Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AYBÜ-GPM), geçen günlerde "Türkiye Göç ve İnsan Hareketlilikleri Yıllık Raporu"nu açıkladı.

 

Sığınmacılar ve düzensiz göç konusunun yoğun olarak ele alındığı raporda Türkiye'ye turizm, evlilik, eğitim ve iş nedeniyle gelen yabancılara dair istatistiklere de yer verildi.

 

Türkiye'yi limanlar yoluyla günübirlik en çok ziyaret eden ülke ABD

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sebebiyle 41 kruvaziyer ziyareti iptal edildi İsrail'in Gazze'ye saldırıları sebebiyle 41 kruvaziyer ziyareti iptal edildi

 

Türkiye'de liranın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle birlikte özellikle Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan gibi komşu ülkelerden alışveriş için günübirlik geliş gidişler arttı. Ancak günübirlik ziyaretler sadece sınır kapıları yoluyla değil, aynı zamanda limanlar yoluyla oluyor.

 

Deniz yoluyla gelen turistler, "6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre 72 saati geçmemek kaydıyla turizm amaçlı olarak deniz limanlarını kullanacak kişilere vize muafiyeti uygulanır" şeklindeki düzenleme kapsamında ziyaretlerini gerçekleştiriyor.

 

İstatistiklere göre 2021 yılında 89 bin kişi 291 deniz limanları yoluyla Türkiye'ye günübirlik olarak adlandırılabilecek ziyaretler gerçekleştirdi.

 

Bu ziyaretlerde 18 bin 978 kişiyle ABD vatandaşları ilk sırada yer alıyor.

 

Yani her 5 günübirlikçiden 1'i ABD'li. Bunun nedeni ise ABD'lilerin turizm amaçlı kurvaziyer gemi turlarına olan merakları.

 

Filipinli gemiciler günübirlikçilerde 2. sırada

 

Türkiye'yi limanlar yoluyla günübirlik ziyaretlerde 10 bin 964 kişiyle Filipinliler ikinci sırada geliyor.

 

Bunun nedeni ise gemiciliğin Filipinler'de neredeyse milli meslek haline dönüşmesi.

 

Onbinlerce Filipinli, birçok farklı devletin bayrağı altında gemilerde çalışıyor.

 

Filipinlileri ise 10 bin 816 kişiyle Ukraynalılar üçüncü sırada takip ediyor.

 

Liman yoluyla günübirlik ziyaretlerde 45 bin 312 kişiyle Muğla en çok uğranılan yerler arasında ilk sırada.

 

Bunun nedeni ise Yunan adalarından gelenlerin de olması.

 

Muğla'yı 20 bin 947 kişiyle Samsun takip etmekte. Filipinli gemicilerin en çok ziyaret ettiği şehir de Samsun.

 

En çok yabancı İstanbul, Ankara ve Antalya'yı ziyaret ediyor

 

Raporda geçici korumu altındakiler hariç iller bazında yaşayan yabancılara dair istatistikler de var.

 

2021 yılındaki verilere göre Türkiye'de en çok yabancının bulunduğu iller sırasıyla 740 bin 954 kişiyle (yüzde 41,34) İstanbul, 173 bin 264 kişiyle (yüzde 9,66) Ankara, 136 bin 946 kişiyle (yüzde 7,64) Antalya olduğu görüldü.

 

Bu rakamlara göre ilk üç ilde bulunan yabancıların tüm illerdeki yabancılar içerisindeki oranı yüzde 58,64.

 

En az yabancının bulunduğu iller ise 207 kişiyle (yüzde 0,01) Bitlis, 270 kişiyle (yüzde 0,01) Ardahan, 366 kişiyle (yüzde 0,02) Tunceli.

 

Nüfusa oranla en çok yabancının olduğu il Yalova

 

Bir ilde bulunan yabancıların nüfusu ile il nüfusunun karşılaştırılmasının yüzdelik olarak ifadesine bakıldığında bu oranın yüzde 10'dan fazla olduğu tek ilin yüzde 10,48 oranı ile Yalova olduğu görülüyor.

 

Yüzde 5-10 arasında olduğu iki il ise Ankara, yüzde 9,66 oranı ile yüzde 7,64 oranıyla Antalya iken bu oranın yüzde 1-5 arasında olduğu il sayısı 43. Kalan 35 ilin oranı ise yüzde 1'in altında.

 

Bütün veriler ışığında Türkiye'de bulunan yabancıların (geçici koruma statüsündekiler hariç) toplam nüfusa oranı yüzde 2,11 olarak belirtildi.

 

7DENİZ