Deniz Ticareti

Cibuti'ye ihraç edilen ürünler gemilerde bekletiliyor

Kızıldeniz'deki saldırıların neden olduğu rota değişimi Türk ticaretini de etkiliyor. Cibuti'ye ihraç edilen gıda ürünlerini taşıyan konteynerlerin yerine ulaştırılmasında gecikmeler yaşandığı bildirildi.

Abone Ol

Yemen’deki Husiler İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı Filistinlilerle dayanışma için Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere saldırılarını sürdürüyor.

Geçtiğimiz yılın kasım ayından beri devam eden saldırılar deniz taşımacılığında rotayı değiştirirken, uzayan gün ve mesafe nedeniyle nakliyelerde gecikmeler yaşanıyor.   

Güzergah değişimi nedeniyle yaşanan gecikmeler Türkiye’nin ticaretini de olumsuz etkiliyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), konuya ilişkin üyelerine bir bilgilendirme yazısı gönderdi.

GAİB’den gönderilen yazıda, Cibuti’ye ihraç edilen gıda ürünlerinin gemide ve aktarma noktalarında bekletildiği vurgulandı.  

GAİB’in konuya ilişkin bilgilendirmesi şöyle:

“Malumları üzere, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün en önemli ihraç pazarlarından biri Cibuti’dir. Cibuti’ye sektörün ana ihraç kalemlerinden olan makarna, buğday unu, bitkisel yağlar gibi pek çok ürün denizyolu kullanılmak suretiyle ihraç edilmektedir.

Bu kapsamda, İsrail’in Filistin’deki saldırılarına tepki olarak geçen yılın güz aylarından bu tarafa Yemen’de Husiler tarafından İsrail ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere yönelik saldırılar düzenlenmekte ve bu durum Cibuti ihracatında Kızıldeniz rotasının kullanımı konusunda ciddi bir engel oluşturmaktadır.

Konteynerler gemide ve aktarma noktalarında bekliyor

Son dönemlerde, sektörde yer alan ve Cibuti’ye ihracat yapan firmalarımızdan, denizyolu taşımacılığında çalışmakta oldukları MAERSK ve MSC firmalarına ait gemilerin Kızıldeniz’de Husiler tarafından saldırıya uğradığı, bu sebeple konteynerlerin Cibuti’ye başka güzergahlar kullanılarak ulaştırılması yoluna gidildiği, fakat bu operasyonun da son dönemde işlemediği ve ürünlerin çok uzun süreler boyunca gemide veya aktarma noktalarında beklediği yönünde bildirimler alınmaktadır.

Bu bildirimlerde, konteyner hatlarının, ürünlerin gerekirse başka hatlarla gönderilmesi de dahil olmak üzere tedbirler alarak varış noktasına ulaştırılması yükümlülükleri bulunduğu halde, mezkûr şirketlerin ilave masrafa girmemek adına gerekli işlemleri yapmadığı ifade edilmektedir.”

"Ulaştırılamayan konteynerleri bildirin"

GAİB, ilgili makamların taşımacılık şirketlerinin yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamak amacıyla girişimlerde bulunması için Cibuti’ye ulaştırılamayan konteynerlere dair bilgilerin kendilerine iletilmesini istedi.

7DENİZ