İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, üyeler, şube başkanları ve meslek komite üyeleri, DTO Meclis eski Başkanı Salih Zeki Çakır ve Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney’in katılımıyla gerçekleşti. Meclis salonunda yapılan toplantı ilk gündem maddesi olan zabıtların ve mizanın okunup onaylanması ile başladı.
Mart ayı faaliyet raporunun video sunumunun ardından ilk sözü İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran aldı. Konuşmasına 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve on binlerce insanın yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yaşanan büyük yıkıma ve can kayıplarına değinerek başlayan Kıran, “Çok uzun bir süre yaşadığımız bu acıyı unutmamız mümkün olmayacak” dedi.
Denizcilere büyük görevler düşüyor
Denizcilik sektörünün ilk günden bu yana tüm imkanlarıyla bölgeye yardıma koştuğunu ve yardımlarını sürdürdüğünü dile getiren Kıran, bölgenin yeniden normalleşmesi için harekete geçeceklerini söyledi. Bölgenin tekrar yaşanır hale gelmesi ve ekonomik aktivitenin devamı, nitelikli iş gücünün korunması, insanların yeniden evlerine dönmelerini sağlamasının önemine vurgu yapan Kıran, “Hepimizin el birliğiyle bu sorunun çözümüne destek olması gerekiyor. Böylesine bir trajedinin maddi ve manevi tahribatının azaltılmasında bizlere büyük sorumluluk düşüyor. Ölenleri geri getiremeyiz. Ama bölgedeki milyonlarca vatandaşımıza hayatlarının normale dönmesi için destek olabiliriz. Bunun da en önemli yolu yıkılan konutların yeniden yapılmasından geçiyor” dedi. Bölgede kalıcı konutlar için yerlerin tespitinin yapılarak temellerin atılmaya başlandığının altını çizen Kıran, “Böyle bir felaketin üstesinden devlet-millet el ele vererek gelinebileceğini ve iş dünyasının temsilcileri olarak bizlere de büyük görevler düştüğünü unutmamalıyız” diye ekledi.
El Verin Ev Yapalım kampanyasına destek
Önceki toplantıda denizcilik sektörünün desteklediği TOBB’un kalıcı konut kampanyasına ilişkin detayları paylaşan Kıran, “TOBB 1 Nisan’da yaptığı basın toplantısında 1 milyar TL destek ve ‘El verin Ev yapalım’ sloganıyla iş dünyasının desteklediği konut seferberliği kampanyasını başlattıklarını duyurdu. Biz de olabildiğince çok depremzedeyi evlerine kavuşturmak istiyoruz. Bu kampanyaya İMEAK DTO merkez ve tüm şubeleri adına 75 milyon TL destekle katılmaya, yardımların ihtiyatlar hesabından ödenmesine karar verildi. Kampanya sürecince üyelerimizden ve camiamızdan gelecek güçlü desteklerle bunun çok daha üstünde bir miktara ulaşacağımıza inanıyor ve katkılarınızı bekliyoruz. Kampanyada denizcilik camiamızın katkısının daha net görülebilmesi ve bir sinerji yaratabilmek amacıyla DTO adına göndereceğiniz bağışları toplamak için Halk Bankası’nda İMEAK DTO Deprem Bölgesi Kalıcı Konut Yapımı Yardım Hesabı adı altında bir bağış hesabı açtık. Bu hesap numaraları kurumsal web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda duyurulacak. Bu hesapta toplanan bağışlar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sürecek kampanya sonunda ihale sürecinin gelişmelerine paralel olarak TOBB’un ilgili kampanyası adına aktarılacak. Üyelerimizden beklentimiz camiamızın zor günlerindeki dayanışmasını göstermek için yardımlarını bu hesaba yapmalarıdır” diye konuştu.
Bağışlar vergiden düşülebilecek
Kampanyaya bağış yapmak isteyenlerin istedikleri miktarlarda bağış yapabileceğinin altını çizen Kıran, şöyle devam etti: “Bağışlar sanal pos ve kredi kartları aracılığıyla da yapılabilecek, arzu edenlerin isimleri ve bağış tutarı günlük olarak web sitemizden yayınlanacak. Bağış tutarının tamamı vergi matrahından düşülebilecek. Konut yapılacak yerler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek, arsa tahsisi ve altyapılar bakanlık tarafından yapılacak. Konut yapım ihaleleri TOBB tarafından yapılacak, inşaatların denetimleri ise Toplu Konut İdaresi tarafından yapılacak. İnşa edilecek evler TOKİ modelinde, her bir blok 20 daireden oluşmak üzere 105’eş metrekare ve 3+1 oda büyüklüğünde olacak. Dairelerin kesin fiyatı ihaleden sonra ortaya çıkacak. Ancak beklenti 1 milyon 300 bin ila 1 milyon 500 bin arasında olmasıdır. İnşaatlar bittikten sonra daireler depremzedelere kura ile teslim edilecek. Yaptığımız görüşmelerde Odamız açısında farklı bir durum yaratılması açısından belli bir kontenjanın İskenderun’daki üyelerimize ve çalışanlarımıza ayrılması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Mahalle, site, blok ya da daire bedelinin bağışlanması durumunda ilgili bölüme bağışçının arzu ettiği isim verilebilecek.”
