Röportaj

KOSDER ve MTR 500 bin TL’lik Tübitak Projesine imza attı

Abone Ol

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) ve MTR, KOSDER üyesi firmaların seçme, değerlendirme, eğitim ve gelişim süreçlerinin yönetilebileceği bir yazılım geliştirilmesi üzerinde anlaşmaya vardı. KOSDER, MTR firmasıyla yapmış olduğu anlaşmayla, bu kez KOSDER üyelerinin ihtiyaçlarına yönelik, spesifik olarak geliştirilecek sistemle, üye firmaların gemi ve ofis personelinin yetkinliklerini arttırmayı hedeflemekte.

KOSDER Derneği'nin eğitim konusundaki farkındalığını bildiklerini ifade eden MTR Kurucusu Alemdağ, 'Bu sistemin onlar için çok uygun olduğunu düşünerek dernekle görüştüm. Yaptığımız görüşmede anladım ki iki tarafta aynı doğrultuya bakıyor. Eğitimi mümkün olduğu kadar hızlı ve etkin bir şekilde üyeleri için yaygınlaştırma çabaları var. Eğitimle yaşanabilecek birçok kaza ve olumsuzlukların önüne geçebileceğini düşünüyorlar. Çünkü bir armatörde problem yaşamış bir personel, hatalarını düzeltmediği sürece çıkıp diğer armatörde de aynı hataları yapıyor. Ya da farklı firmalar birbirlerinden habersiz aynı hataları tekrar tekrar yapıyor. Böyle bir sistemin tek tek her bir firma için kurulmasının maliyetli olacağı düşüncesiyle KOSDER üyeleri için tek bir sistem kurulması üzerinde anlaştık. Bu kapsamda ortak bir TÜBİTAK 1507 projesi hazırladık.

TÜBİTAK'ın bu konuda 500 bin TL'lik hibe desteği var. Başvurumuzu yaptık. Halihazırda var olan sistemimiz KOSDER için tekrar kurgulanacak. MTR olarak uluslararası alandaki eğitim ve gelişim gerekliliklerin farkındayız ama bu projede aynı zamanda KOSDER müşterilerinin spesifik eğitim ihtiyaçlarına da odaklanacağız. Yani hangi konularda sıkıntıları var, nerelere müdahale etmek gerekir, onu belirleyeceğiz. Bunu KOSDER'e nasıl uygularız onun çalışmasını yapacağız. Eğitim modülleri tamamen onların ihtiyacına yönelik interaktif ve aktif eğitim anlayışıyla oluşturulacak. KOSDER Akademi olarak kurulacak sistem üzerinden faydalanacaklar. Biz bu sistemi hazırlayan, yürüten ve desteğini veren firma olacağız. KOSDER'e üye firmalar buraya tanımlanacak ve ilgili personel eğitimlerini aldıktan sonra KOSDER Akademi üzerinden sertifikalandırılacaklar. ' şeklinde konuştu. KOSDER, halihazırda yaşanan sıkıntıların büyük bir oranının insan hatası kaynaklı olduğu bilinciyle, birçok orta ve küçük ölçekli firmanın bütçe ayıramadığı personel eğitim gereklerini karşılama amacını güden bu yazılımla, KOSDER üyesi filonun emniyet, çevre ve operasyonel performansını maliyet etkin bir şekilde arttırmak üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Alemdağ proje kapsamında yapılacakları aşağıdaki şekilde özetledi; 'Proje kapsamında yapılacak olan farkındalık semineriyle, tüm üye firmalara sektörün insan kaynakları seçme, eğitim ve gelişim konusundaki talepleri aktarılarak KOSDER üyelerine uygun bir süreç tasarlanacaktır.

