İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, meclis üyeleri, meslek komite başkanları ve şube başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Toplantının ilk gündem maddeleri olan zabıtların görüşülüp onaylanması ve haziran ayı faaliyet raporunun video sunumuyla başladı.
Toplantının açılış konuşmasını İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran yaptı. Konuşmasına Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı görevine atanmasını tebrik ederek başlayan Kıran, denizcilik sektörünün bundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Küresel ekonomideki yavaşlama ticaretin büyüme hızını geriletiyor
Küresel ekonomiyi değerlendirerek devam eden Kıran, yavaşlama eğiliminin devam ettiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl yüzde 3’ün üzerinde büyüyen küresel ekonominin bu yıl yüzde 2’ler civarında büyümesi bekleniyor. Yavaşlama gelişmiş ülkelerde daha fazla hissediliyor. Parasal sıkılaşmaya bağlı olarak kredi koşullarının sıkılaşması yavaşlamanın en temel nedeni görünüyor. Kredi koşullarındaki sıkılaşmaya bağlı olarak gerileyen tüketici talebi, enflasyonu küresel anlamda aşağı çekiyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ortalama yüzde 9.4 olan küresel enflasyon geçtiğimiz Nisan ayında yüzde 7.2 seviyesine geriledi. Veriler çok hızlı bir düşüşe işaret etmemekle birlikte, bu eğilimin özellikle gerileyen emtia fiyatlarıyla ve yüksek faizle dayalı azalan talep ile devam etmesi bekleniyor” dedi. Küresel büyüme hızındaki yavaşlamanın küresel ticaretin büyüme hızını da gerilettiğini ifade eden Kıran, “Geçtiğimiz yıl yüzde 6’nın üzerinde büyüyen küresel ticaret hacminin bu yıl yüzde 2’ler civarında hatta biraz altında büyümesi bekleniyor. Tahminler, 2024 yılında küresel ticaretin büyüme hızının tekrar yüzde 2-3 bandına çıkabileceğine işaret ediyor” diye konuştu.
Ekonomik politikaların kararlılıkla sürdürülmesi önemli
Türkiye ekonomisi ile devam eden Kıran, seçim sonrası yenilenen ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadeleye ağırlık veren bir para politikası çerçevesi oluşturduğunun altını çizerek, “Makro ihtiyati politikalarda da değişim sinyalleri geliyor. Döviz kurları ve faizlerde yeni dengelerin oluşmasıyla önümüzdeki aylarda reel sektörde de ihracat ağırlıklı bir dengelenmenin oluşacağını tahmin ediyoruz. Uygulamaya giren politikaların bir süre sonra enflasyonu kontrol altına almaya başlamasını, diğer taraftan da cari işlemler dengesinde tekrar açığı azaltıcı yönde bir etki göstermesini bekliyoruz. Ekonomilerin dengelenmesinin biraz zaman alacağını da düşünerek bu süreçte sabırlı olunması ve istenen hedeflere ulaşana kadar oluşturulan politika çerçevesinin kararlılıkla sürdürülmesini önemli görüyoruz” diye ifade etti.
‘Filomuza milyar doları aşan ek yük doğması sonucuyla karşı karşıya kalacağız’
Denizcilik sektörünün en önemli konu başlıklarının birinin ‘yeşil dönüşüm’ ve bu kapsamda alınan yeni kararlar olduğuna dikkat çeken Kıran, IMO’nun toplantılarında denizcilikte 2050 hedefinin net sıfır sera gazları salınımına yükselteceğinin kesinleştiğini ve sektörün sera gazları salınımlarının 2030 yılında yüzde 20, 2040 yılında yüzde 70 azaltılması tartışmalarının sonuca bağlanacağını dile getirdi. Orta dönem tedbirleri arasında yer alan yeni denizcilik yakıt standardı kabul edildiğini ve yakıt vergisi benzeri ekonomik tedbir konusunda ortak bir görüşe varılmadığını aktaran Kıran, “Avrupa Birliği ve Pasifik ada devletlerinin ısrarla talep ettikleri yakıt vergisinin önerildiği gibi başlaması durumunda deniz ticaret filomuza milyar doları aşan ek yük doğması sonucuyla karşı karşıya kalacağız… IMO ve AB tarafından alınan önlemler ve yapılan düzenlemeler sonucunda her geçen gün büyüme kaydeden denizcilik sektörümüzün uluslararası rekabette olumsuz etkilenmemesi için yeşil dönüşümün devlet politikası olarak benimsenmesi ve gerekli adımların bir an önce atılması hususunu bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum” değerlendirmelerinde bulundu.