‘Afetzedelerin evlerine kavuşmalarına destek olacağız’
Depremin ardından yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinin ortaya çıktığına işaret eden Kıran, “İnanıyorum ki yine el birliğiyle yaraların sarılmasına güçlü bir destek vererek afetzedelerimizin sıcak yuvalarına kavuşmasına yardımcı olacağız. Denizcilik camiamızın her ferdi gücünün yettiği ölçüde, ister bir blok, ister bir daire, ister bir tuğla bedeli karşılığı bağışta bulunarak bu ulvi hizmete katkıda bulunabilecek. Sektörümüzün ülkemiz için sorumluluk üstlenmeye devam edeceğine, o büyük afetin yaralarının sarılmasına var gücüyle destek vererek bu zor günleri birlik ve beraberlik içinde aşacağımıza güvenimiz tam” diye konuştu.
Kıran, konuşmasının sonunda geçtiğimiz günlerde vefat eden denizcilik sektörünün duayeni ve emektarı İMEAK DTO Meclis eski Başkanı Adil Göksü’nun kendi sesinden video gösterimi sunarak, usta denizciyi andı.
‘Cari fazla veren bir Türkiye hedefliyoruz’
Kıran, nisan ayının ortalarında kutlanacak Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Çocuk Bayramını kutlayarak sözlerine son verdi. Kıran’ın ardından Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, “Türk Eximbank’ın faaliyetleri, ürünleri ve destekleri” ile ilgili sunumunu yaptı. Türk Eximbank’ın Türk ihracatçısını desteklemeye devam ettiğini belirten Güney, “Eximbank olarak amacımız cari fazla veren bir Türkiye hedefine ulaşma doğrultusunda mal ve hizmet ihracatı yapan firmalarımızı uluslararası rekabette destekleyerek Türkiye’den daha fazla miktarda mal ve hizmet ihracı yapılmasına katkıda bulunmaktır” dedi.
Kobilere destek artacak
Eximbank’ın verdiği kredi hacmine göre Türkiye’nin 8’inci büyük bankası olduğunu vurgulayan Güney, “Türkiye’de faaliyette bulunan global oyuncular var. Onların olduğu pazarda uzak ara pazarın lideri konumunda. Buradaki hacmin yüzde 70’i Eximbank üzerinden geçiyor. Çalışmış olduğumuz aktif olarak ihracat yapan firma sayısı 15 bin 750, onların yüzde 82’si de kobi segmentinde. Kobilere ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü Türkiye’de ihracatta bir yoğunlaşma var. Özellikle mal ihracatında. İlk bin firmanın yapmış olduğu ihracat Türkiye ihracatının yüzde 70’ini geçiyor. Çok büyük hacimli ihracatların gerçekleşmesi için mutlaka aşağıdan yeni ihracatçıların da oyuna girmesi gerekiyor. Özellikle ileri teknoloji üretip ihraç eden kobiler desteklenerek bu yoğunlaşmanın yüzde 50’ler seviyesine yani ilk bin firmanın yoğunluğu yüzde 50’ye geldiğinde Türkiye dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna gelecek. O yüzden kobilere desteklemeye ayrıca önem veriyoruz. Kobi segmentindeki ihracatçıların toplam destekler içinde almış oldukları pay da yüzde 25’ler seviyesinde. Bunu da yüzde 32’ler seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Dijitalleşmede ilerleme
Eximbank’ın 23 şube ve 12 irtibat ofisi ile faaliyetlerini yürüttüğünü kaydeden Güney, “Ofislerimizin olduğu yerler Türkiye ihracatının yüzde 94’ünün yapıldığı yerler. Buralarda ihracatçılarımız ve firmalarla yakın temas halinde onların ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Tabi Türkiye’deki bütün ihracatçıları da kapsayabilmek adına dijitalleşmeye büyük önem verdik. Mobil aplikasyonumuzu 2 sene önce devreye almıştık. İnternet şubesinde daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek adına hem kullanıcı deneyimini geliştirecek iyileştirmeler yapıyoruz hem de hem de işlem setlerini arttırarak ihracatçının şubeye ihtiyacı olmadan Eximbank’a erişimini ve işlemlerini kolaylıkla yapmasını sağlayacak dijital altyapı da oluşturmanın gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Güney’e sunumunun ardından İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ile Meclis Başkanı Başaran Bayrak tarafından plaket verildi.
7DENİZ