Sınav Modülü Tanımlanmış görevlere göre psikometrik, İngilizce ve mesleki sınavlardan oluşacak kapsamlı, yetkinlik bazlı bir soru bankası oluşturularak, seçme, değerlendirme sürecinin çok daha etkin ve objektif bir şekilde yönetilmesi sağlanacaktır. Eğitim Modülü Yapılacak kapsamlı eğitim ihtiyaç analizi sonrası, sektörün zorunlu tuttuğu eğitimlerin yanı sıra sık karşılaşılan problemlere yönelik, interaktif eğitim modülleri hazırlanarak, tüm üye firma personelinin görevlerine göre atanmış olan eğitimleri tamamlaması sağlanacaktır. Sistem bünyesinde güncel mevzuata yönelik bir modül geliştirilerek kayıtlı personelin işe başlama öncesi kural ve kaidelere hakim olması amaçlanmaktadır. Ayrıca gemi personeli için hazırlanacak katılış öncesi eğitimle STCW'nin şirketlere yüklediği gerekleri karşılamak mümkün olacaktır. Sistemde üyelerin güncel kalmalarını sağlayacak denizcilik gazetesi, aylık emniyet ve sağlık bülteni ve üyeler arası bilgi alışverişinin sağlanabileceği bir platformda bulunacak. Bu sayede bilginin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmasıyla benzer problemlerin tekrarlı olarak yaşanmasının önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Uzaktan Erişim Hazırlanacak yazılım, web üzerinden çalışacağından personele uzaktan erişim imkanı tanıyarak, firmalara, personel lojistiği konusunda ciddi maliyet avantajları getirecektir. Ayrıca ciddi bir veri tabanının oluşması sağlanarak işlenecek bu veriler, saptanan zayıf noktalara müdahale edilmesi konusunda önemli bir avantaj sağlayacaktır. Video Paylaşımı, Anket ve Veri Analizi Kosder Akademi adıyla tüm üyelere hizmet verecek sistem üzerinden her türlü eğitim videosu paylaşımı mümkün olacağından, yapılacak eğitimlerin kolay bir şekilde geniş kitlelere yaygınlaştırılması sağlanacak, sistem üzerinden yapılabilecek anketlerle geniş bir kitlenin herhangi bir konudaki geri bildirimleri kolay bir şekilde alınabilecek ve analiz edilebilecektir. ' Biraz MTR'yi tanıyalım… Bu sektöre hizmet etmeden önce farklı alanlarda çalıştığını söyleyen Alemdağ, 'Dokuz Eylül Üniversitesi Güverte Bölümü'nden 1999 yılında mezun oldum. Okulun ilk mezunlarındanım. Bir süre denizde çalıştıktan sonra, babamın rahatsızlığından dolayı babamın kurmuş olduğu işin başına geçtim. Bir süre makine, yedek parça imalatı ve deniz yakıt sörveyi işleri yaptım. Ardından denizcilik tutkusu ağır bastı ve işi devrederek mezun olduğum üniversitede öğretim görevlisi olarak 4 yıl çalıştım.

Daha sonra 2009 yılında köklü bir denizcilik firmasının büyük bir eğitim merkezi projesi için İstanbul'a geldim. Eğitim enspektörü olarak 2 yıl tanker personeli eğitimleri, simülatör ve eğitim sistem kurulumu ve büyük eğitim merkezi projesinin hazırlığında çalıştım. O dönemdeki finansal krizden ötürü proje hayata geçemedi. Üniversitede vermiş olduğum sektör eğitimlerinde ve firmalarla yaptığım görüşmelerde okullar ve sektör arasındaki bilgi boşluğunun bir şekilde doldurulması gerektiğini gördüm ve birçok bildiride de bundan bahsettim. Hatta o dönemden soru bankasını oluşturmaya başlamıştım. Her firmanın kendi bünyesinde eğitim departmanı kurmasının mümkün olamayacağını bildiğim için bu işi üçüncü parti olarak nasıl yapabilirimi araştırmaya başladım. 2011 yılında çalıştığım yerden ayrılarak MTR firmasını kurup bu işi yapamaya karar verdim. Özellikle tanker firmalarının eğitim ihtiyacını karşılamak için sektör gereklerini karşılayacak bir süreç hazırladım ve o sürecin içini doldurdum. O dönem mali kriz inanılmaz boğmuştu firmaları. Birkaç denemem olmasına rağmen krizden dolayı yeterince yol alamadım. Başka bir denizcilik firması eğitim departmanını kurmak istiyordu. Kurduğum şirketi bırakıp 2 yıl eğitim koordinatörü olarak orada çalıştım. Şimdi uyguladığımız uzaktan eğitim sistemini orada da hem denizcilik hem de tersane kısmında kurdum, ve çalıştırdım. Gayet başarılı oldu ve sektör tarafından kabul gördü. 2013 yılında çalıştığım firma ile yollarımız ayrıldı.

MTR Eğitim ve Danışmanlık şirketini edindiğim tecrübeyle tekrar ayaklandırmaya çalıştım. Başlangıçta yaklaşık 3-4 ay İş Güvenliği ve Sağlığı eğitimleri verdim. Gelişim sürecini bu şekilde destekledim. Ardından firmalarla anlaşmalar yapmaya başladık. Halihazırda 20 firmanın, 100'ün üzerinde gemi ve ofis personeline hizmet veriyoruz. Bunların dörtte üçü kimyasal tanker firmasından oluşuyor. Ayrıca Ro-Ro, kuru yük firmaları da var. Sistem nasıl işliyor… Sistemin işleyişi konusunda bilgiler veren Alemdağ, 'Yaptığımız şey, eğitim sürecini her bir şirkete özel hale getirerek onlara web tabanlı bir sistem kurmak. Diyoruz ki, bir personel size başvurduğunda, bu personelin yetkinlikleri tanımlı. Bu personeli yapacağa göreve göre psikometrik, mesleki ve İngilizce sınavına tabi tutmanız gerekiyor. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz sesli, animasyonlu ve görsel soruları içeren geniş bir bankamız var. Ayrıca kapsamlı raporlama modülümüz sayesinde personelin eğitim ihtiyaçlarını ve zayıf yanlarını belirleme şansınız var. Eğer personel kriterlerinize uygunsa devamında o şirkete özel hazırlanmış oryantasyon eğitimini alıyor. Bunun dışında firma, sektör ve gemi tiplerine göre belirlenen standart eğitimler var. Bunlarla ilgili sistemimizde mevcut tecrübelerimizi de ekleyerek hazırlamış olduğumuz interaktif sunumlarımız var. Son olarak, STCW'nin gemiye katılacak gemi adamları için şirketlerin gerçekleştirmesini istediği bazı eğitimler var, onları da hazırlıyoruz. Bütün bu eğitimlerden sonra öğrenme süreci devam ediyor. Online olarak günlük bir denizcilik gazetemiz ve aylık bir emniyet/sağlık bültenimiz var. Bu sayede personeli güncel ve emniyet/sağlık farkındalığını yüksek tutmaya çalışıyoruz. Sistemin yönetimi çok kolay. Örneğin herhangi bir insan kaynakları asistanı herhangi bir başvuru geldiğinde direkt kişiyi tanımlayıp sınavlarını atayabiliyor.

