Dünyadan

Çin, İran ve Rusya ortak deniz tatbikatı planlıyor

Çin, İran ve Rusya’nın mart ayında ortak bir tatbikat düzenleyecekleri bildirildi.

Abone Ol

ABD güçleri ve İran destekli Husi milisleri Orta Doğu'da karşı saldırılar düzenlerken, Çin önümüzdeki haftalarda Rusya ve İran ile ortak deniz tatbikatları gerçekleştirecek. Rus ve İran medyasında, İran donanması komutanı Tuğamiral Shahram Irani'nin, tatbikatların mart ayı sonundan önce yapılacağını ve "bölgesel güvenliğe" yönelik olacağını söylediği aktarıldı.

Tatbikatı "savaş oyunu" olarak nitelendiren İran'ın Tasnim haber ajansına göre İrani, tatbikata katılmak üzere başka ülkelerin de davet edildiğini belirtti. Üç ülkenin donanmaları geçtiğimiz yılın mart ayında Umman Körfezi sularında üçlü tatbikat düzenlemişti. Haberlerde tatbikatın yeri konusunda bilgi verilmemişti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun cumartesi günü Yemen'deki Husilere yönelik üçüncü tur saldırılarını bu yılki tatbikatlara denk getirmesi Orta Doğu'yu gerdi. Bombalamalar, Husi isyancı örgütü tarafından ticari gemilere yönelik önceki Kızıldeniz saldırılarına bir cevap niteliğindeydi. Pentagon'a göre İran tarafından desteklenen örgütün kabiliyetlerini zayıflatmayı amaçlayan son saldırılar Yemen'de 13 bölgeye yayılmış yaklaşık 36 hedefi hedef aldı.

Çin Husileri resmi olarak kınamış değil. Reuters’da yer alan habere göre, Çinli yetkililer İranlı muhataplarından Kızıldeniz'de gemilere yönelik olarak Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırıların kontrol altına alınmasına yardımcı olmalarını istedi. İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı Rusya ve Çin ile ortak tatbikat yapılacağını ilk olarak aralık ayında duyurmuştu. Ancak o dönemde İranlı komutan bu tatbikatın ne zaman yapılacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermemişti. İranlı komutan o zaman Pakistan, Hindistan, Brezilya, Umman ve Güney Afrika'nın gözlemci olarak davet edilen ülkeler arasında olduğunu söylemişti.

Daha önce düzenlenen "Security Bond-2023" tatbikatı beş gün sürmüş ve hassas saldırılar ile gerçek zamanlı yangın söndürme tatbikatlarını içermişti. Terörle mücadele ve korsanlıkla mücadele eğitimlerinin yanı sıra donanmalar kaçırılan bir kargo gemisinden sahte bir kurtarma girişimi de sahneledi.

Tatbikatlar için Çin, Güney Denizi Filosuna ait Nanning'i gönderdi. Çinli bir kaptan CCTV'ye yaptığı açıklamada, tatbikatların "iki donanma arasındaki pratik işbirliğini derinleştirdiğini ve deniz güvenliğini ortaklaşa sürdürmeye hazır olduklarını ve kapasitelerini daha da gösterdiğini" söyledi.

İran'ın hafif fırkateyni Jamaran ve Rusya'nın hipersonik füzelerle donatılmış fırkateyni Admiral Gorshkov da tatbikatın bir parçasıydı.

Çin ve Rusya'dan bu yılki tatbikatla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.