Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şahin, “Memleketimizin istikbali, gençlerimizin geleceği olan denizcilik sektörüne sahip çıkmamızdan geçiyor” dedi.

İsmail Şahin, Kabotaj Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Denizlerdeki bağımsızlığımızın simgesi olarak 98. yılını kutladığımız 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız' kutlu olsun. Asırlık cumhuriyetimizi daha iyi yerlere taşımak için milli ülkümüz denizciliğe dört elle sahip çıkarken başta Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

İsmail Şahin açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj kanunu, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye Cumhuriyeti'nin karasularında dâhili ticari gemi taşımacılığı hakkının tamamen ilgili bayrak devleti tarafından yapılması anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Batılı ülkelere verilen kapitülasyon hakları sebebiyle imparatorluğun kıyılarında yabancı bandıralı tekneler hizmet götürüyordu. Yabancı ülke gemileri deniz ve göllerimizde ticaret yapıyordu. Kapitülasyonlar Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile yapılan 28 Mart 1921 Anlaşması'nın 7. Maddesiyle ‘geçersiz ve kaldırılmış’ sayılmıştır. Kapitülasyonların gerçek anlamda kaldırılması ise 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'yla olmuştur. Türkiye kabotaj hakkına kavuşmuştur.

“Kabotaj Kanunu, Türk denizciliğinin dönüm noktasıdır”

19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı ‘Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları dâhilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanun’ ile Türk kıyılarında kabotaj hakkı tamamen Türk vatandaşlarına ve firmalarına verildi. 1926 yılında çıkarılan kabotaj kanunu ile tüm deniz, göl ve akarsularda mal ve yolcu taşıma hakkı sadece Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerinin Türk yurttaşlarınca yerine getirilmesi zorunluluğu getirildi. Bu tarih 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olmuştur. Kabotaj Kanunu, Türk denizciliğinin dönüm noktası olup, bayrağımızı denizlerde sonsuza kadar dalgalandıracak egemenlik kavramının denizler üzerinde vücut bulmuş halidir. Denizlerimiz üzerinde egemenliğimizin sağlanması ile Mavi Vatan kavramının oluşması sürecinde yeni Türk devletinin attığı ilk adımdır.

“Memleketimizi en iyi şekilde temsil etmek için çok çalışıyoruz”

 Ülkemizin bu özgürlük belgesi, Türkiye'nin denizlerde tam bağımsızlığını ilan etmiş ve ülkemizin deniz taşımacılığı sektörünü daha da güçlendirmiştir. Bu kanun, Türkiye'nin kendi denizlerindeki taşımacılık faaliyetlerine yabancı bayraklı gemilerin müdahale etmesini önlemiştir. Bu durum, Türk denizcilerine ve Türkiye gemi brokerleri olarak bizlere, ülkemizdeki deniz taşımacılığını kontrol etme ve denizlerimizi daha iyi yönetme olanağı sunmuştur. Kabotaj hakkının bize sağladığı fırsatlar sayesinde, denizcilik sektörümüzün gelişmesine katkıda bulunma imkânı bulduk. Kendi denizlerimizdeki ticareti kontrol edebilme yeteneğimiz sayesinde, sektörümüzde yerli ve milli bir gelişme sağlayabildik. Yerli ve milli kabiliyetlerimizi daha da güçlendirmek ve denizcilik sektörünü daha da büyütmek için, gemi brokerleri olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek ve memleketimizi ulusal ve uluslararası mecralarda en iyi şekilde temsil etmek için çok çalışıyoruz.”

6. Bosphorus Ship Brokers Dinner'a büyük ilgi 6. Bosphorus Ship Brokers Dinner'a büyük ilgi

“Denizcilik Bakanlığı kurulmalı”

Türkiye’nin denizcilikteki potansiyelini ve denizciliğin ülkeye sağlayacağı katma değerin farkına varıp tam donanımlı tüm sektör paydaşlarının uluslararası rekabet gücünü yükselterek döviz girişlerinin artırılması ve yeni iş imkânları yaratılması ile dünya denizcilik sektöründe daha fazla söz sahibi olmak için birlik ve beraberlik içinde çalışılması gerektiğini belirten Şahin “Memleketimizin istikbali, gençlerimizin geleceği olan denizcilik sektörüne sahip çıkmamızdan geçiyor” dedi.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladığını ifade eden Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizlerimizin huzur ve bereket içinde olmasını diler, bu bayramın bir an önce resmi tatil ve milli bayram ilan edilmesini, Denizcilik Bakanlığımızın hemen kurulmasını ve sektörün sahip olduğu dinamiklerin en üst düzeyde kullanılması için gerekli katkının tüm siyasi ve sivil toplum örgütleri tarafından verilmesini, Türk sahipli gemilerin Türk bayraklı olması, kolay bayraklı gemilerde sosyal güvenceden yoksun olarak çalışan binlerce gemi adamının devletimiz tarafından sağlanacak SGK muafiyeti desteğiyle Türk bayraklı gemilerimizde sigortalı olarak çalışır hale getirilmesini, denizci emekçilerin kaldırılan yıpranma payının iade edilmesini, Turk Loydunun IACS Member olmasının memleketimiz için ne kadar önemli bir başarı olduğunun tüm sektör paydaşlarımızca idrak edilerek sahip çıkılmasını ve bunun en iyi şekilde yönetilmesi hususunda gereğinin yapılmasını hatırlatmak isterim.”

Bosphorus  Ship Brokers' Dinner için teşekür

Şahin, Gemi Brokerleri Derneği olarak 28 Haziran Cuma günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Maçka Tersası'nda altıncısını düzenledikleri Bosphorus  Ship Brokers' Dinner etkinliğine gösterdikleri ilgi dolayısıyla üyelerine, sponsorlara, İMEAK Deniz Ticaret Odası’na, yaklaşık 2 bin 500 yerli ve yabancı sektör katılımcısına dernek adına teşekkür etti.

Şahin, açıklamasını “Güzel vatanımıza sahip çıkan, memleketi için özveri ile çalışmaktan yılmayan tüm değerli sektör paydaşlarımızın pruvası neta, rüzgârı kolayına olsun” sözleriyle tamamladı.

Editör: Haber Merkezi