Kraliyet Donanması’na ait Type 23 sınıfı fırkateyn olan HMS Monmouth, Türkiye’deki bir geri dönüşüm tesisine satıldı. Gemi, 28 yıl süresince dünya çapında çeşitli görevlerde bulundu ve ömrünü tamamladı. Gemi, onarım açısından ekonomik olmayan bir durumda olup, hizmette kalabilmesi için çok pahalı ve zaman alıcı bir tadilata ihtiyaç duyuyordu. Bu nedenle, geri dönüşüm için Türkiye’ye gönderilmesine karar verildi.
HMS Monmouth’un satışının ardından yapılan açıklamada, Avrupa’daki gemi geri dönüşüm tesislerinden gelen teklifler doğrultusunda, Leyal Gemi Söküm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile sözleşme imzalandığı belirtildi. Bu süreç, zorlu bir ihale süreci ve titiz bir değerlendirme sonrasında gerçekleşti.
DE&S İhracat ve Satış Ekibi Başkanı Richard Whalley, geminin geri dönüşüm için Türkiye’ye satılmasının üzücü bir anı olduğunu ancak geminin Kraliyet Donanması için finansal geri dönüş sağlayacak metal ve değerli malzemelerin geri kazanılmasına olanak tanıyacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Whalley, geminin hizmeti sonrasında elde edilecek geri kazanımları etik ve sorumlu bir şekilde sağlamak adına Türkiye’ye gönderilmesinin uygun bir çözüm olduğunu belirtti.
HMS Monmouth, 1993 yılında Soğuk Savaş döneminde denizaltı avcısı olarak görevlendirildi ve "Kara Dük" lakabıyla tanındı. Geminin hizmet süresi boyunca, Sierra Leone İç Savaşı’nda insani yardım sağlamak ve Somali kıyılarındaki korsanları avlamak gibi önemli görevlerde bulundu. Ayrıca, Antarktika dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli görevlerde yer aldı. 2018’de son büyük konuşlandırmasını gerçekleştiren gemi, HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin ABD ziyaretinde yer aldı. HMS Monmouth, son olarak silah ve sensörleri söküldükten sonra 30 Haziran 2021’de hizmet dışı bırakıldı ve 3 Nisan 2025’te son varış noktasına gitmek üzere Portsmouth limanından ayrılacak.