı verildi TPAO'ya Karadeniz'de 4 saha için petrol arama ruhsatı verildi

Bugün rahatlıkla kendi personelimizi, ayda ortalama 600-700 parça hizmet verdiğimiz gemilerde konumlandırdığımız aşçılarımızı ve kamarotlarımızı yetiştiriyor, kendi standartlarımız çerçevesinde gemilere gönderiyoruz. Bildiğiniz gibi denizcilerin ve denizle ilgili hizmet yapan bütün kuruluşların çalışma ve konuşma dili İngilizce. Ekol’de de İngilizce eğitimine çok önem veriyoruz. Öğrencilerimize verdiğimiz İngilizce eğitimlerinin süresini ve kalitesini sürekli arttırarak yabancı dil sınavlarında başarılı olmalarını sağlıyoruz. Bununla birlikte sektöre, tecrübeli eğitim kadromuz ve sunduğumuz teknolojik imkanlarla, yetişmiş gemi adamı boşluğunu Ekol mezunları ile doldurabilme imkânı sunuyoruz” dedi. 

Kaliteli hizmet farklı fırsatları doğuruyor

AVS Global olarak ISO9001, ISO22000 kalite sertifikalarına sahip olduklarını belirten Şimşek, “Geldiğimiz noktada Türkiye'de offshore ve onshore catering konusunda uzman bir kadro ve bilgi birikimine sahibiz. Türkiye Petrolleri’nin filosunda bulunan sondaj gemileri ve yine Türkiye Petrolleri’nin karadaki yerleşkelerine hizmet veriyor olmak bizim için çok değerli. Özellikle Karadeniz gazının bulunmasının ardından Türkiye'deki sondaj faaliyetleri ve gaz işleme tesisi yapımında Türkiye Petrolleri ile ortak çalışma yürüten dünyanın en büyük enerji firmaların yanı sıra farklı uluslararası firmaların da deniz üstü platformlarına hizmet verme fırsatı yakaladık. Sadece offshore ve onshore catering hizmetlerindeki çalışan sayımız 500 kişi civarındadır. Bize güvenen ve firmamıza ülke tarihimizdeki en önemli projelerden birinde hizmet etme şansı veren TPAO’ya minnettarız” şeklinde konuştu.

Enerjimizi hiç kaybetmiyoruz

“TPAO’nun dev yatırımlarıyla ortaya çıkan fırsatları, AVS olarak bir iş modeli haline çevirdik ve bu sayede uluslararası offshore endüstrisine servis verme olanağı bulduk. Denizlerde petrol, gaz arama ve üretim süreçlerini yöneten TPAO’nun deniz operasyonlarını yürüten TP-OTC önderliğinde Türk firmaları kendilerini geliştirme, aynı zamanda kazandıkları tecrübeleri fırsata dönüştürüp, uluslararası pazarlara açılabilme imkanı yakalıyor. Özellikle başta PEMTEK Konferansı olmak üzere TPAO’nun hayata geçirdiği konferans ve etkinliklerle sektör paydaşları bir araya gelme şansı yakalıyoruz. Sonuç olarak TPAO tüm bu paydaşlar açısından son derece stratejik bir öneme sahip” diyen Şimşek, AVS olarak sundukları hizmetlerin geri dönüşlerini şu şekilde aldıklarını ifade ediyor;  “Değerli müşterilerimizden ve tedarikçilerimizden gelen olumlu geri bildirimler ve memnuniyeti düşündüğümüzde, AVS olarak kapsamlı ve etkin bir catering&supply chain yönetim hizmeti veren bir firma olarak sektörde öne çıktığımızı görüyoruz”

Hedefimiz global bir Türk markası olmak

Şimşek, “Yaptığımız işte kaliteli tedarik ağı kurmak en önemli adımlardan biri. AVS olarak yıllar içinde tedarik ağı anlamında oldukça fazla bilgi, birikim ve tecrübe elde ettik. Gerek Türkiye gerekse dünyada, farklı tip gemi ve platformlara hizmet verebilecek operasyonel kabiliyete sahibiz. AVS olarak Türkiye içindeki offshore catering pazarının dikkate değer bir bölümüne hizmet verdiğimizin de altını çizmek isterim.

Her zaman daha yüksek hedeflerin peşinde koşuyoruz. Her geçen gün büyüyen bir firma olarak en büyük hedefimiz ülkemizden çıkan global bir marka olmak. Bu hedefe ulaşabilmek için de stratejiler üretiyor ve yatırımlarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz.

