Küba ve ana petrol tedarikçisi Venezuela, 10 yılı aşkın bir süredir iki ülke arasında sefer yapmak için yalnızca kendi tankerlerini kullanıyordu.

Ancak geciken bakımlar bazı gemilerin hizmet dışı kalmasına neden oldu ve Meksika'nın aynı gemilerden bazılarını kullanarak Küba'ya yeni bir tedarikçi olarak ortaya çıkması, iki ülkenin adaya umutsuzca ihtiyaç duyulan ham petrol ve yakıtı ulaştırmak için rotalarını yenilemesine yol açtı.

Venezuela ve Küba'ya ait tanker filolarının büyük bir kısmı ABD yaptırımları altında ve bu da seyahatlerini kısıtlıyor. Üçüncü şahıslar tarafından işletilen karanlık filo gemileri genellikle batı sigortasından yoksun ve hareketlerini gizlemek için yanlış konum sinyalleri gönderiyorlar.

Şirketin nakliye belgelerine göre, PDVSA Haziran ayında ham petrol ve akaryakıt kargolarını birlikte yüklemeye başladı; bu kargolar bir kısmını Küba sularında teslim ediyor ve kalan hacmi boşaltmak üzere Asya'daki varış noktalarına doğru yola çıkıyor.

TankerTrackers.com izleme servisine ve Planet Labs'a ait bir uydu fotoğrafına göre, gemiler Küba'da boşaltım yaparken Karayipler'de başka bir yerde görünmelerini sağlayarak sinyallerini taklit ediyor.

TankerTrackers.com tarafından analiz edilen belgelere ve fotoğrafa göre, gemilerden biri olan Panama bandıralı Neptune 6, geçen hafta Küba'nın Nipe Körfezi yakınlarında Venezuela'ya ait ağır ham petrol ve akaryakıtı Küba bandıralı Esperanza gemisine aktarıyordu. LSEG verilerine göre geminin transponderi Mayıs sonundan bu yana Curacao'nun kuzeyinde bir konuma işaret ediyor.

PDVSA ile Venezuela ve Küba dışişleri bakanlıkları konuyla ilgili yorum yapmadı. Küba'ya tedarik için üçüncü taraf gemilerin kullanımının geçici olup olmadığı hemen belli olmadı.

İlave gemiler Venezuela'nın Küba'ya petrol arzını arttırmaya yardımcı olabilir ki bu yıl şu ana kadar günlük 27,000 varil (bpd) olan arz 2023'ün aynı döneminde 51,500 bpd'ye ulaştı.

Trump yönetiminden kaçmak isteyenlere 4 yıllık gemi seyahati! Trump yönetiminden kaçmak isteyenlere 4 yıllık gemi seyahati!

Bu örtülü yardım, Küba'nın boğucu yaz aylarında petrol santralleri tarafından üretilen elektriğe olan talebin arttığı bir dönemde geldi.

Küba'da zaman zaman yaşanan elektrik kesintileri, ithal kaynakların sınırlı olması ve lojistik sorunların eskiyen elektrik santrallerine yerli yakıt dağıtımını zorlaştırması nedeniyle rutin hale geldi.

Kübalı enerji yetkilileri de işçilerin yüksek talepli yaz sezonu öncesinde elektrik üretim santrallerine ayar ve bakım yaptıklarını ve önümüzdeki aylarda daha az elektrik kesintisi yaşanacağını umduklarını söylediler.

Yıkıcı bir yangının adanın en büyük petrol terminali Matanzas'ın bir bölümünü yok etmesinden bu yana Küba petrol depolama kapasitesini tam olarak geri kazanamadı. Tank eksikliği tedarikçileri, yükleri Küba tarafından yüzer depolama için kullanılan diğer gemilere aktarmaya zorluyor.

Reuters'in haberine göre Meksika devlet şirketi Pemex, Venezuela'dan petrol sevkiyatında kullanılan aynı gemilerle üç aylık bir aradan sonra Mayıs ayında Küba'ya petrol sevkiyatına yeniden başladı.