Birçok ticari nakliyeci, Yemenli Husilerin İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki göstererek Filistinlilerle dayanışma için Kızıldeniz'deki gemilere saldırması üzerine gemilerinin yönünü değiştirdi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği savunma bakanları toplantısı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, Husilerin saldırılarından korunmak amacıyla oluşturulan Kızıldeniz Deniz Misyonuna ilişkin olarak, "Tüm üye ülkeler katılmaya istekli olmayacak ama kimse engel olmayacak. Umarım bu ayın 17'sinde misyon başlatılabilir" dedi.

Misyon, Husilere yönelik saldırılarda yer almayacak

ABD ve diğer ülkeler aralık ayında, dünyanın en büyük ticaret arterlerinden birindeki aksamanın küresel ekonomiyi vurabileceği korkularını gidermek için bir misyon başlattı.

Ancak bazı ABD müttefikleri, özellikle de Avrupa ülkeleri, ABD ve İngiltere'nin Husi mevzilerine hava saldırıları düzenlemesine yol açan plan hakkında çekincelerini dile getirdi ve Washington'un komutası altında olma fikrine karşı çıktı.

Borrell, AB operasyonunun isminin koruyucu anlamına gelen 'Aspides' olacağını ve görevinin ticari saldırıları engellemek olacağını ancak Husilere yönelik saldırılarda yer almayacağını söyledi.

Diplomatlar, Fransa, Yunanistan ve İtalya'nın misyona liderlik etmeye ilgi gösterdiğini ve şu ana kadar yedi ülkenin deniz kuvvetleri göndermeye istekli olduklarını belirttiklerini belirterek, misyonun bölgedeki mevcut AB misyonlarını temel alacağını da sözlerine ekledi.

Hindistan’da sürat teknesi feribota çarptı: 13 ölü Hindistan’da sürat teknesi feribota çarptı: 13 ölü

Operasyonda başlangıçta AB komutası altında üç gemi yer alacak. Diplomatlar, Fransa ve İtalya'nın bölgede halihazırda savaş gemilerinin bulunduğunu ve Almanya'nın Hessen firkateynini bölgeye göndermeyi planladığını söyledi.