Bu süreçte yurt içi hizmetlerimiz elbette büyüyerek devam ediyor. Bunun yanında hizmetlerimizi götürebileceğimiz, sunabileceğimiz müşteriler aramaya ve yurtdışı pazarının içinde daha fazla yer almaya çalışıyoruz” dedi.

Türkiye’nin offshore bilinci her geçen gün artıyor

 “Türkiye offshore sektörünü Türkiye Petrolleri’nin dev yatırımları ve başarılı çalışmaları sayesinde tanıdı. TPAO dünyada offshore endüstrisine olan arz ve talebin azaldığı yıllarda enerji sektörü ile ilgili yatırımlarını artırmaya başladı ve bu konuda çok stratejik hamleler yaparak oldukça güçlü filolar kurdu. TPAO, dünya offshore endüstrisine de yatırım yaparak, Karadeniz'de 710 milyar metreküp gaz rezervi keşfetti. Bu sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte” diyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti;

“Türkiye’de her geçen gün offshore bilinci artıyor ve bu noktada yeni kazanımlar elde ediliyor. Ülkemiz yapılan çalışmalarla güçlenirken aynı zamanda offshore endüstrisine hizmet edecek işgücünü de yetiştirme imkanını yakalıyor. Aynı zamanda, TPAO’nun çalışmalarıyla büyüyen offshore sektörü, onshore sektörünün de büyümesini ve birçok yeni iş sahasının ortaya çıkmasını sağlıyor. Ekonomik bir büyüme söz konusu ve bu büyüme gelişmekte olan birçok sektöre, aynı zamanda da henüz ülkemiz bünyesinde yer almayan birçok farklı sektöre bir girişim ve istihdam olanağı sunuyor.”

Offshore catering’e özel yapılar geliştirdik

TPAO’ya hizmet vermenin AVS’ye kattıklarından da söz eden Şimşek, “TPAO’nun 2017 yılında sondaj faaliyetlerine başlaması birçok firmanın ve iş kolunun yepyeni bir sektöre giriş yapmasını sağladı. Biz de AVS olarak Türkiye’de o zamanlarda olmayan fakat bu faaliyetlerin önemli bir parçasını oluşturan ‘’offshore catering’’ hizmetini TPAO’nun amiral gemisi olan Fatih sondaj gemisine vererek başlattık. Offshore catering’e özel yapılar geliştirdik, tedarik zincir süreçlerimizin bazılarını bu iş koluna uyarladık, ürün yelpazemizi genişlettik ve tecrübeli personeller istihdam ettik. Ayrıca işlerimizde eğitimin ne denli önemli olduğuna ve sürekli eğitime inandığımızdan bu işe uygun personeller yetiştirmek için Ekol Denizcilik Eğitim Merkezi’ni bünyemize kattık. Offshore Catering hizmetlerinin yansıra, özelikle Karadeniz gazının bulunmasından sonra TPAO’nun karadaki yerleşkelerine de onshore catering hizmeti verme şansı yakaladık. TPAO’nun veya onun Türkiye’deki iştiraklerinin ya da Türkiye’de bu alanda hizmet talep eden her şirketin taleplerine cevap verebilecek bir altyapı oluşturduk. Tüm bunların yanında AVS olarak hizmet verdiğimiz lokasyon ve gemileri düşündüğümüzde önemli bir istihdam gücü de oluşturuyoruz. Offshore/onshore catering hizmetlerimize 30 personel ile başlamıştık. Şu an bu hizmeti 400’e yakın personel ile vermekteyiz ve umarım bu rakam büyüyerek devam eder. Offshore ve onshore catering alanında Türkiye’de öncü olmaktan gurur duyuyoruz. Bu süreçte bize güvenen ve firmamıza ülke tarihimizdeki en önemli projelerden birinde hizmet etme şansı sunan TPAO’ya minnettarız” şeklinde konuştu.

