Elon Musk’ın CEO’su olduğu elektrikli otomobil devi Tesla’nın İsveç’te toplu sözleşme imzalamayı reddetmesinin ve greve gidilmesinin ardından Danimarka ve Norveçli sendikalar İsveç’teki grevlere destek kararı aldı.

Tesla’nın toplu sözleşme imzalamayı reddetmesinin ardından İsveçli IF Metall sendikası, fabrikalarda greve gitme kararı almıştı. İsveçli sendikanın Tesla’yla olan mücadelesi sürerken 3F Transport Başkanı Jan Villadsen İsveç’teki greve destek verdiklerini belirterek “IF Metall ve İsveçli işçiler şu anda son derece önemli bir mücadele veriyor. Bizden destek istediklerinde, elbette bu mücadelede yer alıyoruz” dedi.

"Zengin de olsanız kendi kurallarınızı koyamazsınız"

Danimarka’nın en büyük sendikası 3F salı günü yaptığı açıklamada, liman işçileri ve şoförlerinin artık İsveç’e giden araçların taşınmasına yardımcı olmayacağını söyledi.

Villadsen, Danimarka’nın sempati eyleminin Tesla’ya müzakere masasına gelmesi için daha fazla baskı yapmayı amaçladığını söyledi.

“Dünyanın en zengin insanlarından biri olsanız bile, kendi kurallarınızı koyamazsınız” diyen Villadsen, “İskandinav ülkelerinde işgücü piyasasına ilişkin bazı anlaşmalarımız var ve burada iş yapmak istiyorsanız bunlara uymak zorundasınız” ifadelerine yer vedi.

İskandinav emek modeline göre, çoğu şirkette ücretler ve çalışma koşulları sendikalar ve işveren örgütleri arasında ulusal düzeyde belirleniyor. Her iki taraf da Avrupa’da Almanya ve Fransa gibi sendikalaşmanın daha az olduğu ülkelere kıyasla grevlerin daha düşük seviyede olmasını buna bağlıyor.

Kongo'da nehirde tekne battı: 22 kişi hayatını kaybetti Kongo'da nehirde tekne battı: 22 kişi hayatını kaybetti

"İsveç modeline yönelik bir tehdit"

Tesla grevinin arkasındaki IF Metall sendikasının başkanı Marie Nilsson Financial Times’a verdiği demeçte, 1930’larda geliştirilen İsveç modelinin, işverenlerin ve sendikaların işgücü piyasasında ortak kararlar almasıyla ülkenin refahının merkezinde yer aldığını ifade etmişti.

Nilsson “Buna uzun vadeli bir perspektiften bakarsanız, İsveç modeline yönelik bir tehdit olabilir. Bu bizim için gerçekten çok önemli” dedi.

Villadsen ise “Dayanışma sendikal hareketin temel taşıdır ve sınırların ötesine uzanır. Bu nedenle elimizdeki araçları toplu sözleşmeleri ve adil çalışma koşullarını güvence altına almak için kullanıyoruz” dedi.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk grevleri “delilik” olarak nitelendirirken “Sendika fikrine katılmıyorum. Lordlar ve köylüler gibi bir şey yaratan hiçbir şeyi sevmiyorum” dedi.

Liman işçilerinden destek

İsveçli temizlik işçileri, liman işçileri ve posta çalışanları grevdeki Tesla teknisyenlerine destek olmaya çalışırken Norveçli liman işçileri de İsveç’e gönderilen Tesla’ları boşaltmayı reddedeceklerini açıkladılar.

İsveçli liman işçilerinin Tesla’ları boşaltmayı çoktan durdurması, araçların İsveç’e Danimarka’dan girebileceği spekülasyonlarına yol açtı. Danimarkalı işçiler, iki haftalık zorunlu bir bildirim süresinin ardından iki hafta içinde sempati eylemlerine başlayacaklar.

Diğer bir yandan Norveçli sendikalar, çatışmaya verecekleri tepkiyi ve daha fazla eylemde bulunup bulunmayacaklarını değerlendiriyorlar.

Tesla Norveçte, İsveç’tekinin yaklaşık iki katı kadar otomobil satıyor.