Maersk, Kızıldeniz'de uzun süredir devam eden krizin okyanus segmentindeki fiyatları desteklemesiyle 2024 yılı kazanç beklentisini yükseltti.

Maersk, geçen yılın aynı döneminde 14,2 milyar dolar olan ilk çeyrek gelirini 12,4 milyar dolar olarak açıkladı. Maersk, düşüşün esas olarak okyanus segmentinden kaynaklandığını, terminaller ve lojistik ve hizmetler iş birimlerinde artışlar olduğunu söyledi.

Okyanus gelirleri 2023'ün ilk çeyreğindeki 9,9 milyar dolardan 8,0 milyar dolara gerilerken segmentin faaliyet kârı -161 milyon dolar ile zararda kaldı. 2024'ün ilk çeyreğinde ortalama yüklü navlun oranı bir önceki aya kıyasla daha yüksek, ancak 2023'ün ilk çeyreğine kıyasla daha düşüktü.

Maersk'ten yapılan açıklamada, “Ümit Burnu'nun güneyine yeniden yönlendirme, daha yüksek bunker tüketimine ve daha yüksek işletme maliyetlerine yol açtı. [Okyanus] faaliyet kârı negatif olarak kaldı ve 2023'ün 1. çeyreğine kıyasla önemli ölçüde düşük seyretti ancak 2023'ün 4. çeyreğine kıyasla iyileşti” denildi.

Terminaller, yüksek talep ve Kızıldeniz krizinin etkisiyle birlikte ilk çeyrekte olumlu bir performans gösterilmesine yardımcı oldu. Bu koşulların yılın ikinci yarısında da devam etmesi beklendiğinden, Maersk 2024 beklentilerinin alt sınırını revize ederek faaliyet kârı tahminini 2 milyar dolar zarar ile başa baş arasına çekti. 

Maersk, “Yüklenen hacimler, özellikle Asya-Avrupa, Amerika ve Asya içi ticaretlerdeki kontratların artmasıyla 2023'ün ilk çeyreğine kıyasla %7,5 oranında arttı ve bu da yüksek piyasa talebini yansıtıyor. Ortalama yüklü navlun oranı 2023'ün 1. çeyreğine kıyasla %18 azalırken, Kızıldeniz/Aden Körfezi'ndeki durumdan etkilenerek 2023'ün 4. çeyreğine kıyasla %23 arttı” açıklamasında bulundu.

Denizciler Liberya Bayrağı Teknik Semineri'nde buluştu Denizciler Liberya Bayrağı Teknik Semineri'nde buluştu

Ümit Burnu'nun yeniden yönlendirilmesi daha yüksek bunker faturaları getirdi. 2024'ün 1. çeyreğinde bunker tüketimi %16 arttı ve işletme maliyetleri %7,0 yükseldi.

Terminaller segmenti ilk çeyrekte benzer hacimlerde %10'luk bir artış kaydederken, ABD'nin Batı Yakası'ndaki güçlü hacimler Kuzey Amerika'daki iş hacminin yıllık bazda %29 artmasını sağladı. Kızıldeniz'in terminaller üzerindeki etkisi sınırlı olurken, grubun Ürdün'ün Akabe kentindeki terminali bu durumdan en çok etkilenen terminal oldu.

Kaynak: seatrade-maritime.com