Geçtiğimiz hafta sonu 21 bin ton gübre taşıyan ve 18 Şubat'ta Husi füzeleriyle vurulduktan sonra yakıt püskürten Rubymar adlı dökme yük gemisinin batmasının ardından yakın sularda muhtemel bir çevresel felakete doğru gidiliyor. Lübnan'ın sahip olduğu, Yunanistan tarafından yönetilen ve Belize'ye kayıtlı olan gemi, küresel ticaret filosunun büyük bir bölümünün bölgeden uzaklaşmasına neden olan Kızıldeniz'deki deniz taşımacılığı krizinin ilk büyük kaybı oldu.

Clarksons Research'ün son verileri, Süveyş Kanalı geçişlerinin geçen hafta 2023 günlük ortalamasının %60 altında olduğunu gösteriyor.

Hafta sonu bir İtalyan destroyerinin Husilere ait bir insansız hava aracını vurmasının ardından Yemenli milisler İtalyan gemilerinin hedef haline geleceği uyarısında bulundu ve dün bu sözlerini yerine getirerek Mediterranean Shipping Co'nun Cenevizli kurucusu Gianluigi Aponte'nin sahibi olduğu ve işlettiği 2.169 teu kapasiteli 25 yaşındaki MSC Sky II'ye iki füze fırlattı.

Gemi kaptanı iki patlama olduğunu bildirdi. İlk patlama geminin iskele kısmından biraz uzakta meydana gelirken, ikinci patlama gemiye çarparak hasar verdi ve mürettebat hızla yangın söndürme moduna geçti.

Husi milisleri tarafından dün yapılan açıklamada "Saldırganlık durana ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik kuşatma kaldırılana kadar Kızıldeniz ve Arap Denizi'nde, Aden Körfezi'nde ve Bab-el Mendeb'de operasyonlar artarak devam edecek" denildi.

Husi telekomünikasyon bakanı Misfer Al-Numair da dün yaptığı açıklamada "Gemilerin Yemen sularına girmeden önce Yemen'de Husilerin kontrolündeki Denizcilik İşleri Kurumu'ndan izin almaları gerekecek" dedi.

İsrail ile Hamas arasında savaşın başlamasından bu yana geçen beş ay içinde 60'tan fazla gemi Husiler tarafından hedef alındı.

300 ton amonyum nitratın denize dökülmesine tepki 300 ton amonyum nitratın denize dökülmesine tepki

Küresel ticaret filosunun büyük bir kısmının Orta Doğu'daki tehlikeli sulardan kaçınmak için Afrika kıtası etrafında yeniden yönlendirilmesine rağmen, tedarik zincirlerinin artık ekstra sefer süreleriyle senkronize olduğu görülüyor.

S&P Global'in yeni verileri, İngiltere haricinde, Kızıldeniz'in kapanmasıyla bağlantılı gecikmelerin hiçbir şekilde yaygın olmadığını ve tedarik zincirlerinin alternatif rotalarla bu zorluğun etrafından etkili bir şekilde dolaştığını gösteriyor.