İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı, meclis üyeleri, meslek komite üyeleri ve şube başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya İMEAK DTO eski Başkanı Salih Zeki Çakır, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi Brokerleri Başkanı İsmail Şahin ve çok sayıda kişi katıldı. Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında yapılan toplantı, önceki toplantının zabıtları ile fasıllar arası aktarım ve Aralık ayı mizanının okunup onaylanması ile başladı.
Ocak ayı faaliyetlerinin sunumu ile devam eden toplantının açılış konuşmasını İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran yaptı.
Küresel resesyon beklenenden hafif geçecek
Konuşmasına dünya ekonomisini değerlendirerek başlayan Kıran, küresel enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığı 2022’den taşınan sorunların düzelmesine yönelik net bir emare olmadığını belirtti. Öncü göstergelerin küresel ekonominin resesyona gittiğini gösterdiğini dile getiren Kıran, “Geldiğimiz noktada değişim sinyalleri artmaya başladı. Çin tamamen açılma yoluna gitti. Mart ayından itibaren Covid-19’un seyri hem Çin ekonomisinin hem de küresel ekonominin büyümesi açısından kritik bir öneme sahip olacak ve küresel resesyonun daha yumuşak geçme ihtimali artacak. Enerji krizi ile resesyon ihtimalinin çok güçlü olduğu Avrupa’da 2022 kayıtlara giren en sıcak yıl oldu. Ocak ayında da ılıman havaların devam ediyor olması enerji krizi riskini azaltmaya başladı. Çin ve Avrupa’nın beklenenden iyi performans göstermesi olası küresel resesyonu daha hafifletebilecek” dedi.
En çok turist çeken 3’üncü ülke olmak korunması gereken bir değer
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesiyle devam eden Kıran, aralık ayıyla birlikte tekrar büyümeye doğru bir gidişatın gözlemlendiğini ve küresel resesyonun azalması ile ihracattaki artış eğiliminin çoğalmasının ve iç talepteki ücret artışları ile gözlenen canlanmanın büyümeyi desteklemeye başladığını söyledi. Turizm sektörünün istihdam ve turizm gelirlerinde çok önemli bir rol oynadığının altını çizen Kıran, “2021’de 22 milyar dolar olan turizm gelirimiz geçen yılın aynı döneminde 42 milyar dolara yükseldi. Turist sayısı yüzde 84 artarak 23 milyondan 42 milyona çıktı. 2022 yılında Türkiye, Fransa ve İspanya’nın ardından dünyada en çok turist çeken 3’üncü ülke oldu. Bu fevkalade bir sayı. Dünyanın üçüncü büyük ihracat ürünü olarak kabul edilen turizmde en çok turist çeken 3’üncü ülke olmak korumamız gereken büyük bir değerdir” diye konuştu.
Küresel deniz ticaret hacmi yüzde 0,3 azaldı
Kıran, denizcilik piyasalarına ilişkin olarak şunları söyledi; “2022 yılında denizyolu taşımacılığı sektörü, Covid-19’un etkisi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve dünya ekonomisindeki dalgalanma nedeniyle ihtiyacın yönetilmesinin yanı sıra yeşil dönüşüm için gerekli regülasyonlara odaklanılan bir yıl oldu. 2022 genelinde küresel deniz ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 0,3 azalarak 11 milyar 983 milyon ton olarak gerçekleşti. Denizyolu ticaret hacmindeki azalışta dökme kuru yük ve konteyner piyasasındaki düşüşler etkili oldu. Covid-19 kaynaklı aksamalardan dolayı Çin’in ithalatının düşmesiyle kuru yük tarafında zayıflama, küresel olarak kötüleşen makro ekonomik koşullar ve Rusya-Ukrayna çatışması kaynaklı tahıl ticaretindeki düşüş nedeniyle 2022 yılında kuru yük taşımacılığı ton bazında yüzde 2.2, ton mil bazında yüzde 1.9 azaldı. 2023 yılı için kuru yük taşımacılığında ton bazında yüzde 1.3, ton mil bazında yüzde 2’lik gibi ılımlı bir artış öngörülüyor. Konteyner taşımacılığı ise 2021 yılında pandeminin ardından talepteki artışa paralel olarak yılı yüzde 6.6’lık bir büyümeyle tamamlamış, olumlu görünüm 2022 yılının ilk 6 ayının sonuna kadar devam etmişti. Ancak yılın ikinci yarısında taşıma hacimleri 2022 yılı genelinde TEU bazında yüzde 3.2, TEU mil bazında yüzde 5 oranında azalış göstererek yılı zayıf bir şekilde kapattı. Konteyner taşımacılığındaki zayıf görünüm, azalan talep nedeniyle yeni yılın ocak ayında da devam etti. 2023 yılında TEU bazında yüzde yarım gibi kısıtlı bir artış bekleniyor. 2022 yılında enerji ticareti pozitif yönde ayrışırken, petrol taşımacılığında yüzde 3.9, gaz taşımacılığında yüzde 4.2, artış sağlanmış, tanker piyasasında da özellikle ham petrol segmentindeki gemilerin navlunları 2021 yılına göre önemli ölçüde arttı. Ticaret eğilimindeki belirsizliklere rağmen 2023 yılında denizyolu taşımacılığının ton bazında yüzde 1,5, ton mil bazında 2.8 büyümesi bekleniyor.”
Kurumlara iletilen konuların takibi yapılıyor
Oda olarak ocak ayında da çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Kıran, Ocak ayı toplantısında ağırlanan Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un sorunların çözümü konusunda ilgili genel müdürlüklere görevler verdiğini kaydetti. Ankara’da da sektörü ilgilendiren önemli toplantılar yapıldığını aktaran Kıran, 12. Kalkınma Planı kapsamında ‘gümrük, denizyolu ulaşımı, kent içi ulaşım, lojistik, su ürünleri ve turizm özel ihtisas komisyonlarının çalışmalarına katılım sağlandığını ifade etti. Nisan ayında tamamlanacak bu çalışmaların 12. Kalkınma Plana’nı önemli girdiler sağlayacağını söyledi. Kıran ayrıca, sektörü yakından ilgilendiren konularla ilgili devletin yönetmelik, yönerge, genelge, mevzuat çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve hazırladıkları görüşleri ilgili kurumlara ilettiklerini ve takibini yaptıklarını belirtti.
7DENİZ