Filipinler'e ait gemilerle Çin sahil güvenlik ve misil gemileri Güney Çin Denizi'nde çarpışırken taraflar bu çarpışmadan birbirlerini sorumlu tuttu.

Filipinli yetkililer bir Çin sahil güvenlik gemisiyle milis gemisinin, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait bir sahil güvenlik gemisi ve ordu tarafından işletilen bir ikmal teknesine ayrı ayrı çarptığını bildirdi. 

Ülkenin güvenlik yetkilileri, mürettebat arasında yaralanan olmadığını ve gemilerin hasar tespiti için incelendiğini açıkladı. 

İkinci Thomas Sığlığı yakınlarında meydana gelen olaylarda, Filipin gemilerinin hızlıca manevra yaparak Çin gemilerinden uzaklaşmasıyla, daha kötü sonuçlar doğuracak bir çarpışmanın önüne geçildiği vurgulandı. 

Filipinler'in müttefiklerinden Amerika Birleşik Devletleri, olay sonrası ülkeye desteğini ifade ederek Çin gemilerinin eylemlerini kınadı.

Mısır, Süveyş Kanalı'nın uzantısını test etti Mısır, Süveyş Kanalı'nın uzantısını test etti

Filipin hükümeti de son karşılaşmayı "en güçlü şekilde" kınayarak bunu ülkenin egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi.

Çin Filipinleri sorumlu tuttu

Çin sahil güvenlik yetkilileri ise Filipinler'e ait gemilerin defalarca yapılan telsiz uyarılarına rağmen Çin sularına "izinsiz bir şekilde" girdiğini ve gemilerinin de onları durdurduğunu açıkladı. Çinli yetkililer, çarpışmaların sorumlusunun Filipinli gemiler olduğunu savundu. 

Sahil güvenlik internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Filipin tarafının davranışı, denizde çarpışmanın önlenmesine ilişkin uluslararası kuralları ciddi şekilde ihlal etmekte ve gemilerimizin seyir güvenliğini tehdit etmektedir." ifadelerini kullandı. 

Gemilerinden biri ile Filipin teknesi arasında pazar günü "hafif bir çarpışma" olduğunu ifade eden sahil güvenlik, teknenin savaş gemisine "yasa dışı inşaat malzemeleri" taşımasını "yasal olarak" engellediğini söyledi.

Çin-Filipinler ilişkilerinde gerilim

İki ülke son aylarda Güney Çin Denizi'nde, özellikle de Spratly Adaları'nın bir parçası olan ihtilaf bölgesi İkinci Thomas Sığlığı'nda birçok kez karşı karşıya geldi.

Filipinler, sığlıkta karakol olarak kullanılan İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma bir nakliye gemisinde konuşlanmış birliklere malzeme gönderiyor ve bu da Çin sahil güvenliğinin ikmal görevlerini engellemek için gemi konuşlandırmasına neden oluyor.

Pekin, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Endonezya'nın münhasır ekonomik bölgelerinin bir kısmı da dahil olmak üzere Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde egemenlik iddia ediyor. 

7DENİZ