Xeneta, nakliyecileri, kapasitenin ana hat ticaretine yönlendirildiği bu ikincil hizmetlerde kapasite açığı beklemeleri ve bunun da nihai olarak fiyatları yükselteceği konusunda uyarıyor.
Küresel konteyner hacmi bu yılın ilk beş ayında 74 milyon teu'yu aşarak, Çin ihracatının patlaması ve nakliyecilerin siparişlerini önceden yüklemesiyle 2021 rekorunu 150.000 teu geride bıraktı.
Talepteki bu artış, gemicilik şirketlerini kapasiteyi daha az kazançlı hizmetlerden yüksek getirili ticaretlere kaydırmaya teşvik etti ve bu da nihayetinde navlun oranları üzerinde zincirleme bir etki yaratacak.
Konteyner Ticaret İstatistikleri'nden elde edilen Xeneta rakamları da Ocak-Mayıs 2023 dönemindeki hacimlere kıyasla 5,2 milyon teu'luk bir artışa işaret ederken, sadece bu yılın mayıs ayı hacmi 15,9 milyon teu'yu aştı.
Xeneta'nın piyasa brifinginde, geri nakliyat ticaretindeki talep artışının, geri nakliyat piyasasındaki yüksek yedek kapasite nedeniyle çok az önemli etkiye sahip olduğu belirtildi: “Büyük derin deniz ön taşımacılık ticaretlerinde talepte meydana gelen herhangi bir değişiklik piyasada hızla hissedilir" denildi.
2024'ün ilk beş ayında, ön taşımacılık hacimleri 2023'ün aynı dönemine kıyasla %10,4 artarken, arka taşımacılık ve bölge içi ticaretlerde büyüme sırasıyla %4,4 ve %5,5 oldu.
Avrupa ve ABD'den Asya'ya yapılan geri hat ticaretindeki spot fiyatlar, bu yılın başlarında Kızıldeniz krizinin neden olduğu zirve noktalarından önemli ölçüde yumuşadı.
Buna karşın “Uzak Doğu'dan Kuzey Avrupa'ya uzanan ön hattaki spot fiyatlar nisan sonundan bu yana neredeyse %150 arttı. Uzak Doğu'dan ABD Doğu Yakası ve ABD Batı Yakası'na ortalama spot fiyatlar sırasıyla %132 ve %140 arttı.”
Sonuç olarak Xeneta, tonajlarını daha az kazançlı ticaretlerden gelişen ana ticaretlere kaydıran nakliyecilerin ikincil piyasalarda kapasite açlığı çekebileceğini ve bunun da bu ticaretlerde de fiyatları yükselteceğini düşünüyor.
Xeneta'dan yapılan açıklamada, “İkincil ticaretleri kullanan nakliyecilere mesajımız, ‘sürdüğü sürece tadını çıkarın’, çünkü artan spot fiyatların büyük ticaretlerden aşağıya doğru akması muhtemeldir” denildi.
Aslında bu artışlar, danışmanlık şirketi Linerlytica'nın bugün “şu anda navlunların çok daha yüksek olduğunu” söylemesine neden olabilir.
Bu hatlardaki kapasite artışlarının ağustos ayı boyunca devam etmesi ve taşıyıcıların bu rotalarda ihtiyaç duydukları tonajın hala yetersiz olması nedeniyle charter piyasasını sıkı tutması bekleniyor.