OFAC yaptırımları ile ilgili uyarı
Terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ve uluslararası yasadışı faaliyetlere karşı ülkelere, birey ve gruplara karşı ekonomik yaptırım programlarını yöneten ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nden (OFAC) bir heyetin geçen ay DTO’yu ziyaret ettiğini belirten Kıran, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ABD ve AB tarafından uygulanan ve her geçen gün genişleyen yaptırımlar konusunda toplantı yapıldığını ifade ederek, “Uluslararası taşıma, hizmet ve üretim alanlarında faaliyet gösteren üyelerimizin güncel olarak yayımlanan bu duyuruları yakından takip etmelerini önerirken, yaptırımlar nedeniyle herhangi bir mağduriyet yaşanmasının önüne geçilebileceğini” söyledi.
Denizcilik ülkemizde gelişme hızı açısından örnek alınacak lider bir sektördür
1 Temmuz’da kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 97. yıl dönümünü kutlayarak değerlendirmelerine devam eden Kıran, şöyle devam etti: “Denizcilik sektörü ülkemizde gelişme hızı açısından örnek alınacak lider bir sektördür. 2023 yılı başı itibarıyla Türk denizciliğinin taşıma kapasitesi dünyanın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler sıralamasında 41 milyon DWT taşıma kapasitesiyle 14. sırada yer almaktadır. Ülkemiz, gemi inşası, tamiri, bakımı ve onarımında büyük başarılara imza atan bir ülke haline gelmiştir, tersanelerimizin gelişimi hızla devam etmektedir. Bunun yanında tersanelerimizde inşa edilen ve Deniz Kuvvetlerine teslim edilen TCG-Anadolu L-400 Çok maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz, askeri ve sivil tersanelerimizde inşa edilen farklı tonaj ve sınıfta savaş gemileri, Gölcük Askeri Tersanesinde özel sektör desteğiyle inşa edilen Reis sınıfı denizaltılar savunma sanayimizde ulaştığımız noktanın birer kanıtıdır. Özellikle Türk tersanelerinde inşa edilen katma değeri yüksek gemiler, dünyanın ilk elektrikli römorkörü, iş gemileri deniz teknolojisinde geldiğimiz son aşamanın göstergesidir. Bu başarı örnekleri daha fazla çeşitlendirilerek verilebilir. Ancak her biri Türk iş insanlarının, Türk bilim insanlarının, Türk mühendislerinin ve Türk işçilerinin ürünü olan bu projelerin sayılarının artması denizi seven ve denize gönül veren insanların sayılarını artmasıyla mümkündür. Yeni nesillere denizciliği tanıtmak ve sevdirmek, genç yaşta denize ve denizciliğe gönül vermelerini sağlamak bizlerin görevi olmalıdır. Bu kapsamda sadece yılda bir gün için değil yıl boyu sürdürülecek etkinliklerle denizcilik ülkemizin gündeminde tutulmalıdır.”
‘DTO’dan bir heyetle Suat Hayri Aka’yı destekleyeceğiz’
Kıran, IMO Genel Sekreterliği’ne aday olan BM Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) Türkiye Temsilcisi olan Büyükelçi Suat Hayri Aka’yı desteklemek amacıyla bir heyetle 17-21 Temmuz tarihlerinde Londra’da düzenlenecek 129. Konsey Toplantısı’na katılacaklarını belirterek, “Denizcilik camiası olarak Sayın Suat Hayri Aka’nın, inşallah seçimi kazanmasını büyük bir istekle temenni ediyor, şimdiden başarılar diliyoruz. Allah, yar ve yardımcısı olsun” şeklinde konuştu.
7DENİZ – ÖZEL