Tersan Tersanesi’nin offshore alanındaki firmalara yönelik sunduğu ürünler ve sektördeki konumlarından bahseden şirketin Pazarlama İletişimi Yönetmeni Elif Şahin, “Tersan Tersanesi olarak offshore sektörüne yönelik gemi inşasında önemli bir tecrübe ve başarıya sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Offshore segmentindeki ilk siparişimizin, 2012 yılında Norveç’e teslim edildiğinden bu yana farklı özelliklerde offshore gemileri inşa ettik. Bunlar arasında farklı özelliklerde açık deniz servis destek gemileri, açık deniz tamir bakım ve tutum gemileri bulunuyor. İnşa ettiğimiz gemiler arasında Allseas İsveç’e teslim ettiğimiz açık deniz tamir bakım ve tutum gemisi Oceanic ise 128 metre uzunluğu, bünyesinde barındırdığı robotik sistemler, DP2 dinamik konumlandırma sistemi helikopter pisti ve 350 tonluk güverte vinci ile tersanemiz için önemli projelerden biri idi. Tersanemizin offshore sektörüne yönelik devam eden projeleri arasında ise Hollanda merkezli Acta Marine için inşa edilen 4 adet DP2 açık deniz rüzgar santrali servis destek gemisi bulunuyor. Offshore sektöründe ürettiğimiz gemileri dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyoruz. Bunlar arasında Norveç, Hollanda, Almanya ve İsveç gibi ülkeler yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Gemiler offshore koşullarına göre tasarlanmalı
Offshore sektörüne yönelik gemi inşanın bazı alanlarda uzmanlıklar gerektirdiğini söyleyen Şahin, “Öncelikle offshore gemilerinin, denizdeki zorlu koşullara ve operasyonel gereksinimlere uygun olarak hidrodinamik performans, stabilite, dayanıklılık, güvenlik, verimlilik, kriterlerine uygun olarak tasarlanması önem taşıyor. Dolayısıyla dizayn açısından çok önemli bir tecrübe ve kapasiteye sahip olmak gerekiyor. Üretim açısından değerlendirdiğimizde ise offshore gemilerinin inşası, yüksek kaliteli malzeme, ekipman ve işçilik gerektiriyor. Son olarak offshore gemilerinin testi, offshore operasyonlarının başarıya ulaşması için hayati önem taşıyor. Tersan Tersanesi olarak modern tesis ve altyapımız, deneyimli personelimiz ve teknolojik yeniliklere hızlı ayak uydurma kabiliyetimiz sayesinde offshore gibi spesifik bir sektöre hizmet verebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen tersanelerinden biriyiz
Tersan’ın personel kalitesi ve kapasitesinden söz eden Şahin, “Tersan Tersanesi, bugün hem Türkiye hem de Avrupa’nın önde gelen gemi inşa tersanelerinden biridir. Tersanemiz yaklaşık 5.000 çalışanı, kaliteli gemi inşa anlayışı, global olarak tersanecilik sektörüne öncülük etmiş yatırımları ile eşsiz tesisi ve üretim hacmi ile Avrupa’nın önde gelen, denizcilik sektöründe lider tersanelerinden biri olmuştur. Tersan Tersanesi olarak, yeni gemi inşası alanında; offshore, balıkçılık, yolcu gemileri ve diğer gemi türlerinde daha özel ve niş projeler almak ve müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. Aynı zamanda yenilenebilir enerji alanında; çevre dostu ve sürdürülebilir bir üretim yapmak ve enerji verimliliğini artırmak için yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.
Tersaneler finansman konusunda destek görmeli
Türk denizcilik sektörünün offshore sektörüne hizmet verebilme kabiliyetini genel anlamda olumlu olarak değerlendirdiğini aktaran Şahin, “Bu kabiliyet elbette daha fazla artabilir. Bunun için öncelikle tersanelerin finansman konusunda daha fazla destek görmesi gerekiyor. Bu konuda devlet destekli kredi programları, vergi teşvikleri ve ihracat kredi programları geliştirilebilir. Bunun dışında Ar-Ge ve eğitim konusuna daha fazla yatırım yapılması, offshore sektöründeki yeniliklerin takip edilerek tersanelerde uygulanabilirliği açısından önem taşıyor. Son olarak ise offshore sektöründeki pazarlama faaliyetlerinin artırılması da uluslararası pazarlarda rekabet avantajı ve daha fazla alıcının ülkeye çekilmesi açısından önemli diyebiliriz” ifadesinde bulundu.
Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