Kuruçeşme’de liman olması hedeflenen bölge, belediyenin “Söz konusu rıhtım kruvaziyer gemilerin yanaşmasına uygun değil” cevabının ardından Cihan Kamer’e kiralandı.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kuruçeşme sahilindeki araziye kruvaziyer limanı yapmak istedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden veto gelince, gayrimenkul Erdoğan’ın aile dostu Cihan Kamer’in şirketine kiralandı.
Sözcüʹnün haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aile dostu, Atasay Kuyumculuk’un sahibi işadamı Cihan Kamer’in Boğaz kıyısında açtığı Huqqa ve The Market adlı restoranların bulunduğu araziyle ilgili çarpıcı detaylara ulaştı.
İstanbul’un hali hazırda tek kruvaziyer limanı olan Karaköy’deki Salıpazarı Limanı’nın mevcut kapasitesi yeterli olmadığı için Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ), Kuruçeşme rıhtımını da faaliyete sokmak istedi.
Kruvaziyer yolcu gemilerinin yanaşması için kendi arazisine liman inşa etmek isteyen TDİ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na başvurdu. Belediye, söz konusu rıhtımın kruvaziyer gemilerin yanaşmasına alt yapı bakımından hizmet veremeyecek bir konumda olduğunu öne sürerek talebi uygun bulmadı. Ardından, arazinin Kuruçeşme Atık Kabul İstasyonu olarak bilinen bölümünü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü kullanmak istedi.
TDİ Yönetim Kurulu bu talebi kabul etmedi ve araziyi 9 Ocak 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ailesinin dostu, yandaş işadamı Cihan Kamer’in hisselerinin yüzde 90’ına sahip olduğu Renovest Gayrimenkul adlı şirkete kiraya verdi.
Aylık Kirası 92 Bin Lira
Aylık 92 bin lira kira bedeliyle Boğaz kıyısındaki arazinin kullanım hakkını elde eden Cihan Kamer önce alkolsüz, muhafazakar gece kulübü Huqqa adlı gece kulübünü açtı. Ardından denize sıfır konumda 300 kişi kapasiteli, boğazdaki lüks tekne ve yatlara da hizmet veren The Market adlı şarküteri – restoranı hizmete soktu. Arazinin geri kalan bölümü halihazırda sadece Savarona yatı başta olmak üzere bazı yolcu gemileri tarafından park alanı olarak kullanılıyor.
Sayıştay: Amacına uygun kullanın
Sayıştay denetçilerinin TDİ ile ilgili hazırladığı son denetim raporunda, Kuruçeşme rıhtımının kruvaziyer limanı olarak kullanılabileceğine dikkat çekilerek, arazinin restoran ve market olarak kiraya verilmesi eleştirildi.
Aktif limancılık faaliyetlerine uygun duruma getirilmesi için bu bölgeye yatırım yapılmasını öneren Sayıştay denetçileri, TDİ’ye sahip olduğu gayrimenkulleri daha verimli kullanılması için uyarıda bulundu.
20 milyon turist var sadece 600 bini geliyor
2007 yılında AKP hükümeti 2023 yılına kadar 11 tane kruvaziyer liman yapılacağını açıkladı. Ancak bugüne kadar planlanan hiçbir liman hayata geçirilemedi. Sayıştay, bu nedenle, kruvaziyer turizminden elde edilen turist sayısı ve gelirin yerinde saydığına dikkat çekiyor.
Dünyanın mega kentleri arasında yer alan İstanbul’da şu an sadece Salıpazarı – Karaköy rıhtımının kruvaziyer gemisi yanaşabildiğini belirten Sayıştay, “Bu kapasitesi en fazla dört kruvaziyer yolcu gemisini barındırmaya yeterli olup, talepleri karşılamaya yetmediği gibi, İstanbul’a yolcu gemilerinin uzun süre barınabileceği bir ‘Home Port/Ana Liman”‘özelliği sağlamaya da imkan vermiyor” dedi.
İstanbul’a ilave gemi yanaşma yerlerinin yapılmasının ülke turizminin ve denizciliğin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Sayıştay, dünyada 20 milyon kişinin her yıl crusie gemileri ile yolculuk yaptığına dikkat çekerek, Türkiye’ye sadece 600 bin civarı turist geldiğini vurguladı.
7DENİZ