29.5 metre uzunluğundaki römorkör, liman filosunun çevreci hale getirilmesi programının bir parçası ve 2050 yılına kadar iklim açısından nötr bir limana geçişte önemli bir adım.
Antwerp-Bruges Limanı CEO'su Jacques Vandermeiren, konuya ilişkin açıklamasında "Ortaklarımızla birlikte, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için yenilikçi teknolojilerle öncülük ediyoruz. Methatug, kendi filomuzu daha çevreci hale getirme ve 2050 yılına kadar iklim nötr bir liman olma çabalarımızda yeni ve önemli bir adımdır. Bu gibi projeler sayesinde yolumuzu açıyor ve diğer limanlar için bir örnek ve ilham kaynağı olmayı umuyoruz" dedi.
Proje, Avrupa araştırma programı Horizon 2020 tarafından finanse ediliyor ve metanolün denizcilik endüstrisi için sürdürülebilir bir yakıt olarak fizibilitesini göstermeyi amaçlayan Fastwater projesinin bir parçası.
Metanol geleceğin yakıtlarından birisi ve Antwerp-Bruges Limanı'nın 2050 yılına kadar iklim açısından nötr olma hedefinde önemli bir faktör olan daha düşük emisyonlar üretiyor.
Metanol yenilenebilir kaynaklardan üretilebilir, temiz bir yakıt ve ortam koşullarında sıvı halde bulunduğu için hem yeni gemilerde hem de yenileme çalışmalarında kullanılabilir.
Tanıtımı 14 Mayıs 2024'te yapılan Methatug için mevcut bir römorkörün motorları 'çift yakıtlı' motorlara dönüştürüldü, yani metanol ve geleneksel yakıt karışımıyla çalışıyorlar.
30 metre uzunluğundaki römorkör 50 tonluk bir çekiş gücüne sahip ve iki haftalık römorkör çalışması için yeterli olan 12.000 litre metanol depolayabiliyor.
Methatug, metanolün denizcilik endüstrisi için sürdürülebilir bir yakıt olarak fizibilitesini göstermeyi amaçlayan Avrupa Fastwater projesinin bir parçası ve Avrupa araştırma ve yenilik programı Horizon 2020 tarafından finanse edildi.
Antwerp-Bruges Limanı'nın yanı sıra Fastwater konsorsiyumunun diğer ortakları İsveçli gemi tasarım ajansı ScandiNAOS, Belçikalı motor üreticisi Anglo Belgian Corporation, metanol enjektörlerinden sorumlu Alman Heinzmann şirketi, emisyon izleme programı için Ghent Üniversitesi ve denemeler sırasında Kanadalı metanol tedarikçisi Methanex bu projede yer aldı.
Proje ayrıca İsveç'te bir pilot teknesinin, Almanya'da bir nehir yolcu gemisinin ve Yunanistan'da bir sahil güvenlik gemisinin metanol tahrikine dönüştürülmesini de kapsadı.
Metanol çift yakıtlı römorkörün hizmete girmesi, liman mevcut en çevre dostu teknolojileri entegre etmeye çalışırken Antwerp-Bruges Limanı'nın filosunu yeşil hale getirme programının bir parçası.
Şimdiye kadar hidrojenle çalışan ilk römorkör olan Hydrotug 1 ve enerji tasarruflu RSD römorkörleri filoya eklenmişti.
Bu yılın sonlarına doğru Avrupa'da bir ilk olarak tamamen elektrikli bir römorkör daha gelecek.
Antwerp Belediye Başkan Yardımcısı ve Antwerp-Bruges Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Annick De Ridder ise şunları söyledi: “Bugün temiz enerji alanında bir başka dünya prömiyerini duyurabiliyor olmamız, limanımız ve genel olarak denizcilik sektörü için harika bir haber. Tıpkı dünyanın ilk hidrojenle çalışan römorkörü Hydrotug'da olduğu gibi, bu proje de enerji dönüşümü alanındaki öncü rolümüzü teyit ediyor. Liman platformumuzun ekosistemi bunun için ideal, büyük ölçekli bir test alanı oluşturuyor.”
Dünyanın beşinci büyük bunker limanı olan Antwerp-Bruges Limanı, deniz ve kara gemilerinin sadece geleneksel yakıtları değil, aynı zamanda metanol, hidrojen veya elektrik gibi alternatif, düşük karbonlu yakıtları da kullanabilecekleri tam teşekküllü bir çok yakıtlı liman olmayı hedefliyor.
Nisan ayı başında Antwerp'te derin deniz gemisi Ane Maersk ile ilk metanol yakıt ikmalinin gerçekleştirilmesi bu hedef doğrultusunda yeni bir kilometre taşı oldu.
Fastwater Proje Koordinatörü Sebastian Verhelst de yaptığı açıklamada, “Metanol geleceğin yakıtı olmak ve denizcilik sektörünün yeşile dönüşümünde öncü bir rol oynamak için her şeye sahip. Konsorsiyumdaki farklı ortakların uzmanlığı ve çabaları sayesinde, Methatug ile fizibilitesini göstermek için önemli adımlar atabiliyoruz" diye konuştu.