Röportaj

4 yılda 50 milyon dolarlık yatırım yapıldı

Abone Ol

Yönetime geldiği 1 Haziran 2014 tarihinden bu yana çalışmalarını doğaya, çevreye ve insana saygı ilkeleri doğrultusunda yürüttüğünü ifade eden Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı Genel Müdürü Mehmet Akif Ersoy, limanın Mayıs 2010 tarihinde teslim alındıktan sonra 4 yıl içinde yaklaşık 50 milyon dolar alt ve üst yapı yatırımı yapıldığını ve yatırımların limanın planlanmış projeleri dahilinde devam edeceği bilgisini verdi.

Ayrıca limanda bulunan Ro-Ro terminalinin rıhtım, geri saha ve su derinliği iyileştirilmelerinin yapılarak daha da etkin hale getirilmesini planladıklarını belirten Mehmet Akif Ersoy, Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı'nın hizmet alanları, hedef ve yatırımlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı. Mehmet Bey, 1 Haziran 2014 tarihi itibariyle Çelebi Bandırma Limanı'nda göreve başladınız.

Öncelikle kendinizden ve denizcilik sektöründeki background'ınızdan bahsedebilir misiniz? Sizin yönetiminizle beraber limanda nasıl bir fark yaratmayı planlıyorsunuz?

1960 Ankara doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü Lisans, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü Lisans mezunuyum. İş hayatına, TCDD Limanlar Dairesi Başkanlığı'nda araştırmacı olarak başladım. Sırayla Haydarpaşa Limanı'nda Müdür Yardımcısı, Limanlar Dairesi Başkanlığı'nda Ar-Ge ve Operasyon Müdürlükleri, Derince ve İskenderun Liman İşletmeleri'nde Liman İşletme Müdürü olarak çalıştım. Bu süre zarfında, yurtiçi ve yurtdışı (Almanya, Belçika, Japonya, Romanya, İspanya) eğitimlerine ve çalışmalarına katıldım. Ayrıca, TCDD Limanlar Dairesi Başkanlığınca gerçekleştirilen, limanlarla ilgili önemli projelerde proje sorumlusu, koordinatörü gibi sorumluluklarda yer aldım.

Şu anda, Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı'nda Genel Müdürlük yapıyorum. Yönetimimle beraber, öncelikle doğaya, çevreye ve insana saygı ilkeleri doğrultusunda, müşteri memnuniyetini dikkate alarak, hinterland sınırlarını genişleten, kapasite kullanım oranını devamlı yüksek tutan, yeni rıhtım yük grubu bazında projeler geliştirerek hizmet vermeye başlayan, bölgesinde ve camiasında örnek olan bir liman işletmesi olması için çalışıyorum. Konumu itibariyle Türkiye'nin önemli limanlarından biri olan Çelebi Bandırma Limanı'nın yük, gemi, Ro-Ro hizmetleri ve terminal kapasitesiyle ilgili bilgi verebilir misiniz? Yılsonu TEU hedefinize ulaştınız mı? Çelebi Bandırma Uluslararası Limanımızın, 10.000.000 ton dökme katı yük, 1.000.000 ton genel kargo, 1.000.000 ton dökme sıvı yük, 350.000 TEU konteyner ve 500.000 araç/yıl Ro-Ro elleçleme kapasitesi mevcuttur. Ayrıca limanımızın terminal sahasında 4.195 TEU konteyner depolama kapasitesi, 7 bin metrekare kapalı ambar, bin 250 metrekare CFS ambarı ve 80 bin metreküplük tahıl silosu bulunuyor. İlk altı aylık TEU değerleri geçen yılla paralel bir seyir gösteriyor.

Yılın ikinci yarısında bu yıl için koymuş olduğumuz hedeflere büyük bir oranda ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. Çelebi Bandırma Limanı olarak iş ortaklarınızla nasıl bir işbirliği içerisindesiniz? Verdiğiniz hizmet kalitesinden ve aldığınız güvenlik önlemlerinizden bahsedebilir misiniz? Çelebi Bandırma Limanı olarak; iş ortaklarımız ile müşteri memnuniyeti ilkeleri doğrultusunda, işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Müşteri ziyaretleri ve karşılıklı diyaloglar ile müşterilerin beklentileri, limanımıza olan eğilimleri ve verilen hizmetin kalitesinin değerlendirilmesini karşılıklı yaparak buna göre yol haritası çıkarıyoruz. Limanımızın çalışmaları ve güncel faaliyet durumlarıyla ilgili olarak hinterlandımızda bulunan; Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odaları'nda bilgilendirme sunumları ve çalıştayları yapıyoruz.

Diğer taraftan, web sitemiz üzerinden limanımıza ait bilgilere ulaşım sağlıyoruz. Şirketimizin kaliteli hizmet politikası gereği limanımız ISO kalite yönetimi, çevre yönetimi ve iş sağlığı ve güvenliği yönetimi kalite belgelerine sahiptir. Ayrıca, limanımızda çözüm ortağı olarak çalışan (güvenlik, iaşe, temizlik, yükleme-boşaltma operasyonu gibi) şirketlerimizden de kalite yönetim sistemlerine haiz ve benimsemiş olmaları şartı istiyoruz. Liman sahamıza giriş yapan; alt işveren, denetçi, gözetmen, stajyer, çalışanlar, müşteriler ve misafirlerimizin güvenliği bizim için önemlidir. Bunun için liman içerisinde bilgilendirme, yönlendirme levhaları, broşürler, ISG eğitimleri ve saha personelimizin destekleri ile güvenliklerini sağlıyoruz. Limanınızdaki son dönem yatırımlarınız ile hayata geçirmeyi planladığınız gelecek projelerinizden bahsedebilir misiniz? 2016 hedeflerinizde neler var? Şirketimizce, limanın Mayıs 2010 tarihinde teslim alındıktan sonra 4 yıl içinde yaklaşık 50 milyon dolar alt ve üst yapı yatırımı yapılmış olup, yatırımlarımız limanın planlanmış projeleri dahilinde devam etmektedir. Limanımızda bulunan Ro-Ro terminalinin gerek rıhtım gerek geri saha ve gerekse su derinliği olarak iyileştirilmesinin yapılarak daha da etkin hale getirilmesini planlıyoruz. Ayrıca, önümüzdeki yıl için, limanımızda şu anda çok aktif olmayan yük gruplarından birine proje ile hizmet verme çalışmalarımız devam etmektedir.

