16 yıl özel sektörde gemide çalıştıktan sonra 4 buçuk yıl sözleşmeli olarak devlette gemi denetim uzmanı, ardından 6 yıl uluslararası bir firma olan Phonix Register of Shipping klas kuruluşunun dünya genelinde sörveyörü olarak çalışan Kaptan Cihat Yavuz Güler, “2017 yılında Liva Marine Denetim ve Gözetim Danışmanlık firmasını kurdum. Liva Marine’in iş alanı, şirketlere danışmanlık, bayrak temsilciliği, hemen hemen tüm alanlarda sörveyörlüktür. Bunun yanında Phonix Register of Shipping’in de acentesi olarak devam ediyorum. Bu firmada 2008 yılında işe girdim. 2014’te ayrıldım kendi şirketimi kurdum. 2016 yılında branş ofisini bana devrettiler. %51’i Yunanistan merkezine ait, % 49’u da bana ait. Phonix Register of Shipping’in dünya genelindeki gemi klaslarının %30’una sahip. Merkez ofisten sonra en büyük branş ofisi Türkiye ofisidir. Ben devraldığımda 20 gemi klası varken şimdi 300’ün üstünde gemi var” ifadelerini kullandı.
Bizden sonra da bu şirket devam etsin istiyoruz
Çalışma disiplini ve müşteri memnuniyetiyle hareket ettiklerini söyleyen Güler, “Ana hedefimiz, bu şirketin biz gittikten sonra marka olarak devam ettirilmesi. Kurumsal bir hafıza oluşturmak, bir miras bırakmak istiyorum. Liva Marine kendi firmam. Kurulduktan sonra, Panama, Palao, Komorlar, Liberya gibi birçok ülkede tanınmaya başladık. Başka bayraklarla diyaloğumuz var. Liva Marine olarak genelde; bayrak temsilciliği, armatörlere danışmanlık, projelerde yardım, gemi alım satımlarda sörveyörlük, sigorta işlemlerinde destek gibi hizmetleri veriyoruz. Birçok zorlu işi başarıyla tamamladık ve bu da bize gurur vesilesi oluyor” şeklinde konuştu.
Yapamayacağım hiçbir işe girmem
Çalışma şekli olarak bir işe girmeden önce tüm detaylara hakim olduklarını söyleyen Güler, “Yapamayacağım, emin olmadığım, bilmediğim hiçbir işe girmiyorum. İnsanlara bilgi satıyoruz, danışmanız. Verdiğimiz yanlış bilgilerle insanlar para kaybedebilirler. Bundan korktuğum için yaptığım işten emin olmak istiyorum, dikkatli davranıyorum. Bir işi düşünürken kendimi karşı tarafın yerine koyuyorum. O ne istiyor, ne düşünüyor diye analiz yapıyorum. Gerçekten sorunu anlamadan işe girişmiyorum. Bu hasta doktor ilişkisi gibidir. Hastalığın teşhisi konulmadan ilaç yazmak tehlikelidir. Her meslek böyledir. Kişinin gemi alırken ve bayrak seçerken ne istediğini iyi anlamak lazım. Ona göre yönlendirme yapıyoruz. Başarımızın temellerini bu prensipler oluşturuyor. Bizden dolayı kimse zarar görmesin ve bizden hizmet alacakların da şeffaf olmalarını bekliyoruz” bilgisini verdi.
Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