Uzaktan erişim olduğu için ofise gelmeden sınavları uzaktan yapabiliyorlar. Doğrulamak için ofise geldiğinde de aynı sınav yapılabiliyor. Bu kişi belli bir başarı gösterdiğinde ofise, mülakata çağrılıyor. Mülakatı geçtikten sonra eğitimlerini grup olarak atıyorlar. Ve bu eğitimleri tamamlıyorlar. Bu eğitimler içerisinde en önem verdiğimiz SMS eğitimleri. Şirketlerin SMS manualinden 400-500 soruluk bir soru bankası hazırlayıp her göreve özel bir sınav oluşturuyoruz. Dolayısıyla personel gemiye gitmeden ya da ofisteki görevine başlamadan önce, manuali açıyor, detaylı bir şekilde okuyor, sorulara gidiyor, tekrar manuale gidip soruların cevabını bulup sınavını tamamlıyor. 70 üzeri bir puan alıyorsa gemiye gidiyor. Bu bahsettiğimiz sürecin tamamı klas onaylı olduğu için sertifikalandırılıyor aynı zamanda. Bu kişi bütün eğitimlerini tamamladıktan sonra katılım öncesi eğitimini de tamamlıyor. Ofiste hazırlanan katılım öncesi bilgilendirme klasörüne sistem üzerinde erişerek gideceği gemiyle ilgili bilgilere, revizyon, sirküler, kaza olaylara hakim oluyor. Çok kısa sürede ofisteki oryantasyonu tamamlayıp gemiye tüm eğitimlerini ve sertifikalarını almış bir şekilde gidiyor. Bu sayede armatör eğitimle ilgili üzerine düşen görevi tamamlamış oluyor. Bu sayede emniyet, operasyonel ve çevre performansı artarken denetlemelerde de sıkıntı yaşamıyor.

Bu süreç her katılım öncesi devam ediyor' şeklinde konuştu. Firmaların eğitim altyapısı eksik Sektörün eğitim konusunda önemli eksiklerinin olduğunu vurgulayan Alemdağ, 'Sektörde gördüğüm en büyük sorunlardan biri, denizcilik firmalarının eğitim altyapılarının eksik olmasıdır. Kurumsal firmalarda insan kaynakları departmanının altında görünen bir fonksiyon olan eğitim, son dönemde eğitim ve gelişim, hatta yetenek yönetimi adı altında ayrı departmanlarca yönetiliyor ve yöneticilerin en çok önem verdiği departmanların başında geliyor. Ancak birkaç denizcilik firması dışında bu fonksiyon denizcilik firmalarında, enspektörler tarafından yürütülmeye çalışılırken, İK departmanları daha çok insan lojistiği üzerine odaklanıyor. Bazı eğitim notları hazırlanırken, bazıları kitapçık haline getirilip gemi adamlarına veriliyor ya da belli zamanlarda düzenlenen eğitimlerle enspektörlerin bu birikimi aktarması bekleniyor. Bu da yoğun olan enspektörlerin iş yoğunluğunu daha da çok arttırıyor ve yapılan eğitimler etkin olmaktan uzak kalıyor. Dolayısıyla firmaların kurumsal hafızası hazırlanan bazı eğitim notları ve enspektörlerin kısıtlı zamanında aktarabildiklerinden ibaret oluyor. MTR olarak yazılım ve içeriklerimizi hazırlarken, firmaların kurumsal hafızalarını rahatça oluşturabilecekleri ve maliyet etkin bir şekilde yaygınlaştırabilecekleri bir altyapı oluşturmaya çalıştık. Bunu yaparken de eğitim ve gelişimle ilgili çözüm ortakları olmayı hedefledik. Bu kapsamda vermiş oluğumuz hizmeti yakın zamanda denizcilikle ilgili tüm alanlarda genişletmeyi arzuluyoruz' dedi.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