1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan FuelEU Denizcilik yönetmeliğinin, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) Anlaşmasına dahil edilmesinin ertelenmesi nedeniyle Norveç ve İzlanda'ya uygulanmasında gecikmeler yaşanacak.

1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan FuelEU Denizcilik yönetmeliğinin, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) Anlaşmasına dahil edilmesinin ertelenmesi nedeniyle Norveç ve İzlanda'ya uygulanmasında gecikmeler yaşanacak.

Norveç Denizcilik Otoritesi (NMA), bu gecikmenin EEA sürecinin birden fazla adım içeren 'karmaşık' doğası nedeniyle meydana geldiğini, ancak Norveç'in EEA Ortak Komitesi'nin kararını hızlandırmak için çaba gösterdiğini açıkladı.

Denizcilik ve Navigasyon Geçici Genel Müdürü Alf Tore Sørheim şunları söyledi:
“Yeni mevzuatın Norveç'te 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesini sağlamak için çok çalıştık. Norveç mevzuatı kabul edilmeye hazır ancak ancak EEA Ortak Komitesi'nin kararının ardından yürürlüğe girebilir."

Bilindiği üzere, Norveç Denizcilik Otoritesi daha önce bu mevzuat kapsamındaki tüm denizcilik şirketlerini bir FuelEU izleme planı oluşturmak için AB'nin son tarihlerine uymaya çağırmıştı ve gecikmeye rağmen, NMA tüm gemi sahiplerine ve operatörlerine 'vaktinden önce', yani yönetmelik ülkede resmi olarak uygulanmadan önce hazırlanmalarını tavsiye ediyor.

Bununla birlikte NMA, ertelemenin doğrudan bir sonucu olarak, hem Norveç hem de İzlanda'daki tüm limanların 1 Ocak 2025'ten itibaren AEA Anlaşmasına dahil edilene kadar FuelEU bağlamında üçüncü ülke limanları olarak kabul edileceğini söyledi.

Bilgehan Engin: 2024 konteyner taşımacılığı için en kârlı 3. yıl oldu Bilgehan Engin: 2024 konteyner taşımacılığı için en kârlı 3. yıl oldu

NMA Mevzuat ve Uluslararası İlişkiler Departmanı Kıdemli Danışmanı Marte Hustveit Hauge bu konuda şöyle konuştu: “Bu, bu süre zarfında Norveç veya İzlanda'daki bir uğrak limanı ile AB'deki bir uğrak limanı arasında tüketilen enerjinin sadece yarısının FuelEU kapsamına gireceği anlamına gelmektedir. Bu süre zarfında Norveç içinde veya Norveç ile AB üyesi olmayan ülkeler arasında yapılan seferlerde tüketilen enerji FuelEU kapsamı dışında kalacaktır.”

LR'ye göre, 2023 yılında nihai kurallarının kabul edilmesinin ardından AB Konseyi tarafından resmi yeşil ışık yakılan FuelEU Maritime, yolcu gemileri (kruvaziyer gemileri hariç) tarafından bir üye devlet içerisinde 200.000'den az nüfusa sahip bir adada bulunan uğrak limanları arasında gerçekleştirilen seferlerde kullanılan enerji bakımından belirli güzergâh ve limanların muaf tutulmasına izin veriyor.

Buna ek olarak, anakara ve ada limanları arasındaki belirli rotalarda kamu hizmeti yükümlülükleri veya sözleşmeleri kapsamında deniz taşımacılığı hizmetleri sağlayan yolcu gemileri de muaf tutulabilir.
LR'nin paylaştığı Danimarka, Yunanistan, İtalya ve Malta'da belirli limanlar, adalar ve yolcu gemileri için istisnaların tanındığı bu tür örnekler mevcut. Ancak klas kuruluşu FuelEU Maritime'ın bu muafiyetlerin 31 Aralık 2029 tarihinden sonra uygulanmasına izin vermediğinin altını çizdi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine sayılı günler kala, Norveç'in klas kuruluşu DNV kısa bir süre önce FuelEU Maritime'ın gerekli tüm şartları karşılamak için stratejilerini yeniden ayarlayan sektör oyuncularına getirebileceği zorlukları değerlendirdi.

DNV, “FuelEU Maritime - Gereklilikler, uyum stratejileri ve ticari etkiler” başlıklı beyaz bülteninde uyum konusuna özel bir vurgu yaparak armatörlerin yaklaşan yeni gerçeklikte yollarını bulmaları için tavsiyeler ve taktikler ortaya koydu.

Uyum maliyetleri birçok denizcilik paydaşı için yakıcı bir sorun olmakla birlikte, DNV'ye göre, ceza ödemeden maliyetleri azaltmak için benimsenebilecek bir dizi eylem bulunuyor.

Örneğin DNV'nin çalışması, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve biyo-LNG kullanımının, MGO yakıtlı gemilere kıyasla dönemin ilk 10 yılında gerekenden daha düşük bir sera gazı yoğunluğu sunduğu için en az maliyetli uyum stratejisi olabileceğini ortaya koydu.

DNV, diğer tavsiyelerinin yanı sıra armatörlere şunları da önerdi:

-FuelEU Maritime için organizasyon ve filo hazırlıklarına başlanması ve en uygun uyum yönteminin belirlenmesi,
-Düşük sera gazı yoğunluklu yakıtlara erişim sağlamak için uzun vadeli yakıt alım anlaşmalarını değerlendirmeleri,
-Yakıt ve uyum maliyetini azaltmak için enerji verimliliği önlemlerini daha fazla araştırın,
-FuelEU Maritime için hükümleri sözleşme şartlarına dahil etmek ve doğrulanmış emisyon verilerine erişim sağlamak.