Limanınızda çevreye duyarlılık konusunda hangi çalışmaları yürütüyorsunuz? Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği olarak; doğaya saygılı ve çevreye duyarlı bir faaliyet gösteriyoruz. Liman faaliyetleri yürütülürken ve liman kaynakları yönetilirken özellikle doğal kaynak tüketiminin minimum seviyelerde tutulması, yasal yükümlülüklerin takibi, dönüşebilir atıkların geri dönüşüme gönderilmesi hususlarını sürekli olarak kontrol etmekteyiz. Limanımızda, çevre izni kapsamında geçici faaliyet belgesi bulunan lisanslı Atık Kabul Tesisi ile gemilerden atık alım hizmeti veriyoruz.

Vermiş olduğumuz hizmetlerin kalitesinin sürekliliğini çevre danışmanlık şirketi aracılığı ile kontrol altında tutuyoruz. Ayrıca deniz ve çevresinin kirlenmesinin önlenmesi kapsamında ve limanımızda yaşanması muhtemel herhangi bir deniz kirliliğini önlemek amacıyla çevre ve deniz temizliği hizmetleri firmasını müdahale için hazır bulunduruyoruz. Diğer bir taraftan limanımızın gelişmesi için yapacağımız projelerin ÇED kontrol sürecini takip eden ve yasal bildirimlerini yapan ilgili bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firma ile de çalışmalarımız devam etmektedir. Yaklaşık 18,3 trilyon dolarlık hacme sahip dünya ticareti içerisinde denizyolu ticaretinin payı nedir? Sektörde 2023'e kadar ticaret hacminin 46 trilyon dolara ulaşması beklenirken, buna paralel sektörde yatırım ve hedefler ne yönde şekilleniyor? Çelebi Bandırma Limanı'nın 2023 vizyonunda neler var? Ülkemizin dış ticaretinin yüzde 88-90'lık bir bölümü dünya ticaretine benzer olarak deniz yolu ile yapılmaktadır. Yani, ülkemiz deniz ve denizciliğe hizmet veren önemli bir liman ülkesi olmak durumundadır. 2014 yılı verilerine göre; 400 milyar dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirmiş olup bunun yüzde 40'lık 158 milyar dolarlık bölümü ihracattır. Ülkemizin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunuyor. Ürünün üretilmesi ve pazarlanması kadar sağlam, hızlı ve güvenli bir şekilde gönderilmesi de önemlidir. Burada limanlar devreye girmekte. 2023 yılı ihracat hedefini gerçekleştirebilmek için yeterli üretim imkanı kadar liman imkanlarının da yeterli olması gerekir. Çelebi Bandırma Limanı'nın 2023 vizyonunda 200.000 TEU konteyner, 500.000 Ro-Ro ile taşınan araç, 250.000 araç, 750.000 ton dökme sıvı, 7.500.000 ton dökme katı, 750.000 ton genel kargo hacmine ulaşma hedefi bulunuyor.

Liman otomasyon konusundaki operasyon süreçlerinizden bahsedebilir misiniz? Kullandığınız yazılım-liman otomasyonu iş süreçlerinize nasıl bir fayda sağlıyor? Bandırma Limanı, genel kargo, dökme kuru ve sıvı, konteyner, proje yük ve Ro-Ro rıhtım yük gruplarına hizmet veren çok amaçlı bir limandır. Limanımızın bu özelliğini sistemsel olarak karşılayacak liman yazılım programı ve buna uygun server, el ve araç terminalleri alınarak, limanın otomasyon sistemine geçişi yapıldı. Yazılım programının, limanımıza uyarlanması ve eğitim çalışmalarının tamamlanmasını takiben sistemin uygulanmasına geçildi. Bugün itibariyle, gemi trafiği, gemi operasyonları, kapı, saha, ambar ve kantar birimlerimizin tamamı sisteme entegre edilerek otomasyon dahilinde çalışması sağlandı. Sistem, limanımızda verilen hizmetlerin tarife gereği ücretlendirilmesini otomatik olarak faturalandırmaktadır.

Önümüzdeki önemli süreçlerden birisi de web access modülü kullanarak, iş ortaklarımız ve müşterilerimizle genel bilgilendirme ve bilgi paylaşımına geçilmesi olacaktır. Ayrıca, limanımız kapılarında otomatik kapı geçiş sistemi kurulması için çalışmalarımız devam etmektedir. '1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı' için iletmek istediğiniz mesajınızı paylaşabilir misiniz? Öncelikle, 89. yılını kutlayacağımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın tüm camiaya ve halkımıza kutlu olmasını dilerim. Ülkemizin dış ticaretinin gelişmesinde denizcilik ve limancılık sektörünün payı büyüktür. Hiç yadsınamaz ki bu gelişimde de Kabotaj Kanunu'nun çıkarılmış olması çok önemlidir.

Çilem Kocamış - 7DENİZ