AVS, Türkiye’de ve dünyada her firmaya hizmet verebilecek kapasitede

AVS olarak sundukları hizmetin gemi personeline, paralelinde işletmecisinden armatörüne kadar uzanan yelpazede ne tür etkileri olduğunu anlatan Şimşek, “Tüm paydaşlar birbiriyle bir şekilde etkileşim halinde. Offshore sektöründe TPAO’ya ait sondaj gemilerine hizmet veren çok farklı tip ve boyutta gemiler var. Bunların bazıları armatör gemileri bazıları ise farklı işletmede olan gemiler. Bu gemilere de kumanya, teknik malzeme, ilaçlama servisi, Teknik servis, Catering, aşçı, kamarot gibi servisler sağlayabiliyoruz. Özellikle kalifiye personel istihdamı çok önemli. Bu noktada EKOL Denizcilik Eğitim Merkezi devreye giriyor ve pazarın ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli, eğitimli personelleri kendi bünyemizde yetiştirip gemilere gönderiyoruz. AVS olarak güçlü network ağı, efektif tedarik zinciri ve yönetimi ile gerek dünyada gerek Türkiye’de her firmaya hizmet verebilecek kapasitede olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim” dedi.

Hedefler

Sürekli kendini yenileyen bir firma olduklarını ve önümüzdeki süreçte AVS’nin hedeflerini dile getiren Şimşek, “AVS olarak TPAO’ya verdiğimiz hizmetleri ve bu noktadaki kazanımlarımızı artık yurtdışına taşımak istiyoruz ve bunun adımlarını atıyoruz. Yurtdışında da bu hizmeti en üst seviyede verebileceğimizi biliyoruz ve uluslararası şirketlerle görüşmeler yapıyoruz. Hali hazırda Türkiye Petrolleri’nin Filyos Gaz İşleme Tesisinin kurulmasında ve gazın deniz altından çıkarılmasında TP’nin alta yükleniciliğini yapan dünyanın dev şirketlerine de Türkiye’de hizmet veriyoruz. Schlumberger, Subsea 7, Saipem gibi dünyaca ünlü dev şirketlerin de yurtdışındaki operasyonlarında yer almaya talibiz. Şu anda 126 ülke ve 1500’den fazla limanda hizmet veriyoruz. Hedefimiz kaliteli hizmet ağımızı daha da geliştirerek dünyanın birçok farklı bölgesindeki tedarikçilerle stratejik ortaklıklar yapmak ve daha güçlü, global bir marka olmak” ifadesini kullandı.  

Türkiye için offshore ve onshore sektörünün gelişimi

Orta ve uzun vadede Türkiye'de offshore ve onshore sektörünün gelişimini de değerlendiren Şimşek, “Özellikle offshore ve onshore alanında nitelikli istihdama ihtiyaç hala var. Bunu sadece hizmet veren AVS gibi firmaların kendi istihdamı olarak düşünmemeliyiz. TPAO’da hem deniz hem de karadaki operasyonları için nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Bunu destek verdikleri üniversiteler, kurdukları eğitim merkezleri ile gösterdiler. Bu çok kıymetli bir hamle. Çünkü milli projelere, milli kaynaklar, milli ekipmanlar ile destek verip, kendi eğitimli ve nitelikli insanımız ile bunları hayata geçirmek çok önemli. Orta vadede ihtiyaç olarak görülenlerin uzun vadede bir kazanım olarak bize geri döneceğini düşünüyorum. Bugün dünyanın birçok ülkesi kara ve deniz suları içinde petrol veya doğalgaz gibi doğal kaynaklara sahip. Ancak yeterli ekipmanı, filosu, nitelikli personeli ve bilgi birikimi olmadığı için bunların çıkarılması için gelişmiş ülkelerin filolarına ve bilgi birikimlerine ihtiyaç duyuluyor. TPAO’nun da sadece Türkiye’de değil uzun vadede farklı ülkelerde de sondaj operasyonları yapacağını düşünüyorum ve buna inanıyorum. Bu sayede bizim gibi sektör paydaşları da bu önemli projelerde yer alma imkanı bulacak.  Bu da hem sektörümüzün hem de ülkemizin dünyaya açılarak geleceğe daha umutlu ve güçlü bir şekilde bakmamızı sağlayacak.

Bu vesileyle tarihi ve dev projelerin hayata geçmesinde büyük payı bulunan ve sürecin tüm aşamalarında ekibiyle birlikte büyük emek sarf eden TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Melih Han Bilgin’e de teşekkürü bir borç bilirim. Kendisi bize güvenerek motivasyonumuzu yükseltmiş ve sorumluluğumuzu arttırarak bizi onore etmiştir. AVS olarak bu güvene layık olmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin enerji bağımsızlığında büyük öneme sahip “Karadeniz Doğal Gazını Devreye Alma” projesine, 2020 yılından bu yana destek vermenin onur ve gururunu yaşıyoruz. Enerjide bağımsızlık ateşinin hiç sönmemesi dileğiyle…”dedi.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi