Tonlarca tehlikeli endüstriyel atıkla dolu olduğu iddia edilen konteynerler, Arnavutluk'tan Tayland'a giderken çevreci grupların Güneydoğu Asya'ya yasadışı yollardan ihraç edildikleri yönündeki uyarılarının ardından Avrupa'ya geri dönüyor.

Sevkiyatı Avrupa'ya geri taşıyacak olan MSC Mediterranean Shipping Company SA'nın deniz kargo takip web sitesine göre, 40 konteyner atık taşıyan bir A.P. Moller-Maersk A/S gemisinin yarın Singapur'a varması ve şüpheli kargonun daha sonra İtalya'ya geri gönderilmesi bekleniyor.

Maersk sözcüsü Summer Shi, “konteynerlerin Arnavutluk'a mümkün olan en iyi şekilde geri gönderilmesini sağlamak için” Singapurlu yetkililer ve konteynerleri taşıdığı nakliye hattı ile birlikte çalıştıklarını söyledi. 

Shi, bu ay sonunda Singapur'da olması beklenen Maersk Candor gemisinde bulunan 60 konteyner şüpheli atığın da Avrupa'ya geri gönderileceğini söyledi.

Yetkililer, toksik ticareti izleyen ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Basel Action Network'ün geçen hafta Tayland'ı, potansiyel olarak zararlı elektrik ark ocağı tozuyla dolu olduğuna inandığı konteynerlerin yola çıkmakta olduğu konusunda bilgilendirmesinden bu yana sevkiyatı durdurmak için çalışıyorlar.

BAE'den yasa dışı yakıt tedarik eden firmaya faaliyet yasağı BAE'den yasa dışı yakıt tedarik eden firmaya faaliyet yasağı

Konum yayınını kapatan Maersk Campton artık konumunu gösteriyor ve Malakka Boğazı'nda seyrediyor. Maersk, geminin Güney Afrika'daki Cape Town'a yaklaşırken bölgedeki güvenlik endişeleri nedeniyle konumunu yayınlamayı bıraktığını söyledi.

Tayland ve diğer Güneydoğu Asya ülkeleri, gelişmiş ülkelerden gelen kirli plastikten endüstriyel ve elektronik atıklara kadar, toksinlerle dolu olabilen bir çöp akınına maruz kalıyor. Birçok gelişmiş ekonominin imzaladığı küresel bir anlaşma olan Birleşmiş Milletler Basel Sözleşmesi uyarınca, ülkelerin kendilerine doğru gelen atıklar için onay vermeleri gerekiyor. 

Sanayi İşleri Dairesi'nden bir yetkiliye göre Taylandlı yetkililer sevkiyatın izlenmesinden sorumlu diğer yabancı yetkililerle iletişim halinde. Yetkili, Tayland'ın tehlikeli atıkların ülkeye taşınmasını engelleyeceğini ve buna izin vermeyeceğini söyledi.

Daha önce Malezya'yı yasadışı e-atık sevkiyatları konusunda uyaran Basel Eylem Ağı, sevkiyatların Arnavutluk'a geri gönderilmesi ve ilgili tüccarların cezalandırılması çağrısında bulundu.

İcra Direktörü Jim Puckett, “Hükümetlerin Basel Konvansiyonu kuralları çerçevesinde kendi görevlerini yerine getirmeleri kritik önem taşıyor. ster plastik atıklar, ister elektronik atıklar, isterse çelik fabrikalarından çıkan zehirli tozlar olsun, tüccarlar ve endüstri için konteynırları, aksi takdirde düzgün bir şekilde işlenmesi çok maliyetli olacak malzemelerle doldurmanın çok kolay olduğu açıktır” dedi.

Basel Eylem Ağı, çevre grubu Ecological Alert and Recovery-Thailand ile birlikte, 800 tondan fazla elektrik ark ocağı tozunun Maersk ve MSC konteyner gemileriyle taşındığını öğrendiklerinde birçok ülkeyi uyardı. Kargo Temmuz ayında Arnavutluk'un Durres limanından yüklenmişti ve bu ayın sonlarında nihai varış noktası olarak Tayland'a ulaşması bekleniyordu. 

Arıtılması gereken fırın tozu, genellikle hurda çeliğin geri dönüşümünden kaynaklanan tehlikeli bir atık üründür ve sağlığa ve çevreye zararlı kadmiyum ve krom gibi toksik metal oksitler içerir. 

Kaynak: Bloomberg

Editör: Haber Merkezi